Essentiële Etherische oliën

Kunnen etherische oliën een depressie behandelen?

essential oils 4 - Kunnen etherische oliën een depressie behandelen?

Kunnen etherische oliën een depressie behandelen?

Etherische oliën worden voor veel doeleinden gebruikt, van het dienen als een natuurlijk muggenspray tot het verminderen van rug- en nekpijn. Kunnen etherische oliën echter helpen bij de behandeling van depressie?

Essentiële oliën genezen geen depressie en mogen niet worden gebruikt als alternatief voor de behandeling die door een arts wordt voorgeschreven. Essentiële oliën kunnen echter naast conventionele behandelingen worden gebruikt als aanvullende therapie, zoals gedragstherapie en antidepressiva .

Bepaalde etherische oliën kunnen sommige van de psychologische en lichamelijke symptomen die gepaard gaan met depressie verlichten. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van etherische oliën de slaap verbetert, de stemming verbetert en de levenskwaliteit van een persoon verbetert.

Essentiële oliën kunnen ook helpen symptomen van angst te verminderen , die vaak voorkomen bij mensen met een depressie. Naar schatting maakt ongeveer 43 procent van de mensen met angst en stress gebruik van een of andere vorm van alternatieve therapie om de symptomen te verminderen

Zoals met alle vormen van alternatieve therapie, moeten essentiële oliën met voorzichtigheid worden gebruikt. Bespreek altijd het gebruik van essentiële oliën met een arts of een aromatherapeut.

Inhoud van dit artikel:

 1. Essentiële oliën die kunnen helpen bij de behandeling van depressie
 2. Hoe werken essentiële oliën?
 3. Risico's en bijwerkingen

 

Essentiële oliën die kunnen helpen bij de behandeling van depressie

Er wordt beweerd dat de volgende essentiële oliën kunnen helpen bij sommige symptomen van depressie:

Lavendelolie kan worden gebruikt om de slaap te verbeteren en angst te verlichten.

 • Bergamot kan angst en stress verminderen
 • Bergamot, lavendel en wierook hadden een positief effect op pijn en depressie bij mensen met terminale kanker
 • Lavadin verminderde de angst bij patiënten vóór de operatie
 • Lavendel kan angstgevoelig gedrag verminderen en depressie remmen, gevonden bij tandheelkundige patiënten en lagere stress- en angstscores bij verpleegstudenten
 • Lavendel, wierook en rozen helpen bij het verlichten van angst en angst tijdens de bevalling
 • Lavendel, Romeinse kamille en neroli verminderden angstniveaus bij patiënten vóór niet-chirurgische procedures van het hart
 • Lavendel kan ook de slaap verbeteren
 • Rose kan nuttig zijn voor angst, depressie en stress
 • Rozemarijn kan antidepressivum-achtige effecten bieden
 • Zoete sinaasappel kan angst verminderen of voorkomen
 • Wilde gember kan depressierijke gedragsreacties remmen
 • Ylang Ylang kan de hartslag, bloeddruk en ademhalingssnelheid verlagen

Andere oliën waarvan wordt gemeld dat ze symptomen van depressie verlichten waarvoor meer onderzoek nodig is, zijn onder andere:

 • Basilicum kan stress, angst en depressie verminderen
 • Kamille kan emoties kalmeren en nerveuze spanning verminderen
 • Clary Sage kan angst, stress, paniekaanvallen en depressie verminderen
 • Geranium kan angst, stress en nerveuze vermoeidheid verlichten
 • Grapefruit kan een kalmerend effect hebben en angst- en stressniveaus verminderen

Kwaliteit van het bewijsmateriaal over etherische oliën

Meer onderzoek naar de voordelen van etherische oliën kan nodig zijn voordat ze kunnen worden aanbevolen voor de behandeling van depressie.

Veel van de vermeende voordelen van etherische oliën zijn gebaseerd op persoonlijke verslagen, in plaats van wetenschappelijk bewijsmateriaal. Een etherische olie die mogelijk voor een persoon heeft 'gewerkt', heeft mogelijk geen effect op een andere.

Vanwege de geur van etherische oliën is het moeilijk om onderzoeken uit te voeren waarbij de deelnemers en onderzoekers niet weten welke essentiële oliën worden gebruikt. Om deze reden zijn veel studies die het effect van etherische oliën op angst en stress onderzoeken niet doorslaggevend.

