Groente en Fruit

SELDERIJ GEZONDE EIGENSCHAPPEN VOEDINGS FEITEN RIJK AAN ANTI-OXIDANTEN VITAMINE FOLIUMZUUR EN VEZELS

SELDERIJ GEZONDE EIGENSCHAPPEN VOEDINGS FEITEN RIJK AAN ANTI-OXIDANTEN VITAMINE FOLIUMZUUR EN VEZELS

Heb je groenten gebruikt als kind toen je nog niet zo enthousiast was, als volwassene?

Zelfs als je niet zo enthousiast bent om worteltjes en broccoli op je bord te zien, heb je waarschijnlijk veel meer salades, sauzen of soepen met bleekselderij, vanwege de milde en enigszins pittige smaak.

Selderij is zeer veelzijdig en kan rauw of gekookt worden gegeten; zowel het wortel- als het bovenaardse deel van deze plant (bladeren en stelen) zijn smakelijk en rijk aan voedingsstoffen.

Selderij wordt beschouwd als een van 's werelds gezondste voedingsmiddelen en het is bekend bij mensen die geïnteresseerd zijn in gezond eten vanwege een fascinerende mythe: dat het aantal calorieën dat je consumeert door het te kauwen en te verteren lager is dan het aantal calorieën dat het bevat.

Dit feit bleek vals te zijn, maar toch bevat bleekselderij een zeer lage hoeveelheid calorieën (16 calorieën per 100 gram), wat het een geschikte keuze maakt voor mensen die willen afvallen.

Als het gaat om gezond eten, denken we graag dat het aantal calorieën minder belangrijk is dan de voedingsstoffen die een bepaald voedsel aan uw organisme levert, dus laten we eens kijken welke voedingsvoordelen u zult genieten door bleekselderij aan uw gerechten toe te voegen.

Deze groente is verrassend rijk aan voedende stoffen en mag niet ontbreken in een gezondheidsbevorderend dieetplan:

 

Zeer lage glycemische index

 

De Glycemische index verwijst naar het effect dat voedsel heeft op het bloedglucose-gehalte van een persoon.

De standaardwaarde is 100 en beschrijft het effect van zuivere glucose op de bloedsuikerspiegel.

Het wordt aanbevolen om te kiezen voor voedingsmiddelen met een lage GI; deze voedingsmiddelen bevatten koolhydraten die tijdens de spijsvertering langzaam afbreken en geleidelijk glucose in de bloedbaan afgeven zonder een enorme invloed op de bloedsuikerspiegel te hebben en ervoor te zorgen dat het lichaam grotere hoeveelheden insuline afgeeft om dit effect tegen te gaan.

Selderij heeft een extreem lage glycemische index, dicht bij 0 volgens sommige bronnen, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die lijden aan diabetes of een koolhydraatbeperkt dieet volgen.

 

Zeer rijk aan vitamine K

 

1 kopje selderij (ongeveer 100 gram) geeft u 33, van de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine K (ongeveer 23 microgram).

Ons lichaam heeft vitamine K nodig om verschillende redenen:

 • Speelt een cruciale rol bij de bloedstolling
 • Voorkomt hartaandoeningen
 • Helpt bij het bouwen van sterke botten en het behouden van botdichtheid op oudere leeftijd
 • Laat vitamine D toe om je lichaam optimaal te laten werken

Vitamine K- tekorten zijn in verband gebracht met osteoporose, verschillende soorten kanker, tandbederf, infectieziekten en gezondheidsproblemen van de hersenen.

Door elke week selderij in uw menu op te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw dagelijkse dosis van deze vergeten voedingsstof die een vitale rol speelt bij het behouden van een goede gezondheid, wordt gegarandeerd!

 

Hoog gehalte aan antioxidanten

 

Antioxidanten zijn stoffen zoals vitaminen, mineralen en flavonoïden (verbindingen die in planten worden aangetroffen) die ons lichaam beschermen tegen schadelijke moleculen die we vrije radicalen noemen.

Vrije radicalen worden beschouwd als de hoofdschuldige voor kanker, bloedvataandoeningen en andere gezondheidsproblemen.

Selderij is een belangrijke bron van antioxidanten en bevat naast een breed scala aan vitamines en mineralen ook de volgende fytonutriënten (ook verbindingen die voorkomen in groenten):

 • flavonolen
 • Fenolzuren
 • flavonen
 • Dihydrostilbenoids
 • fytosterolen
 • furanocoumarins

Deze stoffen helpen ons lichaam om de negatieve effecten van vrije radicalen afkomstig uit verschillende bronnen aan te pakken :

 • Medicijnen innemen
 • Bijproducten van normale lichaamsprocessen zoals het verbranden van suikers en het vrijgeven van spijsverteringsenzymen
 • Milieuverontreinigende stoffen

De krachtige mix van antioxidanten in selderij verlaagt het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals kanker, maculaire degeneratie, artritis of de ziekte van Alzheimer.

Het is altijd aan te raden om uw antioxidanten van groenten en fruit te nemen in plaats van via voedingssupplementen.

