overig

WAT IS WAT IS PESTEN EN CYBERPESTEN? HOE OM TE GAAN MET PESTEN WAAROM WORD IK GEPEST?

stop pesten - WAT IS WAT IS PESTEN EN CYBERPESTEN? HOE OM TE GAAN MET PESTEN WAAROM WORD IK GEPEST?

Pesten en cyberpesten

Hoe om te gaan met pesten te overwinnen

Voor degenen die lijden aan pesten of cyberpesten, kunnen de gevolgen verwoestend zijn, waardoor u zich hulpeloos, vernederd, boos, depressief of zelfs suïcidaal voelt. En technologie betekent dat pesten niet langer beperkt is tot schoolpleinen of straathoeken. Cyberpesten kan overal, zelfs thuis, via mobiele telefoons, e-mails, teksten en sociale media plaatsvinden, 24 uur per dag, met mogelijk honderden betrokken personen. Maar er mag nooit een vorm van pesten worden getolereerd. Deze tips kunnen u helpen uzelf of uw kind te beschermen - op school en online - en omgaan met het groeiende probleem van pesten en cyberpesten.

Wat is pesten?

Pesten is herhaald agressief gedrag dat fysiek, verbaal of relationeel kan zijn, persoonlijk of online. Pesters zijn vaak meedogenloos, pesten steeds opnieuw gedurende lange tijd. Je leeft in constante angst voor waar en wanneer de pestkop zal toeslaan, wat ze zullen doen, en hoe ver ze zullen gaan.

Soorten pesten

Lichamelijk pesten - omvat het slaan, schoppen of duwen van iemand (of zelfs alleen maar dreigen), evenals het stelen, verbergen of verpesten van iemands spullen, en ontgroening, intimidatie of vernedering.

Verbaal pesten - inclusief schelden, plagen, treiteren, beledigen of op andere wijze verbaal iemand misbruiken.

Relatie pesten - inclusief weigeren om met iemand te praten, met uitzondering van iemand uit groepen of activiteiten, leugens verspreiden of geruchten over iemand, iemand laten doen dingen die ze niet willen doen.

Jongens pesten vaak met het gebruik van fysieke dreigingen en acties, terwijl meisjes vaker geneigd zijn om verbaal of relaties te pesten.

Wat is cyberpesten?

Cyberpesten doet zich voor wanneer iemand internet, e-mails, sms-berichten, instant messaging, sociale media, online forums, chatrooms of andere digitale technologie gebruikt om iemand anders lastig te vallen, te bedreigen of te vernederen. In tegenstelling tot traditioneel pesten, vereist cyberpesten geen face-to-face contact en is niet beperkt tot slechts een handvol getuigen tegelijk. Het vereist ook geen fysieke kracht of kracht in cijfers.

 • Cyberbullies zijn er in alle soorten en maten - bijna iedereen met een internetverbinding of mobiele telefoon kan iemand anders cyberpesten, vaak zonder zijn ware identiteit prijs te geven.
 • Cyberbullies kunnen hun slachtoffers 24 uur per dag, zeven dagen per week pijnigen en het pesten kan het slachtoffer overal volgen, zodat geen enkele plaats, zelfs geen huis, zich ooit veilig voelt, en met een paar klikken kan de vernedering worden gezien door honderden of zelfs duizenden mensen online.

Hoe cyberpesten schadelijk is

De methoden die kinderen en tieners gebruiken om cyberbully te gebruiken, kunnen net zo gevarieerd en tot de verbeelding sprekend zijn als de technologie waartoe ze toegang hebben. Het varieert van het verzenden van bedreigende of beledigende berichten via e-mail, sms, sociale media of IM naar inbraak in uw e-mailaccount of het stelen van uw online identiteit om u pijn te doen en te vernederen. Sommige cyberbullies kunnen zelfs een website of social media-pagina maken om u te targeten.

Net als bij face-to-face pesten cyberpesten zowel jongens als meisjes, maar hebben ze de neiging dit op verschillende manieren te doen. Jongens hebben de neiging om te pesten door 'sexting' (het verzenden van berichten van seksuele aard) of door berichten die fysieke schade aanrichten. Meisjes, aan de andere kant, vaker cyberbully door leugens en geruchten te verspreiden, je geheimen bloot te leggen, of door je uit te sluiten van sociale mediagroepen, e-mails, buddylijsten en dergelijke. Omdat cyberpesten zo gemakkelijk te plegen is, kan een kind of tiener gemakkelijk van rol veranderen, van het slachtoffer van cyberpesten op een gegeven moment tot cyberbully de volgende en dan weer terug.