Een onderzoeksartikel met een samenvatting van systematische beoordelingen van het gebruik van aromatherapie voor hypertensie , depressie, angst, pijnverlichting en dementie concludeerde dat aromatherapie een ineffectieve therapie is voor elke aandoening.

Meer onderzoek is nodig voordat artsen essentiële oliën kunnen aanbevelen als eerstelijnsbehandeling voor depressie. Als complementaire therapie kunnen essentiële oliën individuele symptomen echter verminderen of verminderen en de effectiviteit van andere behandelingen verbeteren.

Wat zijn etherische oliën?

Essentiële oliën zijn de verbindingen die worden gewonnen uit de schors, bloemen, bladeren, stelen, wortels en andere delen van planten.

De verbindingen worden uit de plant geëxtraheerd door middel van een proces van destillatie - gewoonlijk door stoom of water, of door mechanische methoden zoals koud persen. Wat er van de plant overblijft na dit proces, wordt etherische olie genoemd.

De meeste studies die etherische oliën en depressies onderzoeken, kijken naar essentiële oliën die in aromatherapie worden gebruikt. Hier worden oliën meestal via de neus of mond ingeademd of op de huid gewreven.

Het aanbrengen van etherische oliën op de huid kan bij sommige mensen een allergische reactie, huidirritatie en gevoeligheid van de zon veroorzaken, dus de oliën moeten eerst worden gemengd met dragerolie, zoals olijfolie, amandelavocado of kokosolie . Het wordt ook aanbevolen dat mensen een allergietest uitvoeren voordat ze etherische oliën gebruiken, omdat deze irritatie kunnen veroorzaken.

Hoewel de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verschillende oliën heeft goedgekeurd voor gebruik als voedseladditieven en deze heeft geclassificeerd als 'algemeen erkend als veilig', wordt het verteren van etherische oliën niet aanbevolen.

De FDA reguleert niet essentiële oliën die in aromatherapie worden gebruikt.

 

Hoe werken essentiële oliën?

De chemicaliën in etherische oliën kunnen in wisselwerking staan ​​met het lichaam door via de huid in de bloedsomloop of stimulerende delen van de hersenen te worden opgenomen door inademing.

Wanneer gespecialiseerde zenuwcellen in het bovenste deel van de neus geuren detecteren, sturen ze een impuls naar de hersenen langs de reukzenuw naar een gebied dat de reukbol wordt genoemd.

De bulbus olfactorius verwerkt de impuls en geeft de informatie over de geur door aan andere naburige gebieden van de hersenen. Deze andere gebieden staan ​​bekend als het limbisch systeem.

Het limbisch systeem is een verzameling hersenstructuren waarvan gedacht wordt dat ze een essentiële rol spelen bij het beheersen van gedrag, emoties, geheugen en gemoedstoestand.

Belang van geur

Essentiële oliën kunnen een wisselwerking hebben met het lichaam via de huid of via inhalatie.

Het gebruik van etherische oliën om de symptomen van een depressie te verzachten, zou kunnen werken vanwege hun geur.

Een reukvermogen is een manier waarop mensen contact maken met de wereld om hen heen. Mensen zijn erg gevoelig voor geur en men gelooft dat een persoon 1 biljoenverschillende aroma's kan herkennen .

Aroma's zijn erg belangrijk en zeer emotioneel. Iedereen reageert anders op geuren - hoe ze reageren op een geur hangt af van wat ze associëren met die geur. Een bepaalde geur kan bijvoorbeeld een herinnering oproepen die al lang vergeten is.

Omdat geuren zo suggestief zijn, is het logisch dat aroma's van etherische oliën een verbeterde emotie en stemming kunnen bevorderen; en dit kan op zijn beurt enige verlichting bieden bij stemmingsstoornissen zoals depressie. Er is echter weinig wetenschappelijk onderzoek om dit te ondersteunen.

 

Risico's en bijwerkingen

Verder onderzoek moet worden uitgevoerd om erachter te komen hoe essentiële oliën interageren met andere behandelingen en medicijnen.

Het wordt aanbevolen dat kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, het gebruik van etherische oliën vermijden, omdat het nog niet bekend is welk effect zij op deze oliën kunnen hebben.

Iedereen die overweegt essentiële oliën te gebruiken, moet een arts of aromatherapeut raadplegen om de mogelijke voordelen en risico's te bespreken. Er zijn aanwijzingen dat essentiële oliën werken, en als ze geen schade aanrichten, de effectiviteit van andere behandelmethoden kunnen verbeteren of de symptomen kunnen verminderen.