Voedsel

NOTEN KUNNEN BESCHERMEN TEGEN HARTZIEKTEN

different kinds of nuts - NOTEN KUNNEN BESCHERMEN TEGEN HARTZIEKTEN

NOTEN KUNNEN BESCHERMEN TEGEN HARTZIEKTEN

Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology bekijkt de impact van notenconsumptie op het risico op hart- en vaatziekten.

Walnoten, pinda's en noten zijn geweldig voor de cardiovasculaire gezondheid, laat nieuw onderzoek zien.

Noten zijn goed voor je. Dit is een bekend feit, ondersteund door een steeds groeiend aantal studies. Bijvoorbeeld, Medical News Todayheeft onlangs gerapporteerd over een groot onderzoek waaruit blijkt dat slechts een handvol noten elke dag het risico op vroegtijdig overlijden vermindert.

Het diabetesrisico daalt met 40 procent met slechts 20 gram noten per dag, en het risico op infectieziekten daalt met 75 procent. Andere studies hebben gesuggereerd dat noten ons geheugen kunnen beschermen en zelfs de intelligentie kunnen verhogen .

Maar wat kunnen noten doen voor onze cardiovasculaire gezondheid? De nieuwe studie - geleid door Marta Guasch-Ferré, Ph.D., een onderzoeksmedewerker bij de afdeling Voeding aan de Harvard TH Chan School of Public Health in Boston, MA - onderzoekt het verband tussen de frequentie van notenconsumptie en de incidentie van hart-en vaatziekte.

Daarnaast, en in tegenstelling tot eerder onderzoek op dit gebied, wordt in deze studie ook gekeken naar specifieke soorten noten en hun impact op de cardiovasculaire gezondheid.

Bestuderen van notenconsumptie en gezondheid van het hart

Guasch-Ferré en haar team onderzochten meer dan 210.000 mensen, een combinatie van gegevens uit de Nurses 'Health Study I en II en de Follow-upstudie Health Professionals.

Over het algemeen volgden zij de deelnemers in totaal 32 jaar, waarbij medische en leefstijlinformatie om de twee jaar werd verzameld met behulp van zelf-toegediende vragenlijsten.

Voedselfrequentie-vragenlijsten boden de onderzoekers informatie over de notenconsumptie van de deelnemers om de 4 jaar.

De onderzoekers concentreerden zich op ernstige hart- en vaatziekten, gedefinieerd als hartinfarct, beroerte of fatale hart- en vaatziekte. Bovendien keken ze naar de totale incidentie van coronaire hartziekten , begrepen als fataal of niet-fataal hartinfarct, en de totale incidentie van beroerte, hetzij fataal of niet-fataal.

Tijdens de onderzoeksperiode noteerden de onderzoekers 14.136 gevallen van hart- en vaatziekten, waarvan 8.390 coronaire hartziekten waren en 5.910 daarvan een beroerte.

Noten verminderen het risico op hart- en vaatziekten

De totale notenconsumptie en het totale risico op hart- en vaatziekten en coronaire hartziekten bleken omgekeerd evenredig te zijn. Met andere woorden, hoe meer noten je verbruikt, hoe groter de kans is dat je deze omstandigheden ontwikkelt.

Een meer diepgaande blik op specifieke soorten noten onthulde dat walnoten bijzonder goed zijn voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Het twee tot driemaal per week consumeren van walnoten ging gepaard met een afname van het cardiovasculair risico met 19 procent en een afname van het risico op coronaire hartziekten met 21 procent.

Het eten van pinda's minstens tweemaal per week was verbonden met een 13 percenten lager risico van cardiovasculaire ziekte, en boomnoten met een 15 percenten lager cardiovasculair risico.

Pinda-inname correleerde ook met 15 procent reductie van het risico op coronaire hartziekten en boomnoten met een risicoreductie van 23 procent.

Vijf of meer porties noten per week correleerden met een daling van 14 procent van het cardiovasculaire risico en een 20 procent lager risico op coronaire hartziekten.

"In drie grote prospectieve cohortstudies," concluderen de auteurs van de studie, "was een hogere consumptie van totale en specifieke soorten noten omgekeerd geassocieerd met de totale cardiovasculaire ziekte en coronaire hartziekte."

'Ruwe noten als capsules voor natuurlijke gezondheid'

"Onze bevindingen ondersteunen aanbevelingen voor het verhogen van de inname van verschillende noten, als onderdeel van gezonde voedingspatronen, om het risico op chronische ziekten bij de algemene bevolking te verminderen," zegt Guasch-Ferré.

Zij en haar collega's merken ook enkele studielimieten op. Het aantal deelnemers was beperkt tot gezondheidswerkers - van wie de meesten wit waren - en de methode van zelfgerapporteerde gegevens is altijd vatbaar voor fouten.

De auteurs benadrukken echter dat er naar hun mening geen reden is waarom de bevindingen niet generaliseerbaar zouden zijn naar andere etniciteiten.

Dr. Emilio Ros, van de dienst Endocrinologie en Voeding bij het Hospital Clínic in Barcelona, ​​Spanje, schreef een begeleidend redactioneel , waarin hij ingaat op de betekenis van de bevindingen.

"In het ideale geval", zegt hij, "zouden verdere onderzoeken de effecten moeten testen van langdurige consumptie van noten aangevuld met het gebruikelijke dieet op harde cardiometabolische gebeurtenissen."

"In de tussentijd kunnen rauwe noten, indien mogelijk ongeschild en anderszins onbewerkt, worden beschouwd als natuurlijke gezondheidscapsules die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in een hartbeschermend dieet om het welzijn van hart en bloedvaten te bevorderen en gezond ouder worden te bevorderen."

NOTEN KUNNEN BESCHERMEN TEGEN HARTZIEKTEN