Groente en Fruit

MANGO 28 GEZONDE EIGENSCHAPPEN

 • Geschiedenis
 • Hoe Mango groeit
 • Gezondheidsvoordelen van Mango
  • Regelt bloedsuiker
  • Hoog in vezel
  • Helpt bij soepelere eliminatie
  • Helpt metabolisme
  • Bevat Enzymen
  • Levert Magnesium
  • Verbetert hersenfuncties
  • Beschermt tegen vrije radicalen
  • Vermindert stralingsschade
  • Beschermt tegen kanker
  • Rijk aan vitamine C.
  • Beschermt tegen HIV
  • Beschermt tegen atherosclerose
  • Verdedigt de DNA-structuur
  • Geeft ooggezondheid
  • Helpt bij het repareren van hersenweefsel
  • Verbetert de huid
  • Rijk aan voedingsstoffen
  • Voorkomt chronische ziekten
  • Verbetert gewrichten
  • Helpt bij gewichtsverlies
  • Vermindert de bloeddruk
  • Versterkt botten
  • Helpt bij het voorkomen van bloedarmoede
  • Kan astma voorkomen
  • Helpt vruchtbaarheid
  • Helpt beroertes te voorkomen
  • Bevordert trainingherstel
 • Kopen en bewaren
 • Meer mango's toevoegen aan uw dieet
 • Gemakkelijke Mango-recepten
 • Voorzorgsmaatregelen
 • Conclusie

Mango is een van die geweldige vruchten die zowel heerlijk als vol gezondheidsvoordelen zijn.

Verpakt met vitaminen, mineralen en fytonutriënten, wordt deze zoete, maar pittige vrucht steeds populairder.

De fel geel-oranje mango is vers verkrijgbaar tijdens elk seizoen en in het hele jaar door in sappen, bevroren stukjes en poeders, en kan een tropisch, gezondheidsbevorderende flair geven aan veel eten en drinken.

Verre van overdreven zoet te zijn, heeft het vlees veel vezels om de suikers in evenwicht te houden, waardoor je de hele dag lang volgehouden energie kunt krijgen zonder dat de bloedsuikerspiegel crasht nadat je het opeet.

In sommige tradities worden zelfs de bladeren, schors, huid en zaad medicinaal gebruikt.

 

Geschiedenis

 

Mango's werden al in 4000 voor Christus geschreven toen de Boeddha onder de takken van een mangoboom zat om te mediteren en zijn discipelen te onderwijzen.

Deze vrucht kwam oorspronkelijk voor in Zuidoost-Azië en India en werd als heilig beschouwd en werd gecultiveerd door boeddhistische monniken.

Tussen 300 en 400 na Christus begonnen mensen mangobomen te cultiveren in andere delen van het Midden-Oosten, evenals equatoriale gebieden van Afrika en Zuid-Amerika.

De Portugezen brachten de mango naar Brazilië toen ze op hun schepen aankwamen, en het was meteen een populair gewas.

In de 10e eeuw na Christus geloofde men dat de Perzen mango's naar Oost-Afrika brachten.

Mexico, Ecuador, Haïti, Brazilië en Peru zijn enkele van de meest vruchtbare mangoproducerende regio's, zelfs in de moderne tijd.

Deze vrucht is al meer dan honderd jaar in de VS gekweekt, maar slechts in beperkte hoeveelheden, omdat alleen gebieden in Florida en Californië het juiste klimaat en de juiste omstandigheden hebben ( 1 ).

De wetenschappelijke naam van de mango is 'Mangiferi Indica', wat zich letterlijk vertaalt naar 'een Indiase plant met mango's'.

Mango is belangrijk in de Indiase cultuur, waar het de liefde symboliseert, en een geschenk van een mand met mango's wordt gezien als een gebaar van vriendschap.

De vorm van de mango is de inspiratie voor het populaire paisley-patroon dat vaak te zien is in hun stoffen, schilderijen en architectuur ( 2 ).

In sommige landen in Latijns-Amerika is mango een straatvoedsel, verkocht door verkopers op een stokje, met de huid erachter geschild.

Hoewel mango's door velen in de VS als een exotische en zeldzame traktatie kunnen worden beschouwd, zijn ze in feite de meest populaire vrucht in de wereld ( 3 ).

Mangobomen waren in het verleden moeilijk te kweken voor ziekteresistentie, vooral voor de schimmel uit anthracnose die hele gewassen kan vernietigen.

Deze ziekte wordt gekenmerkt door zachte zwarte of donkerbruine vlekken op het fruit en de bladeren en is het gevolg van een schimmel die gedijt in warme en natte omgevingen.

De variëteit Haden werd geïntroduceerd in 1910.

Hoewel dit type mango nog steeds wordt verbouwd, is het grotendeels vervangen door ingevoerde variëteiten die niet zo vatbaar zijn voor ziekten.

