overig

SOORTEN LAXEERMIDDELEN (EN HOE ZE WERKEN)

poepen iets dat we allemaal moetendoen. Het hebben van regelmatige stoelgang is cruciaal voor een optimale gezondheid. Het ontdoet het lichaam van afval en zorgt ervoor dat het spijsverteringskanaal probleemloos blijft bewegen. Maar met een toename van slechte voeding, toxische overbelasting en stressrijke levensstijlen, hebben veel mensen problemen om “nummer 2” te worden.

ENGAGEMENT PHOTOS copy - SOORTEN LAXEERMIDDELEN (EN HOE ZE WERKEN)

Een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde koolhydraten, suiker en ongezonde vetten kan leiden tot tal van spijsverteringsstoornissen, waaronder colitis, IBS , IBD en leaky gut syndrome (om er maar een paar te noemen). Wanneer iemand last heeft van gastro-intestinale problemen, ervaren ze meestal onregelmatige stoelgang, zoals gênante diarree en / of pijnlijke constipatie.

Voor veel mensen, wanneer ze een back-up krijgen, wenden ze zich tot laxeermiddelen voor snelle verlichting. Volgens Rx-Edge zijn laxeermiddelen een van de meest gekochte vrij verkrijgbare medicijnen die er zijn.

4 soorten laxeermiddelen (en hoe ze werken)
shutterstock 266667302 - SOORTEN LAXEERMIDDELEN (EN HOE ZE WERKEN)

Allereerst, er zijn veel verschillende soorten laxeermiddelen op de markt. Sommige zijn bedoeld om een ​​stoelgang te stimuleren. Anderen zijn bedoeld om massa ontlasting.

Stimulerende laxeermiddelen

Deze omvatten de populaire merknamen Ex-Lax en Dulcolax. De kans is groot dat jij of iemand die je kent een doos van deze in het medicijnkastje heeft. Laxeermiddelen zoals deze werken om de hydratatie van ontlasting te verhogen en stimuleren de darmspieren om samen te trekken.

Osmotische en hyperosmolaire laxeermiddelen

Dan zijn er snelwerkende klysma’s. Ze werken door vloeistof in de darmen te trekken om de stoelgang gemakkelijker te laten passeren. Herinner je je dat je deze als kind hebt genomen? Als dat zo is, herinnert u zich dat u op de grond bent gaan liggen, op uw zij ligt en een kleine witte buis in uw bodem steekt. NIET LEUK! Maar binnen enkele minuten voel je de urgentie om te gaan.

Smeermiddel laxeermiddelen

Net zoals het klinkt, werkt dit type laxeermiddel om de ontlasting glad te maken. De minerale oliën die in deze laxeermiddelen worden gebruikt, bekleden de bekleding van de darmwand, waardoor de ontlasting niet uitdroogt.

Bulking Agents (Fiber)

Fiber helpt bulk ontlasting, waardoor het passeren.

Gevaren van laxerend misbruik
shutterstock 53388577 - SOORTEN LAXEERMIDDELEN (EN HOE ZE WERKEN)

Hoewel het gebruik van laxeermiddelen voor onmiddellijke verlichting kan zorgen, mogen ze nooit een go-to-source worden. Je moet begrijpen dat ze uiteindelijk geen onderliggende spijsverteringsproblemen oplossen. Integendeel, uw lichaam kan er afhankelijk van worden en overmatig gebruik van laxeermiddelen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Hoewel de nummer één groep van laxerende misbruikers mensen is die lijden aan eetstoornissen (ze zijn op zoek naar een manier om hun gewicht onder controle te houden), is dat niet de enige groep die regelmatig laxeermiddelen gebruikt. Volwassenen en ouderen op middelbare leeftijd die te maken hebben met chronische obstipatie, gebruiken ook laxeermiddelen om hun spijsverteringsproblemen onder controle te houden.

Voordat je je volgende laxeermiddel neemt, bekijk enkele van de gevaren:

 • uitdroging
 • Water afstotend
 • Elektrolyt onevenwichtigheden
 • Onvermogen om voldoende spijsverteringsenzymen te produceren
 • Diarree
 • Constipatie
 • Schade aan het spijsverteringskanaal en de dikke darm
 • Duizeligheid / licht gevoel in het hoofd
 • Hartproblemen
 • Gewichtsveranderingen
 • Dood (indien overmatig gebruikt)

Laat eten je medicijn zijn

In plaats van een over-the-counter-laxeermiddel te gebruiken, kunnen een gezond dieet en een goed dagelijks probiotisch supplement u de verlichting geven die u nodig hebt.

Eeuwenlang hebben mensen de volgende voedingsmiddelen gebruikt om een ​​goede kak te stimuleren. Word dus proactief en voeg deze voedingsmiddelen nu toe aan uw dieet! Ze helpen je regelmatig te blijven zonder schade aan je darmen te veroorzaken.