Slaap & Dromen

SLAAPAPNEU IS OOK VOOR KINDEREN EEN ‘GROOT’ PROBLEEM

SLAAPAPNEU IS OOK VOOR KINDEREN EEN 'GROOT' PROBLEEM

Het is vrij goed bekend dat obstructieve slaapapneu (OSA) vaak voorkomt bij volwassenen. Wat velen van ons niet weten, is dat het ook wereldwijd een groot probleem aan het worden is.

De consensus is dat tussen 1-4% van de kinderen over de hele wereldhet heeft. Artsen diagnosticeren zelfs zuigelingen met slaapapneu. Zwarte kinderen hebben 3,5 keer meer kans om OSA te ontwikkelen dan blanke kinderen.

Waarom is slaapapneu bij kinderen een groot probleem?

De belangrijkste reden waarom meer kinderen gediagnosticeerd worden met slaapapnoe uit de kindertijd is eenvoudig. Kinderen worden dikker . Een zwaarlijvig kind heeft 4-5 keer meer kans op ademhalingsproblemen dan een niet-zwaarlijvig kind. Dus helaas zien kinderartsen de soorten slaapproblemen die alleen door volwassen artsen werden gezien.

De andere hoofdoorzaak van slaapapneu bij kinderen is grote amandelen en adenoïden. Het was het geval dat kinderen meestal hun amandelen verwijderden voor herhaalde aanvallen van keelinfecties. Tegenwoordig worden de meeste tonsillectomieën bij kinderen gedaan voor OSA .

De resterende gevallen van slaapapnoe in de kindertijd treden op als gevolg van aangeboren ziektebeelden, zoals het downsyndroom , die resulteren in neuzen en kelen die niet werken zoals zou moeten. Een behoorlijk aantal kinderen met chronische neusverstopping door allergieën krijgt ook slaapapneu tijdens de kinderjaren.

Dus waarom is slaapapneu in de kindertijd een probleem? Omdat als het op de een of andere manier niet wordt behandeld, dit kan leiden tot ernstige gevolgen :

  • Niet floreren bij baby's en kleine kinderen
  • Ontwikkelingsachterstand
  • Gedragsproblemen
  • Hoge bloeddruk en hartaandoeningen

Childhood vs volwassen OSA

Het blijkt dat als je de standaard definitie van OSA voor kinderen toepast, je een heleboel gevallen zult missen. Dat komt omdat de longen van kinderen kleiner zijn en sneller ademen.

Helaas is er geen goede wereldwijde definitie voor kinderen. Toch zijn de risico's van het missen van de diagnose bij kinderen slecht, dus het kan geen kwaad om te onderzoeken of u vermoedt dat uw baby of kind het heeft.

Soms wordt slaapapneu uit de kindertijd ontdekt tijdens een evaluatie van ADHD of zelfs voor bedplassen . Veel kinderen dachten aandachtstekorten te hebben, slikken gewoon niet goed. En kinderen met verstoorde slaappatronen hebben de neiging om het bed vaker nat te maken.

Diagnose van slaapapneu bij kinderen

Diagnose gebeurt op dezelfde manier als bij volwassenen, met de overnight slaapstudie, ook bekend als polysomnografie . Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het kind echt het probleem heeft en niet alleen maar "eenvoudig snurken".

De andere reden om zeker te zijn van de diagnose is omdat, herinner, de criteria voor het maken van de diagnose bij een kind anders zijn dan bij een volwassene. Bij kinderen is het belangrijk om aandacht te besteden aan onvoldoende ademhaling ( hypopneu ) naast obstakels. Dit komt omdat hypopneu dezelfde gevolgen kan hebben als obstructie.

Behandeling

Omdat zoveel kinderleeftijd slaapapneu gerelateerd is aan obesitas, zijn programma's voor gewichtsverlies effectief en kunnen operaties worden voorkomen. Gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn goede aanbevelingen voor iedereen, maar voor kinderen met slaapapneu kunnen deze gewoonten vroege dood door hartaandoeningen voorkomen.

Als gewichtsverlies geen directe optie is, is tonsillectomie en / of adenoïdectomie de voorkeursbehandeling.

Jonge automobilisten die lijden aan slaapapneu zijn over het algemeen minder alert en meer vatbaar voor ongelukken. Dus totdat ze een soort definitieve therapie krijgen, is het het beste dat ouders hun rijgedrag beperken .

Voor allergielijders wier OSA lijkt te worden veroorzaakt door hun verstopte neuzen lijken steroïde neussprays te helpen. Veel soorten zijn vrij verkrijgbaar in de VS.

Prognose

Hier is het nieuws gemengd. Een onderzoek toonde aan dat na tonsillectomie slechts ongeveer 1 op 4 kinderen beter werd door hun obstructieve slaapapneu. Een meer recente studie toonde echter aan dat een aanzienlijk aantal kleine kinderen het beter doet bij veel metingen van de kwaliteit van leven na een operatie .

Het komt neer op

Het belangrijkste uitgangspunt is dat obesitas een grote bijdrage levert aan de slaapapnoe bij kinderen. Omdat deze kinderen vele jaren met deze symptomen leven voordat ze de volwassen leeftijd bereiken, is het nog belangrijker om gewichtsproblemen aan te pakken terwijl ze nog jong zijn.

SLAAPAPNEU IS OOK VOOR KINDEREN EEN 'GROOT' PROBLEEM