 

How mango grows - MANGO 28 GEZONDE EIGENSCHAPPEN

 

Hoe Mango groeit

 

Mangobomen zijn een soort van groenblijvende en behoren tot de cashew-familie, waardoor ze niet alleen verband houden met cashewnoten, maar ook met pistachenoten.

Mango's worden botanisch beschouwd als steenvruchten, wat betekent dat ze een dikke laag zoet, eetbaar vlees rond een enkele zaadsteen of put hebben, in het midden, als een perzik of kers.

Mangobomen hebben tropische of subtropische omstandigheden nodig voor een optimale gezondheid en productie, daarom is hun groei beperkt tot alleen bepaalde landen en regio's.

Mangobomen hebben moeite met overleven van de vrieskou, hoewel sommige bomen zijn geënt op de onderstam van andere soorten bomen die beter met vorst omgaan om de mangoboom sterker te maken.

Dit is ook een van de gemakkelijkste en meest betrouwbare manieren om nieuwe mangobomen te verspreiden en sneller dan het kweken van een zaailing uit de put.

De meest gebruikte onderstam is van de Gomera-1 mango cultivar, die oorspronkelijk uit Cuba stamt, en is bij uitstek geschikt voor warme kustplaatsen ( 4 ).

Idealiter groeien er mangobomen waar een regenseizoen gevolgd wordt door een droog seizoen, wat een gezonde vruchtproductie veroorzaakt bij dit soort bomen die tot 130 voet hoog kunnen worden, en de leerachtige, dikke bladeren kunnen een overkapping van vijfendertig voet breed creëren.

Mangobomen kunnen ongelooflijk lang leven, sommige zelfs overleven en vruchtlichamen na meer dan driehonderd jaar.

Mangobomen zijn een bloeiend soort boom, waardoor er witte bloemen ontstaan ​​met elk vijf bloemblaadjes en een milde zoete geur.

Fruit vormt zich vanuit het midden van deze bloem, die wegvalt als de vrucht begint te groeien.

Het duurt vier tot zes jaar voordat een nieuwe boom begint met het produceren van fruit.

Zodra fruit zich begint te vormen op de takken, duurt het drie tot zes maanden voordat ze volwassen worden en rijpen, en elk fruit moet met de hand worden geplukt.

Om deze reden houden veel producenten de gesnoeide bomen korter zodat ze een eenvoudiger en minder risicovolle tijd hebben om het rijpe fruit te verzamelen.

In sommige gevallen kunnen bomen tweemaal per jaar fruit produceren in plaats van slechts één keer.

Zodra het fruit rijp is, wordt het in de schaduw gehouden en getest op rijpheid en het potentieel voor fruitvlieginfestatie.

De vrucht wordt gewassen, op maat gemaakt en behandeld met een heet watertoepassing om fruitvliegen te voorkomen.

Sommige geïmporteerde mango's ondergaan een bestralingsproces.

Gevallen van mango's zijn gestandaardiseerd tot 8,8 kilo en zorgen voor luchtstroming tussen het fruit.

Deze gevallen zijn gelabeld met het land van herkomst, aantal, behandelingen en contactgegevens.

In de VS is de groeiende ruimte beperkt en meestal beperkt tot Puerto Rico, Florida en Californië.

Ongeveer de helft van de mango's die in Californië worden geteeld, zijn gecertificeerd als biologisch.

Mango's worden tegenwoordig geteeld voor commerciële productie in India, China, Thailand, Indonesië, Pakistan, Mexico, Brazilië, Nigeria, Bangladesh en de Filippijnen.

Momenteel zijn er ongeveer vierhonderd gedocumenteerde mango-soorten beschikbaar, hoewel slechts zes daarvan in verschillende seizoenen in de supermarkten gebruikelijk zijn.

Dit zijn de Ataulfos, Francis, Haden, Keitt, Kent en Tommy Atkins, waarvan de laatste de meest commercieel geteelde mango is.

Deze variëteiten zijn populair vanwege hun romige textuur, verminderde hoeveelheid vezel en zoete smaak ( 5 ).

De schil kan variëren van groen tot geel, oranje en rood, maar geeft niet de rijpheid van het fruit aan.

De meeste mensen kiezen er niet voor om de huid op te eten, hoewel ze naast de vruchten van de vrucht ook opmerkelijke gezondheidsvoordelen hebben.

 

Gezondheidsvoordelen van Mango

 

Mango is een van de gezondste vruchten die je kunt eten.

Zie hieronder voor een lijst met de vele voordelen ( 11 ).

 

Regelt bloedsuiker

 

Bloed suiker spikes en druppels komen vaak voor bij mensen met overgewicht of obesitas, en dit mechanisme is betrokken bij insulineresistentie en het metabool syndroom, die de ontwikkeling van diabetes beïnvloedt.