De effecten van pesten en cyberpesten

Pesten en zelfmoord

Als pesten of cyberpesten betekent dat jij, of iemand die je kent, zich suïcidaal voelt, bel dan 1-800-273-TALK (8255) in de VS, of bezoek IASP of Suicide.org om een ​​hulplijn te vinden in jouw land.

Of u nu wordt getarget door pesters of cyberpesters, de resultaten zijn vergelijkbaar:

 • Je voelt je gekwetst, boos, bang, hulpeloos, hopeloos, geïsoleerd, beschaamd en zelfs schuldig dat het pesten op de een of andere manier jouw schuld is. U kunt zich zelfs suïcidaal voelen.
 • Uw lichamelijke gezondheid zal waarschijnlijk lijden en u loopt een groter risico op het ontwikkelen van psychische problemen zoals depressie , lage zelfwaardering, angst of PTSS bij volwassenen.
 • Je hebt meer kans om te missen, over te slaan of niet naar school te gaan om te voorkomen dat je wordt gepest.

In veel gevallen kan cyberpesten zelfs pijnlijker zijn dan pesten van aangezicht tot aangezicht, omdat:

 • Cyberpesten kan overal en altijd gebeuren, zelfs op plaatsen waar u zich normaal gesproken veilig voelt, zoals in uw huis, en op tijden die u het minst verwacht, zoals in het weekend in het gezelschap van uw familie. Het kan lijken alsof er geen ontsnapping is aan de spot en de vernedering.
 • Veel cyberpesten kan anoniem worden gedaan, dus u weet misschien niet zeker wie u target. Hierdoor kunt u zich nog meer bedreigd voelen en pestkoppen aanmoedigen, omdat zij geloven dat online anonimiteit betekent dat ze minder snel betrapt worden. Omdat cyberpesters uw reactie niet kunnen zien, zullen ze vaak veel verder gaan in hun intimidatie of spot dan dat ze persoonlijk tegen u zouden doen.
 • Cyberpesten kan worden waargenomen door mogelijk duizenden mensen. E-mails kunnen worden doorgestuurd naar honderden mensen, terwijl posts op sociale media of websiteberichten vaak door iedereen kunnen worden gezien. Hoe verdergaand het pesten, hoe vernederend het kan worden.

Waarom word ik gepest?

Hoewel er vele redenen zijn waarom pesters je kunnen aanvallen, hebben pestkoppen de neiging om mensen aan te trekken die "anders" zijn of niet passen in de mainstream. Hoewel je individualisme iets is dat je in het latere leven zult vieren, kan het een vervloeking lijken als je jong bent en probeert in te passen. Misschien kleed je je anders aan of doe je anders misschien je ras, religie of seksuele geaardheid deel. Het kan gewoon zijn dat je nieuw bent in de school of buurt en nog geen vrienden hebt gemaakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Velen van ons zijn ooit gepest in ons leven. In feite ondervindt ongeveer 25 procent van de kinderen pesten en krijgen veel van een derde van de tieners op enig moment te maken met cyberpesten. Maar ongeacht uw omstandigheden, u hoeft het pesten niet te verdragen. Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen het probleem te overwinnen, je waardigheid te behouden en je zelfgevoel te behouden.

Homo en lesbische jongeren lopen een bijzonder risico op pesten en cyberpesten.

Andere kinderen en tieners kunnen je lastig vallen, buitensluiten of proberen te proberen.

Hoe om te gaan met pesten of cyberpesten

Er is geen eenvoudige oplossing voor pesten of cyberpesten of de beste manier om met pesten om te gaan. Maar het is belangrijk dat u om hulp vraagt ​​en niet alleen probeert het probleem aan te pakken. Praat met een ouder, leraar, vertrouwenspersoon of een andere vertrouwde volwassene. Het zien van een counsellor betekent niet dat er iets mis met je is.