 

Levert voedingsvezels aan uw spijsverteringsstelsel

 

100 gram selderij bevat 1,6 - 1,7 gram voedingsvezels en deze groente vertegenwoordigt een uitstekende bron van oplosbare vezels.

Oplosbare vezels zijn gemaakt van gom, slijm en pectine in plantencellen; Wanneer u uw spijsverteringskanaal bereikt, nemen oplosbare vezels water op en creëren een gelachtige massa die voorkomt dat voedsel te snel door uw spijsverteringsstelsel beweegt.

Dit betekent dat uw lichaam meer tijd heeft om voedingsstoffen te absorberen en dat stoffen zoals glucose en cholesterol uw bloedstroom langzamer bereiken.

Selderij bevat ook onoplosbare vezels, die massa aan ontlasting toevoegt en constipatie voorkomt.

Voedingsdeskundigen adviseren een dagelijkse inname van 38 gram vezels voor mannen en 25 gram voor vrouwen; selderij kan u helpen zorgen voor een goede deal van de dagelijkse benodigde hoeveelheid van zowel oplosbare als onoplosbare vezels.

 

Bevat Kalium

 

Kalium is een andere voedingsstof die in grote hoeveelheden in selderij wordt aangetroffen (100 g selderij levert 8, van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium).

De hoogste hoeveelheid kalium wordt gevonden in bladeren, die vers of binnen een dag of twee moeten worden gebruikt, anders beginnen ze hun voedingswaarde te verliezen.

Dit is waarom je kalium nodig hebt:

 • Helpt de vochtbalans te reguleren omdat het elektrische impulsen in je lichaam vasthoudt (kalium wordt beschouwd als een elektrolyt)
 • Vermindert de bloeddruk
 • Houdt je hart in goede gezondheid
 • Is een zeer belangrijk onderdeel van cellen
 • Biedt bescherming tegen verliezen aan spiermassa
 • Behoudt de botdichtheid
 • Voorkomt de vorming van nierstenen

Kalium is een vitale macronutriënt en een hoge inname is geassocieerd met een 20, verlaagd risico op dood door welke oorzaak dan ook.

Uit voorzorg wordt kalium niet aanbevolen voor mensen van wie de nieren niet volledig functioneel zijn en geen overtollige mineralen uit de bloedbaan kunnen verwijderen.

 

Een uitstekende bron van molybdeen

 

Heb je ooit gehoord van molybdeen ?

Misschien herinner je je dit chemische element nog van school toen je het periodiek systeem voor je scheikundeles moest leren.

Dit metaal heeft een complexe biologische rol en veel enzymen die cruciaal zijn voor het functioneren van ons lichaam zijn afhankelijk van molybdeen.

Eigenlijk bevat het menselijk lichaam 0,07 mg molybdeen per kilo gewicht en hogere concentraties worden gevonden in tandglazuur, nieren en lever.

Selderij (1 kopje) bevat 11% van de aanbevolen dagelijkse dosis molybdeen en de voordelen van het sporenelement zijn onder andere:

 • Bestrijding van inflammatoire, fibrotische en auto-immuunziekten door het kopergehalte in het lichaam te verlagen
 • Tandbederf voorkomen door het glazuur te versterken
 • Werken als een co-factor voor een reeks belangrijke lichaamsenzymen die meestal verantwoordelijk zijn voor het metabolisme van toxines
 • Bescherming tegen kanker bieden - wanneer planten minder molybdeen uit de bodem opnemen, bevatten ze meer kankerverwekkende stoffen en dit leidt tot een hogere incidentie van de ziekte

De aanbevolen dagelijkse dosis molybdeen is 75 microgram (voor mensen die een dieet met 2000 calorieën nodig hebben).

 

Bevat foliumzuur

 

Een portie verse selderij levert 9, van de dagelijks aanbevolen dosis foliumzuur, een B-vitamine die ook folaat wordt genoemd.

Deze vitamine die van nature voorkomt in voedsel in de vorm van foliumzuur (foliumzuur is de synthetische vorm) heeft een zeer breed scala aan voordelenvoor mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen:

 • Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, wordt aangeraden om foliumzuur te nemen en voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan folaat om geboorteafwijkingen en miskramen te voorkomen. Foliumzuur is van vitaal belang voor de essentiële lichaamsfuncties en heeft een belangrijke rol bij het produceren van DNA
 • Bloedarmoede en andere aandoeningen veroorzaakt door folium-deficiëntie worden ook behandeld door het innemen van foliumzuursupplementen
 • Foliumzuur verlaagt het homocysteïnegehalte in het bloed (een stof die geassocieerd is met een hoger risico op hartaandoeningen)
 • Deze vitamine wordt ook gebruikt voor de behandeling van een reeks aandoeningen die op oudere leeftijd voorkomen (ziekte van Alzheimer, geheugenverlies, maculaire degeneratie, gehoorverlies, osteoporose, enz.)