Het kiezen van de zoete mango in plaats van andere suikerachtige lekkernijen kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, wat op zijn beurt de insulinespiegel reguleert en het risico verkleint dat deze andere ziekten zich ontwikkelen ( 12 ).

 

Hoog in vezel

 

Mango heeft een zeer hoge vezelwaarde terwijl het minder suiker bevat, dus het is trager om de bloedsuikerspiegel te beïnvloeden, wat betekent dat je de bloedsuikerspiegel niet krijgt en in plaats daarvan langer kunt genieten van energie na het eten van een ( 7 ).

 

Helpt bij soepelere eliminatie

 

De verhoogde hoeveelheid vezels is zeer gunstig om de darmen in een regelmatig tempo te laten bewegen, en u kunt ongemakkelijke obstipatie voorkomen ( 7 ).

 

Helpt metabolisme

 

Diezelfde vezel is uitstekend in het voeden van de probiotische bacteriën die in je darm leven.

Deze bacteriën niet alleen helpen om dingen in beweging om zo te zeggen, maar ook steun in de absorptie van bepaalde vitaminen, zoals B12, die we nodig hebben voor een goede energie metabolisme ( 6 ).

 

Bevat Enzymen

 

Veel mensen hebben problemen met de spijsvertering en verse mangoschillen zijn een goede keuze om deze belangrijke functie te verbeteren.

Mango's en hun schillen bevatten enzymen die helpen bij de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten en kunnen het uw lichaam gemakkelijker maken om voedingsstoffen uit voedsel te absorberen ( 20 ).

 

Provides Magnesium - MANGO 28 GEZONDE EIGENSCHAPPEN

 

Levert Magnesium

 

Mango bevat veel magnesium , een elektrolyt-mineraal dat essentieel is voor uw gezondheid.

Magnesium is vooral nuttig voor de gezondheid van het hart, omdat het de spieren helpt om meer volledig te ontspannen, zodat het hart tussen beats beter kan herstellen.

Magnesium is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk en verlaagt ook de bloeddruk voor mensen met hoge waarden of bij wie de diagnose hypertensie is gesteld ( 8 ).

 

Verbetert hersenfuncties

 

Deze zoete gouden vrucht is een zegen voor de hersenfunctie.

Van mango is aangetoond dat het de neuronale integriteit handhaaft en de cognitieve functie behoudt.

Dit kan een verminderd risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer betekenen.

Het is ook mogelijk dat het kan helpen bij het in stand houden van de gezondheid van de hersenen na trauma, zoals hersenschudding en beroertes ( 9 ).

 

Beschermt tegen vrije radicalen

 

Mango kan de hoeveelheid reactieve zuurstofspecies of ROS van het lichaam verminderen. Dit zijn vrije radicalen die tijdens normale energieproductie in de cellen worden gegenereerd.

Dit betekent dat de cellen in uw weefsels langer gezond kunnen blijven, en het kan zelfs het risico op abnormale celgroei verminderen, zoals bij ziekten zoals kanker.

Op dezelfde manier kan mango de integriteit van rode en witte bloedcellen beschermen, waardoor de zuurstoftoevoer, immuniteit en algemene gezondheid verbeteren ( 10 ).

 

Vermindert stralingsschade

 

Mango kan zelfs beschermen tegen stralingsschade!

Je ervaart elke dag straling op een laag niveau, van bronnen zoals zonlicht en een reeks elektronische apparatuur.

Reizen op vliegtuigen verhoogt uw stralingsblootstelling omdat u veel van de bescherming van het milieu verliest.

Veel soorten medische apparatuur gebruiken straling voor diagnose en behandeling.

Als je van plan bent röntgenfoto's te maken of te vliegen, kan het eten van een mango elke dag helpen de schade van deze gevaarlijke golven te verminderen ( 12).

 

Beschermt tegen kanker

 

Sommige recente studies gebruiken een extract van mango, mangiferin genaamd, als een behandeling voor borstkanker, darmkanker en HIV.

Mangiferin is immuunmodulerend, wat betekent dat het het immuunsysteem helpt om beter te functioneren.

Door regelmatig mango's te eten, is je immuunsysteem beter in staat een kankerrisico voor je gezondheid te herkennen, en kankercellen zouden gemakkelijker te vernietigen zijn dankzij dit unieke bestanddeel ( 13 ).

 

Rijk aan vitamine C.

 

Mango bevat ook veel vitamine C.

Het is aangetoond dat deze vitamine de algehele mortaliteit verlaagt voor diegenen die de diagnose kanker hebben, waardoor het gemiddelde overlevingspercentage wordt verhoogd voor diegenen die zich richten op het toevoegen van veel van deze vitamine aan hun dieet ( 31 ).