Pesten of cyberpesten beperkt zich zelden tot een of twee incidenten. Het is veel waarschijnlijker dat je gedurende een langere periode een aanhoudende aanval op je zult uitvoeren. Dus, net als de bullebak, moet je misschien meedogenloos zijn en elk pestincident blijven melden totdat het stopt. Er is geen reden voor jou om ooit met pesten te maken.

Als u wordt gepest of cyberbullied, onthoud dan:

 • Geef jezelf de schuld niet. Het is niet jouw fout. Wat een pestkop ook zegt of doet, je moet je niet schamen voor wie je bent of wat je voelt. De bullebak is de persoon met het probleem, niet jij.
 • Probeer pesten vanuit een ander perspectief te bekijken. De bullebak is een ongelukkige, gefrustreerde persoon die controle wil hebben over je gevoelens zodat je je net zo slecht voelt als zij. Geef ze niet de voldoening.
 • Klop jezelf niet op. Maak een pestincident niet erger door erop te blijven of keer op keer cyberpesten te lezen. Verwijder in plaats daarvan alle berichten en concentreer u op de positieve ervaringen in uw leven. Er zijn veel prachtige dingen over je dus wees trots op wie je bent.
 • Leren omgaan met stress. Het vinden van gezonde manieren om de stress veroorzaakt door pesten te verlichten, kan je veerkrachtiger maken, zodat je je niet overweldigd voelt door negatieve ervaringen. Oefening, meditatie, positieve zelfpraat, spierontspanning en ademhalingsoefeningen zijn allemaal goede manieren om met de stress van pesten om te gaan.
 • Besteed tijd aan dingen doen die je leuk vindt. Hoe meer tijd je doorbrengt met activiteiten die je plezier bezorgen - sporten, hobby's, uitgaan met vrienden die niet deelnemen aan pesten, bijvoorbeeld - hoe minder betekenis pesten of cyberpesten zal hebben voor je leven.

Tips voor het omgaan met cyberpesten

Reageer niet op berichten of berichten die over u zijn geschreven, ongeacht hoe kwetsend of onwaar dit is. Reageren zal de situatie alleen maar erger maken en het oproepen van een reactie van jou is precies wat de cyberbullies willen, dus geef ze niet de voldoening.

Zoek geen wraak op een cyberbully door zelf cyberpully te worden. Nogmaals, het zal het probleem alleen maar erger maken en kan resulteren in ernstige juridische gevolgen voor u. Als je het niet persoonlijk zou zeggen, zeg het dan niet online.

Bewaar het bewijs van cyberpesten , houd bijvoorbeeld grove sms-berichten of een screenshot van een webpagina en rapporteer ze aan een vertrouwde volwassene. Als u geen incidenten meldt, wordt de cyberbully vaak agressiever.

Rapporteer bedreigingen van schade  en ongepaste seksuele berichten aan de politie. In veel gevallen kunnen de acties van de cyberbully wettelijk worden vervolgd.

Voorkom communicatie van de cyberbully door hun e-mailadres, mobiele telefoonnummer te blokkeren en ze te verwijderen van contacten met sociale media. Meld hun activiteiten aan hun internetserviceprovider (ISP) of aan sociale media of andere websites die zij gebruiken om u te targeten. De acties van de cyberbully kunnen een schending vormen van de servicevoorwaarden van de website of, afhankelijk van de wetgeving in uw regio, zelfs strafrechtelijke vervolging rechtvaardigen.

Vind steun van degenen die niet pesten

Wanneer je gepest wordt, vertrouw je mensen die je kunt vertrouwen voor aanmoediging en ondersteuning zal je stress verlichten en zowel je zelfrespect als je veerkracht vergroten. Reik uit om contact te maken met familie en echte vrienden (zij die niet deelnemen aan pestgedrag). Als je nieuw bent bij een school of buurt, of als je niet het gevoel hebt dat je iemand hebt om naar toe te gaan, zijn er veel manieren om nieuwe vrienden te maken . Het lijkt misschien niet altijd zo, maar er zijn genoeg mensen die van je houden en waarderen voor wie je bent.