Door selderij op te nemen in uw dieet, verhoogt u uw inname van foliumzuur aanzienlijk en houdt u uzelf veilig voor een breed scala aan ernstige gezondheidsproblemen; foliumzuur is het derde ingrediënt dat in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in deze knapperige groente na vitamine K en molybdeen.

 

Rijk aan vitamine A en C

 

100 gram selderij bevat 15% en 5% van de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine A, respectievelijk vitamine C.

Deze vitamines zijn absoluut noodzakelijk voor het goed functioneren van ons lichaam.

Vitamine A is nodig voor het bevorderen van celgroei en een gezond immuunsysteem, en het is ook vereist voor een goed gezichtsvermogen.

Vitamine A-tekorten zijn zeldzaam en komen alleen voor bij mensen met een zeer slecht eetpatroon of spijsverteringsstoornissen.

Vitamine A wordt vaker voorgeschreven voor gebruik bij mensen met huidproblemen (acne, droge huid, rimpels enzovoort).

Hoge doses vitamine A worden niet aanbevolen en kunnen meer kwaad dan goed doen, en daarom is het beter om uw dagelijkse dosering uit natuurlijke bronnen te halen.

Vitamine C is een van de bekendste voedingsstoffen waarvan wordt aangenomen dat ze helpen om verkoudheden te genezen.

Experts beweren dat vitamine C een nog belangrijkere rol speelt bij de behandeling van hart- en vaatziekten, oogziekten en problemen met het immuunsysteem.

In tegenstelling tot vitamine A is deze voedingsstof zeer veilig en overschrijden dagelijkse waarden waarschijnlijk geen schade.

Volwassenen worden aangeraden om negen porties fruit en groenten per dag te krijgen, maar omdat slechts 10 of 20% van de mensen dit doet, wordt het nemen van een dagelijkse aanvulling ook beschouwd als een veilige manier om aan uw dagelijkse vitamine C-behoeften te voldoen.

 

Rijk aan mannelijke feromonen

 

In de afgelopen jaren steeg de populariteit van selderij nadat werd ontdekt dat het afrodisiacumeffecten kan hebben.

Selderij is rijk aan androstenon en androstenol, twee mannelijke feromonen die ook in lichaamsvloeistoffen worden aangetroffen, wat suggereert dat het eten van selderij mannen aantrekkelijker maakt.

Sommige wetenschappers argumenteren over de invloed van selderij op de aantrekkelijkheid van mannen, aangezien androstenon mogelijk niet de gewenste effecten op vrouwen heeft, in tegenstelling tot het androstenol dat vrijkomt in mannelijk zweet.

De reputatie van Celery als afrodisiacum dateert uit de oudste tijden, duidelijk vanwege zijn fallische vorm, en de plant wordt al eeuwenlang gebruikt als remedie tegen impotentie.

Bovendien lijkt het erop dat stoffen in bleekselderij de hypofyse stimuleren, wat een belangrijke rol speelt bij het vrijgeven van seksuele hormonen.

Daarom is het misschien een goed idee om selderij op te nemen in het menu wanneer u de volgende keer een romantisch diner kookt!

 

Selderij bestaat uit 95% water

 

Is het je ooit opgevallen dat bleekselderij de neiging heeft snel te verwelken?

Dit komt door het hoge watergehalte, dat ook verantwoordelijk is voor de heerlijke knapperigheid.

Bewaar bleekselderij niet meer dan een week in de koelkast en besprenkel het met wat water als het is verwelkt.

Het hoge watergehalte verklaart waarom bleekselderij perfect is om gewicht te verliezen of te behouden - voedsel dat voornamelijk uit water bestaat, helpt je om je vol te voelen zonder te veel calorieën te eten.

Een bleekselderij bevat minder dan 0,3 calorieën vet en slechts ongeveer 1 gram eiwit.

Natuurlijk wordt het niet aanbevolen om selderij te gebruiken als je belangrijkste bron van voedingsstoffen, maar door deze groente aan salades, soepen en stoofschotels toe te voegen, kun je kiezen voor een gezonde en vullende garnering die geen ongewenste calorieën toevoegt aan je dieet.

Het hoge watergehalte helpt ook om uitdroging te voorkomen - het menselijk lichaam is gemaakt van 50-75, water en moet water krijgen, niet alleen van het drinken, maar ook van voedingsmiddelen zoals vlees en planten.

 

Conclusie

 

Selderij is een smakelijke en veilige toevoeging aan uw dieet zolang u niet allergisch of zwanger bent (aromatische oliën in selderij kunnen samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken).

Deze groente moet ook door andere categorieën worden gebruikt, zoals mensen die anticoagulantia of diuretica gebruiken.

Bovendien kan het hoge gehalte aan vezels (als je te veel selderij eet) leiden tot indigestie, opgeblazen gevoel en maagpijn.

Of u nu de voorkeur geeft aan bladeren, stelen of wortels, bleekselderij past perfect bij veel soorten voedsel en groenten en kan worden opgenomen in een groot aantal recepten, zoals salades, stoofschotels en soepen.

Wanneer was de laatste keer dat je bleekselderij at?