 

Beschermt tegen HIV

 

Dezelfde samenstelling die helpt tegen kanker te beschermen, kan uw immuunsysteem helpen om HIV-infecties te bestrijden, zelfs de resistente soort.

Omdat het een verbinding is die ervoor zorgt dat de systemen in uw lichaam efficiënter werken, is er geen mogelijkheid voor het virus om de natuurlijke werking van uw immuunsysteem te compenseren ( 14 ).

 

Beschermt tegen atherosclerose

 

Deze zelfde mangiferineverbinding kan ook helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Mangiferin kan de totale hoeveelheid cholesterol in het bloed "aanzienlijk verminderen", waaronder triglyceriden en het schadelijkere LDL-cholesterol ( 16 ).

 

Verdedigt de DNA-structuur

 

Mango's eten is een goede manier om je DNA stabiel te houden.

DNA zit in de kern van elk van je cellen en wanneer dit DNA beschadigd raakt door oxidatieve stress, leeftijd, ziektes en slechte voeding, beginnen ze minder goed te functioneren en kunnen ze schadelijke mutaties ontwikkelen.

Het intact houden van uw DNA is essentieel voor een lang en gezond leven en kan helpen bij het voorkomen van verschillende ziekten, zoals kanker, auto-immuunziekten en vele soorten degeneratie.

Het is vanwege de specifieke fenol- en antioxidantcapaciteit van mango's dat deze bescherming mogelijk is, omdat deze micronutriënten kunnen reizen in de cellen die ze het meest nodig hebben ( 15 ).

 

Provides Eye Health - MANGO 28 GEZONDE EIGENSCHAPPEN

 

Geeft ooggezondheid

 

Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van het oog en een tekort aan deze vitamine kan problemen veroorzaken bij alle soorten licht, zelfs blindheid.

Omdat mango veel vitamine A bevat, kan het eten van deze vrucht ervoor zorgen dat je een beter zicht behoudt en zelfs beter kunt zien in de nabije duisternis ( 21).

 

Helpt bij het repareren van hersenweefsel

 

Hier is een andere manier waarop mango's je hersenen kunnen helpen.

Deze vrucht bevat glutamine (wat verschilt van glutamaat), dat een voorloper is van glutaminezuur, een aminozuur dat in grote hoeveelheden in het lichaam nodig is voor weefselherstel en stressmanagement.

In de hersenen helpt het glutaminezuur de functie van neurotransmitters te reguleren, waardoor de effecten van angst, depressie, slapeloosheid en cognitieve stoornissen kunnen worden verminderd ( 22 ).

 

Verbetert de huid

 

Mango's bevatten carotenoïden, die antioxidanten zijn die de vruchten een levendige kleur geven.

Deze carotenoïden zijn vooral gunstig voor de gezondheid van de huid, helpen de huid gehydrateerd en mollig te blijven en geven je een gezonde glans.

Zelfs gevriesdroogd mango-poeder behoudt het meeste antioxidantgehalte van het verse fruit ( 18 ).

 

Rijk aan voedingsstoffen

 

Een hele mango heeft slechts ongeveer 135 calorieën, 35 gram koolhydraten en bijna geen vet.

Het bevat 32% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, 96% vitamine C, 12% vitamine E, 11% vitamine K en 14% vitamine B6.

Het bevat kleinere hoeveelheden van veel meer vitamines, waaronder folaat, pantotheenzuur en thiamine.

Mango's bevatten ook kalium, koper, magnesium, mangaan en selenium, allemaal nodig voor gezonde botten, slagaders, huid en andere weefsels ( 17 ).

 

Voorkomt chronische ziekten

 

Veel mensen hebben tegenwoordig chronische degeneratieve ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en neurodegeneratieve problemen.

Mango bevat veel vitamine C, waarvan is aangetoond dat het een belangrijke cofactor is om deze aandoeningen te voorkomen.

Er wordt opgemerkt dat de hoeveelheid vitamine C die nodig is om chronische ziekten te voorkomen hoger is dan wat nodig is om scheurbuik van het tandvlees te voorkomen, dus het streven naar meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen inname is goed ( 28 , 29 ).

 

Verbetert gewrichten

 

Aangezien vitamine C een noodzakelijk onderdeel is van de aanmaak van collageen in ons lichaam, kan het eten van meer van deze vruchten ons helpen meer collageen aan te maken, wat belangrijk is om de gewrichten flexibel en sterk en pijnvrij te houden naarmate je ouder wordt ( 29 ).

 

Helpt bij gewichtsverlies

 

Mango-huid kan helpen vet te bestrijden .

Onderzoekers keken naar het vlees en de huid van verschillende soorten mango.

Hoewel het vlees geen specifiek effect had op de vetophoping in het lichaam, deed de huid van de mango dat wel.

Extracten van de schil toonden significante remming van adipogenese, wat betekent dat vet niet kon worden opgeslagen ( 18 ).

