Lichaam

Seks kan de sleutel zijn tot een gelukkig huwelijk

Seks kan de sleutel zijn tot een gelukkig huwelijk, volgens studie

Wat is het recept voor een gelukkig huwelijk? Volgens een nieuwe studie is seks een belangrijk ingrediënt. Onderzoekers hebben ontdekt dat geslachtsgemeenschap een "afterglow" produceert die 2 dagen aanhoudt. Bovendien kan deze nagloeiing de tevredenheid over de lange termijn verbeteren.
 

Onderzoekers suggereren dat seks leidt tot een nagloed die een rol speelt bij langdurig huwelijkse tevredenheid.

Hoofdauteur Andrea Meltzer van de Florida State University en collega's rapporteerden onlangs hun bevindingen in het tijdschrift Psychological Science .

Een aantal studies hebben aangetoond dat seks bijdraagt ​​aan korte-termijn binding tussen partners, maar de onderzoekers merken op dat de meerderheid van de koppels niet elke dag seksuele activiteit begaat.

Volgens de International Society of Sexual Medicine heeft slechts 21 procent van de getrouwde mannen en 24 procent van de gehuwde vrouwen vier of meer dagen per week seks.

Dus wat bindt partners tussen seksuele activiteit?

Meltzer en collega's speculeerden dat seks een nagloed voortbrengt, of een periode van seksuele bevrediging, die partnerbinding in de perioden tussen seksuele activiteit versterkt, en dat dit de tevredenheid van de relatie op de lange termijn verhoogt.

De onderzoekers testten deze theorie door de gegevens van twee onderzoeken te analyseren, waaronder in totaal 214 jonggehuwde paren.

Als onderdeel van de studies moesten de paren 14 dagen lang een dagboek invullen. Elke dag werd aan echtgenoten gevraagd om te melden of zij seksuele activiteiten met hun partner hadden ondernomen, en ook hoe tevreden ze waren met hun seksleven.

Koppels werden ook gevraagd om hun relatietevredenheid, huwelijksgevoel en partnertevredenheid dagelijks te beoordelen.

Bovendien werd de echtelijke tevredenheid van elk paar geanalyseerd bij de uitgangswaarde van het onderzoek en 4-6 maanden later bij een follow-upbeoordeling.

Sterkere seksuele nagloeiing gekoppeld aan grotere echtelijke tevredenheid

Tijdens de 14-daagse studieperiode meldden paren dat ze gemiddeld 4 dagen seks hadden.

Niet alleen was seksuele activiteit geassocieerd met seksuele bevrediging op dezelfde dag, maar ook ontdekten de onderzoekers dat een enkele daad van seks een nagloeiing veroorzaakte die 2 dagen aanhield.

Deze bevinding bleef bestaan ​​nadat er rekening was gehouden met een aantal mogelijke verstorende factoren, zoals leeftijd, geslacht, seksuele frequentie, persoonlijkheidskenmerken en lengte van de relatie.

Met betrekking tot martiale bevrediging, identificeerden de onderzoekers een algehele achteruitgang tussen de baseline van het onderzoek en de follow-upbeoordeling.

Ze ontdekten echter dat paren die een sterkere seksuele nagloeiing rapporteerden, grotere vierentwintig maanden later grotere echtelijke tevredenheid zouden rapporteren, vergeleken met paren met een zwakkere seksuele nagloeiing.

Meltzer zegt dat de onderzoeksresultaten belangrijk zijn, omdat ze eerder onderzoek ondersteunen dat suggereert dat seks een belangrijke rol speelt in partnerbinding.

"Uitons onderzoek blijkt dat seksuele bevrediging 48 uur na de seks nog steeds verhoogd is en dat mensen met een sterkere seksuele nagloeiing - dat wil zeggen mensen die een hogere mate van seksuele bevrediging rapporteren 48 uur na de seks - enkele maanden later hogere niveaus van relatietevredenheid melden."

Andrea Meltzer

Lees meer over hoe ee