 • Ontkoppelen van technologie. Een pauze nemen van je mobiele telefoon , computer, tablet en videogames kan je niet alleen een einde maken aan cyberpesten, maar je ook openstellen voor het ontmoeten van nieuwe mensen.
 • Zoek anderen die dezelfde waarden en interesses delen. Je kunt misschien vrienden worden in een jeugdgroep, een boekenclub of een religieuze organisatie. Leer een nieuwe sport, word lid van een team of begin een nieuwe hobby, zoals schaken, kunst of muziek. Of doe vrijwilligerswerk - anderen helpen is een geweldige manier om jezelf beter te voelen en je sociale netwerk uit te breiden.
 • Deel uw gevoelens over pesten. Praat met een ouder, counsellor, coach, religieuze leider of vertrouwde vriend. Uitdrukken wat je doormaakt, kan een enorm verschil maken voor de manier waarop je je voelt, zelfs als het de situatie niet verandert.
 • Boost je zelfvertrouwen. Oefening is een geweldige manier om uw zelfrespect te vergroten en stress te verminderen. Pons een matras of neem een ​​kickbox-les om je woede op een gezonde manier af te werken.

Tips voor ouders en leerkrachten om te stoppen met pesten of cyberpesten

Ongeacht de pijn die het veroorzaakt, kinderen zijn vaak terughoudend om ouders of leraren te vertellen over pesten vanwege een gevoel van schaamte om slachtoffer te worden. In het geval van cyberpesten, kunnen ze ook bang zijn hun mobiele telefoon of computerprivileges te verliezen. Pesters zijn ook geneigd om hun gedrag te verbergen voor volwassenen, dus als een kind gepest wordt, is het misschien niet voor de hand liggend voor een ouder of leraar.

Waarschuwingsborden van pesten en cyberpesten

Uw kind kan het slachtoffer van pesten zijn als hij of zij:

 • Intrekkingen van familie, vrienden en activiteiten die ze eerder genoten.
 • Lijdt aan een onverklaarbare daling van cijfers.
 • Weigert naar school te gaan of naar specifieke klassen, of vermijdt groepsactiviteiten.
 • Toont veranderingen in stemming, gedrag, slaap, eetlust of vertoont tekenen van depressie of angst.
 • Vermijdt discussies of is geheimzinnig over mobiele telefoon- of computeractiviteiten.
 • Wordt verdrietig, boos of verdrietig tijdens of na het gebruik van internet of mobiele telefoon.
 • Verschijnt angstig bij het bekijken van een bericht op tekst, e-mail of sociale media.

Voorkom cyberpesten voordat het begint

Om uw technologie te beschermen, leert u uw kinderen om:

 • Weigeren cyberpesten berichten door te geven.
 • Vertel hun vrienden dat ze moeten stoppen met cyberpesten.
 • Communicatie blokkeren met cyberpullen; verwijder berichten zonder ze te lezen.
 • Plaats of deel nooit online hun persoonlijke gegevens (inclusief volledige naam, adres, telefoonnummer, naam van de school, namen van de ouders, creditcardnummer of sofinummer) of de persoonlijke gegevens van hun vrienden.
 • Deel nooit hun internetwachtwoorden met iemand, behalve jij.
 • Praat online met je over hun leven.
 • Zet niets online dat ze niet zouden willen dat hun klasgenoten zien, zelfs in e-mail.
 • Stuur geen berichten als ze boos of boos zijn.
 • Wees altijd net zo beleefd als ze in persoon zijn.

Bron: National Crime Prevention Council

Bewaak het gebruik van de technologie van uw kind

Hoewel het belangrijk is om niet te dreigen met het intrekken van de toegang of anderszins een kind te straffen dat het slachtoffer is geworden van cyberpesten, moeten ouders altijd het gebruik van een kind van de technologie volgen, ongeacht hoezeer uw kind het kwalijk neemt.

 • Gebruik apps voor ouderlijk toezicht op de mobiele telefoon of tablet van uw kind en stel filters in op de computer van uw kind om ongepaste webcontent te blokkeren en u te helpen de online activiteiten van uw kind te volgen.
 • Beperk datatoegang tot de smartphone van uw kind. Bij sommige draadloze providers kunt u tijdens bepaalde uren sms-berichten uitschakelen.
 • Sta erop de wachtwoorden van uw kind te kennen en de veelgebruikte afkortingen te leren die kinderen online gebruiken, op sociale media en in sms-berichten.
 • Weet met wie uw kind online communiceert. Ga over het adresboek van uw kind en contacten met sociale media met hen. Vraag wie elke persoon is en hoe uw kind ze kent.
 • Moedig uw kind aan om u of een andere vertrouwde volwassene te vertellen of zij dreigende berichten ontvangen of anderszins het doelwit zijn van cyberpesters, terwijl zij hen geruststellen dat dit niet zal resulteren in het verlies van mobiele telefoon- of computerprivileges.