 

Vermindert de bloeddruk

 

Mango's bevatten veel magnesium.

Dit mineraal is belangrijk voor de algehele gezondheid, maar kan vooral belangrijk zijn voor diegenen die lijden aan hoge bloeddruk.

Magnesium helpt spieren en slagaders om meer volledig te ontspannen, waardoor deze potentiële risicofactor op natuurlijke wijze wordt verlaagd ( 23 ).

 

Versterkt botten

 

Deze gouden vrucht bevat vitamine K, wat essentieel is voor sterke en gezonde botten.

De meeste mensen krijgen geen genoeg van deze belangrijke voedingsstof omdat het meer voorkomt in groene bladgroenten die mogelijk niet zo gemakkelijk zijn aangepast aan het dieet als deze zoete vrucht.

Dit zou een gemakkelijkere manier kunnen zijn voor meer mensen om de sterkte van hun botten te verbeteren ( 24 ).

 

Helpt bij het voorkomen van bloedarmoede

 

Bloedarmoede is een aandoening waarbij er niet voldoende rode bloedcellen zijn om zuurstof naar weefsels te transporteren, wat resulteert in vermoeidheid in mildere gevallen en ernstige orgaanschade als ze niet wordt behandeld.

Het wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan ijzer in het dieet en het eten van meer mango's kan deze aandoening helpen voorkomen.

Mango's bevatten veel ijzer, waardoor ze een ideale behandeling zijn om dit tekort te voorkomen ( 25 ).

 

Kan astma voorkomen

 

Een van de voedingsstoffen die mango's bevatten, bèta-caroteen, staat erom bekend astmasymptomen te helpen voorkomen, in het bijzonder inspanningsastma.

Hoewel veel mensen deze symptomen kunnen behandelen met steroïde inhalatoren, is deze natuurlijke methode effectief gebleken voor diegenen die steroïden willen vermijden ( 26 ).

 

Helpt vruchtbaarheid

 

Veel mensen zijn op zoek naar een kleine boost in vrijen, en mannen krijgen vooral hulp bij het eten van meer mango's.

Sommige mensen hebben zelfs geschreven over de kwaliteiten van afrodisiacum, waardoor het gemakkelijker is om in de stemming te komen.

Mango bevat vitamine E, wat belangrijk is voor de gezondheid van voortplantingsorganen.

Studies hebben aangetoond dat deze vitamine de kwaliteit en beweging van sperma verbetert, zelfs bij onvruchtbare mannen ( 27 ).

 

Helpt beroertes te voorkomen

 

Omdat mango in staat is om de bloeddruk te helpen verlagen en rijk is aan vitamine C, waardoor slagaders worden versterkt, kan deze vrucht helpen het risico op deze levensbedreigende ziekte te verminderen.

Studies hebben aangetoond dat regelmatig langdurig gebruik van vitamine C de beste manier is om dit voordeel te krijgen, dus een mango per dag lijkt een goede strategie ( 30 ).

 

Bevordert trainingherstel

 

Mango's micronutriënten en elektrolyten zijn ideaal voor het helpen genezen van spieren na een zware training en het aanvullen van de essentiële elementen in uw lichaam.

Niet alleen dat, maar de natuurlijke suikers in deze vrucht zijn ook perfect om vermoeidheid na de training te verminderen.

Deze vrucht vult je glycogeen aan dat tijdens intensieve training wordt afgebrand en kan je zelfs helpen langer te oefenen, waardoor je algehele uithoudingsvermogen en kracht verbetert.

 

Kopen en bewaren

 

Mango's worden heel gemakkelijk te vinden in de meeste supermarkten en zijn beschikbaar tijdens de meeste tijd van het jaar, dankzij de dubbele oogstseizoenen in tropische klimaten.

Bij het kiezen van mango's is kleur niet de beste manier om rijpheid te beoordelen.

Rood betekent niet noodzakelijk dat het rijp is en rijp fruit kan helemaal van groen tot diep rood reiken, waarbij de meeste vruchten veel verschillende kleuren op hun huid laten zien.

Druk in plaats daarvan zacht op de schil van de vrucht en zie hoe zacht het is.

Een rijpe mango heeft slechts een klein beetje malsheid, terwijl onrijp fruit heel stevig is.

Als een vrucht vrij zacht aanvoelt, is deze voorbij zijn bloei en moet je een andere kiezen.

Je kunt het gevoel van perziken gebruiken als je gids, omdat de zachtheid in verband met rijpheid vergelijkbaar zal zijn.

Koelen vertraagt ​​het rijpingsproces, dus als u rijp fruit kiest en niet van plan bent het meteen te eten, breng het dan naar de koelkast.

Onrijpe vruchten rijpen over een paar dagen als ze op het aanrecht worden achtergelaten.

Als je wilt dat je fruit sneller rijpt, kun je het in een papieren zak doen en het op kamertemperatuur laten staan.

Rijpe mango kan maximaal een week worden bewaard in de koelkast en een aantal dagen op het aanrecht.

Deze kunnen worden gebruikt in smoothies of als ijsblokjes om thee en andere drankjes te proeven.

Om mango's te bevriezen, schil ze, hak ze in brokken, en sluit ze dan goed af in een diepvrieszak.

Ze blijven maximaal drie maanden in de vriezer.

Je kunt ook mango's pureren en invriezen in een ijsblokjeshouder.

Deze kunnen worden gebruikt in smoothies of als ijsblokjes om thee en andere drankjes te proeven.

Er is een truc om mango's te snijden, waardoor het veel gemakkelijker is om te serveren en te eten.

Mango's hebben een lang, plat zaad in het midden en je kunt zien welke richting dat zaad is door de vorm van de vrucht.

Plaats de mango op je snijplank met de stengelkant naar beneden.

Als je de mango van boven naar beneden bekijkt, ziet deze er langwerpig uit.

Het zaad is op lange manieren georiënteerd, zodat je langs elke kant kunt snijden, waarbij je de "wangen" of de grootste stukjes vlees afsnijdt.

Het centrum zal meestal het zaad zijn, met heel weinig vlees bevestigd, dat je kunt afsnijden, of gewoon snack tijdens het bereiden van de rest van het fruit.

De wangen kunnen dan aan de binnenkant in plakjes of blokjes worden gescoord en gemakkelijk worden weggeschept.

Je zult later de huid willen bewaren voor een verrassingsrecept.

Merk op dat mangovlees een beetje aan de glibberige kant is, dus wees voorzichtig bij het snijden.

Je kunt meerdere mango's tegelijkertijd snijden als je wilt dat ze later in de week gemakkelijker te gebruiken zijn in je recepten.

Gesneden mango kan maximaal vijf dagen in de koelkast worden bewaard.

 

Meer mango's toevoegen aan uw dieet

 

Mango is een veelzijdige vrucht en kan gemakkelijk worden toegevoegd aan zoete gerechten, hoewel ze ook een smakelijk contrast kunnen vormen in hartige maaltijden.

Mango's zijn een perfecte aanvulling op smoothie-recepten, zijn geweldig wanneer ze worden gemengd en in ijslolly's of sauzen worden verwerkt, of kunnen op zichzelf worden gegeten.

Als zoete lekkernij is een rauwe mango een perfecte snack, of je kunt hem versnijden en grillen met een scheutje zeezout voor een creatieve warmere weerbite.

Net als met elk ander nieuw voedingsmiddel dat u aan uw dieet wilt toevoegen, kunt u het beste langzaam beginnen en zien wat u lekker vindt.

Het is ook een goede gewoonte om het toe te voegen aan gerechten die je al lekker vindt of maaltijdbereidingen waarvan je al de gewoonte hebt om ze te maken, zodat het makkelijker wordt om vaker toe te voegen.

Mango's worden niet aanbevolen voor gebruik in recepten die moeten geleren of verharden.

Deze vruchten bevatten grote hoeveelheden enzymen en terwijl ze gezond voor je zijn, zullen ze interfereren met voedingsmiddelen zoals gelatine die stevig moeten worden gezet en een ongunstige textuur kunnen creëren.

Probeer gepurste mango te combineren met ijsthee, of gebruik gehakte mango in een topping voor je steak.

Mango is geweldig met zeevruchten en zwaardere vleeswaren, omdat het een citruspop heeft.

Mango is geweldig in desserts als bevroren yoghurt of ijs, toegevoegd aan havermout, of gebruikt als een crêpe vulling.

 

Gemakkelijke Mango-recepten

 

Mango's kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten wanneer een citrusachtige zoete punch is wat je hoopt te bereiken.

Van smoothies, ontbijten en hartige lunches en diners tot aan het dessert, mango is een veelzijdig ingrediënt dat vele andere smaken kan aanvullen.

Probeer deze eenvoudige mango-recepten om je maaltijdplan deze week op te fleuren.

Mango Raspberry Protein Smoothie

 • 1 verse mango, geschild en gehakt
 • ½ kopje bevroren frambozen
 • ½ kopje gewone, niet-vette Griekse yoghurt
 • 1 kop ongezoete, niet-zuivelmelk
 • 1 lepel vanille-eiwitpoeder

Plaats alle ingrediënten in een krachtige blender en meng tot een gladde massa.

Giet in je favoriete glas en geniet ervan.

Als het te dun is, voeg 3-5 ijsblokjes toe en meng opnieuw.

Als je wilt dat je smoothie meer zoet is, voeg dan 2-3 eetlepels verse rauwe honing toe.