Als je kind een bullebak is

Het kan voor elke ouder moeilijk zijn om te horen dat zijn kind anderen pest, maar het is belangrijk om stappen te ondernemen om het negatieve gedrag te beëindigen voordat het ernstige en langdurige consequenties heeft voor je kind. Kinderen die anderen pesten:

 • Heb een hoger risico om alcohol en drugs te misbruiken .
 • Hebben meer kans om in gevechten te komen, eigendommen te vernielen en stoppen met school.
 • Zijn twee keer zo waarschijnlijk als hun leeftijdsgenoten om strafrechtelijke veroordelingen als volwassenen te hebben en vier keer meer kans om meerdere overtreders te zijn.
 • Het is waarschijnlijker dat volwassenen misbruik maken van hun romantische partners, echtgenoten of kinderen.

Als uw kind moeite heeft met het beheersen van sterke emoties zoals boosheid, pijn of frustratie, praat dan met een therapeut over het helpen van uw kind om op een gezonde manier te leren omgaan met deze gevoelens.

Pesten is vaak een aangeleerd gedrag

Sommige pesters leren agressief gedrag door hun ervaringen thuis. Als ouder stel je misschien een slecht voorbeeld voor je kinderen door hen te slaan of op een andere manier te slaan, door je partner verbaal of fysiek te misbruiken, of door pestgedrag weer te geven, zoals:

 • Misbruik van de sportcoach, scheidsrechters en scheidsrechters van uw kind, of leden van het andere team.
 • Zweren bij andere chauffeurs op de weg.
 • Het vernederen van een serveerster, winkelbediende of taxichauffeur die een fout maakt.
 • Negatief praten over andere studenten, ouders of leraren, zodat uw kind vindt dat het acceptabel is om verbaal geweld of cyberpesten te gebruiken om anderen te intimideren.
 • Misdadige online berichten verzenden of doorsturen die zijn gericht op collega's of kennissen.
 • Online communiceren met mensen op manieren die je niet persoonlijk zou doen.

Tips voor ouders die omgaan met een pestkind

Meer informatie over het leven van uw kind. Als uw gedrag thuis geen negatieve invloed heeft op uw kind, is het mogelijk dat hun vrienden of collega's het pestgedrag aanmoedigen. Uw kind worstelt misschien om te passen in of om relaties met andere kinderen te ontwikkelen. Praat met je kind. Hoe meer je begrijpt over zijn of haar leven, hoe gemakkelijker je de oorzaak van het probleem kunt achterhalen.

Onderwijs uw kind over pesten. Uw kind begrijpt mogelijk niet hoe pijnlijk en schadelijk hun gedrag kan zijn. Moedig empathie en bewustzijn aan door uw kind aan te moedigen om naar zijn acties te kijken vanuit het perspectief van het slachtoffer. Herinner uw kind eraan dat pesten en cyberpesten ernstige juridische consequenties kunnen hebben.

Omgaan met stress. Leer uw kind positieve manieren om met stress om te gaan . Het pesten van uw kind kan een poging zijn om stress te verlichten. Of je eigen stress, angst of zorgen kan een onstabiele thuisomgeving creëren. Oefening, tijd doorbrengen in de natuur of spelen met een huisdier zijn geweldige manieren voor zowel kinderen als volwassenen om stoom af te blazen en stress te verlichten.

Grenzen stellen met technologie. Laat uw kind weten dat u toezicht houdt op het gebruik van computers, tablets, smartphones, e-mail en sms-berichten. Verwijder indien nodig de toegang tot technologie totdat het gedrag verbetert.

Stel consistente gedragsregels vast. Zorg ervoor dat uw kind uw regels begrijpt en de straf voor het overtreden ervan. Kinderen denken misschien niet dat ze discipline nodig hebben, maar een gebrek aan grenzen stuurt een signaal dat het kind de tijd, zorgzaamheid en aandacht van de ouders onwaardig is.