Gegrilde Mango-garnalen Kabobs

 • 1½ pond rauwe geschilde en ontwikkelde garnalen
 • 2 grote mango's, geschild en in blokjes van 1 "gesneden
 • 2 kleine paprika's, in blokjes van 1 "gesneden
 • 1 pond gepelde pareluien
 • 1 kop teriyaki saus
 • Houten spiesjes gedrenkt in water 's nachts

Aan elke spies, wissel je een garnaal, een mango-blokje, een paprikakubus en een parelui af, totdat er aan elke kant ongeveer 1½ "spies overblijft.

Zodra alle spiesen zijn geladen, plaats op een grill bereid op hoog vuur.

Glaas de bovenkant in met teriyaki-saus en draai na ongeveer 4 minuten om en glaas de andere kant, kook nog ongeveer 3 minuten of tot de garnalen ondoorzichtig zijn.

Als alternatief kunt u ze ongeveer 10 minuten in een oven op 400 graden bakken of wanneer de garnalen ondoorzichtig zijn.

Mango Jalapeno vis-taco's

 • Bloem tortilla's
 • 3 skinless filets naar keuze van vis, zoals zalm of tilapia
 • Avocado-olie
 • Gerookte paprika
 • Knoflook poeder
 • Uien poeder
 • Gehakte Romainsla

Voor de salsa:

 • 1 mango in kleine blokjes gesneden
 • ¼ ui, fijn in blokjes gesneden
 • 1 jalapeno, met zaden verwijderd, fijn in blokjes gesneden
 • sap van 1 limoen
 • 1 eetlepel verse gehakte koriander
 • Snuifje zeezout

Voor de topping van zure room:

 • ½ kopje zure room
 • 1 jalapeno, met zaden verwijderd, fijn in blokjes gesneden
 • sap van 1 limoen
 • Snuifje zeezout
 • Snuifje zwarte peper

Begin met het bekleden van een bakplaat met bakpapier zodat de vis niet plakt.

Verwarm je oven voor op 350 graden.

Plaats vis op de bakplaat en bestrijk licht met avocado-olie, gebruik ongeveer 1 eetlepel.

Bestrooi de specerijen gelijkmatig over uw vis, gebruik daarbij ongeveer ¼ tot ½ theelepel van elke vis.

Bak vis gedurende 10-15 minuten totdat het gaar is.

Terwijl vis aan het bakken is, kunt u de volgende twee elementen maken.

Doe alle salsa-ingrediënten in een kom en meng goed.

Laat op kamertemperatuur.

Plaats alle zure room toppings in een kleine keukenmachine en meng tot een gladde massa.

Laten zitten bij kamertemperatuur.

Zodra de vis is gebakken, kunt u uw vistaco's samenstellen.

Voeg op elke tortilla een handje van de gehakte Romaine sla, enkele kleine stukjes vis, een bolletje mango salsa en een lepel jalapeno zure room toe.

Dit is een geweldige lichte en verfrissende maaltijd en vulling zonder te zwaar te zijn.

Mango Avocado Black Bean Dip

 • 2 grote mango's, grof gehakt
 • 1 blik, ongeveer 15 oz. van zwarte bonen, uitgelekt
 • 1 blik, ongeveer 15 oz. van kekers, uitgelekt
 • 1 middelgrote of grote rijpe avocado, grof gehakt
 • ½ rode ui, grof gehakt
 • 1 jalapeno peper met zaden verwijderd
 • Streepje zeezout
 • Streepje van zwarte peper
 • Streepje van chilipoeder
 • 2 eetlepels limoensap

Plaats alle ingrediënten in een keukenmachine en meng tot een gladde massa.

Dit wordt het beste binnen 3 dagen gegeten, omdat de avocado bruin begint te worden, wat de smaak en textuur kan veranderen.

Deze dip is ideaal voor chips, maar is ook perfect naast veel groenten of als topping voor taco's.

Het kan ook worden gebruikt als een dressing voor salades.

Curried Mango Chicken

 • 1 grote mango, in dunne reepjes gesneden
 • 1 grote ui, in dunne reepjes gesneden
 • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
 • 1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
 • 1 lb. kipfilet zonder botten, in dunne reepjes gesneden
 • 1 kop kippenbouillon
 • 6 eetlepels vissaus
 • 4-6 kopjes gekookte bruine rijst of gekookte quinoa
 • 2 blikjes kokosmelk
 • 3 eetlepels rode currypasta (of meer naar smaak)
 • ⅓ kopje kokosolie

Verhit de kokosolie in een grote wok of hoge koekepan totdat deze is gesmolten.

Voeg currypasta toe en roer 30 seconden.

Roer de kokosmelk en de kippenbouillon langzaam in.

Voeg de kip toe en laat sudderen op middelhoog vuur onder roeren gedurende 10-15 minuten of tot het gaar is.

Voeg uien en paprika's toe en blijf ongeveer 7 minuten garen.

Voeg mango en vissaus toe en haal van het vuur.

Op individuele serveerschalen schep je ongeveer 1 kop gekookte rijst of quinoa en schep je de curried mangokip over de berg rijst.

Serveer en geniet.

Mango Skin Chips

 • Mangohuid van elk vorig recept
 • Suiker
 • Kaneel

Snijd de mango-schil in repen of in elke vorm die u prettig en gemakkelijk eetbaar vindt.

Verdeel de schil op een bakplaat in een enkele laag zonder overlapping, met de vleeskant naar boven.

Strooi elk stuk licht in met suiker en kaneel of een andere combinatie van smaakmakers die je leuk vindt voor een andere smaak.

Bak in de oven op 400 graden gedurende ongeveer 15 minuten of totdat ze de gewenste knapperigheid hebben bereikt.

Je kunt een vleugje zeezout kiezen als je smaakmaker, waardoor deze geweldige chips bij je favoriete dips passen.

Mango Lassi

Dit is een razend populaire drank in Zuidoost-Azië en er zijn talloze variaties afhankelijk van de winkel of het huis dat je bezoekt.

Dit soort drank wordt geserveerd om het lichaam te koelen tijdens de heetste delen van het jaar en zit boordevol voedingswaarde om op te starten.

Het is in wezen een smoothie en je kunt het zelfs zuivelvrij maken als je dat liever hebt.

 • 1 grote mango, grof gesneden in blokjes
 • 4-6 ijsblokjes
 • 1 kopje ongezoete yoghurt (vol vet is het beste, maar vet of vetarm werkt ook niet)
 • Knijpen van gemalen kardemom
 • 1 theelepel verse rauwe honing (optioneel)
 • 1 eetlepel ananassap (optioneel)
 • Snufje gemalen kaneel (optioneel)

Doe alle ingrediënten in een krachtige blender en mix tot een gladde massa.

Als je lassi te dik is, voeg dan een scheut water of melk toe en meng opnieuw.

Giet in je favoriete glas en geniet ervan.

 

Voorzorgsmaatregelen

 

Mango is gerelateerd aan cashewnoten en pistachenoten, omdat ze in hetzelfde type plantenfamilie zitten.

Iedereen die gevoelig of allergisch is voor cashewnoten of pistachenoten, kan een negatieve reactie hebben bij het proberen van mango, dus wees voorzichtig.

Mango is ook een verre neef van Poison Ivy, dus als je gevoelig bent voor extreme reacties op Poison Ivy, wees je ervan bewust dat een reactie op mango een mogelijkheid is.

Sommige mensen die reageren op latex hebben opgemerkt dat ze op dezelfde manier reageren op mango.

Mango bevat een verbinding genaamd urushiol waardoor sommige mensen dermatitis kunnen ontwikkelen, hoewel het een zeldzame reactie is.

Iedereen die slecht functionerende nieren heeft, moet de consumptie van mango vermijden of beperken.

De nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van overtollig kalium uit de bloedbaan.

Omdat mango's bijzonder hoog zijn in dit mineraal, kunnen ze de nieren overbelasten en ervoor zorgen dat te veel kalium door het lichaam circuleert.

Dit kan een gevaarlijke en mogelijk fatale complicatie worden, dus mensen met ernstige nierproblemen moeten deze vrucht vermijden.

Degenen met de ziekte van Crohn moeten ook voorzichtig zijn.

Sommige mensen met deze aandoening vinden dat steenfruit, zoals mango, kersen en perziken, negatieve reacties veroorzaken.

 

Conclusie

 

Met al deze voordelen zijn mango's een heerlijke manier om gezond te blijven!

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voor sommige personen wanneer zij denken over het voor het eerst proberen van mango's of die bepaalde gezondheidsproblemen en allergieën kunnen hebben.

Toch zijn mango's voor de meeste mensen een uitstekende aanvulling op je menu en bieden ze veel voordelen.

Mango's zijn een caloriearm, zeer voedzaam voedsel.

Ze bevatten verbindingen die u kunnen helpen gewicht te verliezen, hartaandoeningen en kanker weg te houden, de hersenfunctie en de spijsvertering te verbeteren en vele andere gezondheidsvoordelen bieden.

Mango's zijn gemakkelijk toegankelijk geworden en zijn betaalbaar voor bijna elk budget.

Mango's zijn heerlijk rauw en op zichzelf, of ze kunnen creatief worden toegevoegd aan veel verschillende soorten recepten.

Je kunt misschien niet je eigen mangobomen laten groeien als je niet in de tropen leeft, maar je kunt de sappigste en sappigste vruchten kiezen die je aan je gerechten kunt toevoegen.

Omdat ze het hele jaar door beschikbaar zijn, kun je er vandaag een ophalen.