Lichaam

TIEN GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN SEKS

man and woman in bed looking intimate - TIEN GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN SEKS

TIEN GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN SEKS

Typ 'seksuele gezondheid' in een zoekmachine en het is waarschijnlijk dat u wordt overstelpt met pagina's met artikelen over alles en nog wat, van seksuele normen en advies over relaties, anticonceptie en zwangerschap tot informatie over SOA's en hoe u dit kunt voorkomen hen. Wat echter minder vaak wordt besproken, is de overvloedige fysieke en psychologische gezondheidsvoordelen van seks. We hebben een lijst samengesteld met de belangrijkste gezondheidsvoordelen van seks, gesteund door de wetenschap.

Seks heeft tal van fysieke en psychologische voordelen voor de gezondheid.

Door te onderzoeken hoe seks de geest en het lichaam beïnvloedt, lijkt de lijst met mogelijke voordelen eindeloos.

Afgezien van reproductie, plezier en intimiteit, lijkt seks een positief effect te hebben op veel levensgebieden, waaronder werk, fysieke en cognitieve prestaties, huwelijk en geluk in onze hogere jaren. Seks kan ook een positief effect hebben op bepaalde organen en aandoeningen, evenals een preventief effect op sommige ziekten.

Een recent onderzoek dat in de Journal of Management werd gepubliceerd, vond bijvoorbeeld dat het handhaven van een gezond seksleven thuis de arbeidssatisfactie en de betrokkenheid op het werk zou kunnen vergroten.

Seks kan ook een fundamentele rol spelen in het behoud van een gelukkig huwelijk, volgens onderzoek gepubliceerd in Psychological Science . Partners worden voorgesteld om een ​​seksuele "afterglow" te ervaren die tot 48 uur na geslachtsgemeenschap duurt. Deze nagloed wordt geassocieerd met een hogere mate van tevredenheid op de lange termijn.

Seks wordt ook beschouwd als een significante vorm van lichaamsbeweging. Sex verbrandt ongeveer 85 calorieën , of 3,6 calorieën per minuut, volgens een studie gepubliceerd in PLOS One.

Deze paar voorbeelden zijn een druppel in de oceaan van de talrijke gezondheidsvoordelen van seksuele activiteit en masturbatie die worden gepresenteerd in studies van over de hele wereld. Medisch nieuws Vandaag bieden de low-down op de bovenste evidence-based gezondheidsvoordelen van seks.

1) Verbetert de immuniteit

Deelnemen aan seks één tot twee keer per week lijkt de optimale frequentie te zijn om het immuunsysteem te stimuleren, volgens onderzoek gepubliceerd in Psychological Reports .

Wetenschappers kunnen testen hoe hard ons immuunsysteem is door niveaus van een antilichaam genaamd immunoglobuline A (IgA) in speeksel en mucosale voeringen te meten.

Onderzoeksauteurs Carl Charnetski, van de Wilkes University in Pennsylvania, en zijn collega Frank Brennan ontdekten dat mensen die één of twee keer per week seks hadden gehad, 30 procentmeer IgA hadden. Dezelfde resultaten werden echter niet gezien bij personen die meer of minder vaak seks hadden gehad.

Clifford Lowell, een immunoloog aan de Universiteit van Californië-San Francisco, zegt dat mensen die seksueel actief zijn, worden blootgesteld aan meer besmettelijke agenten dan mensen die niet seksueel actief zijn. Het immuunsysteem reageert op deze infectieuze agentia door meer IgA te produceren, wat kan beschermen tegen verkoudheid en griep .

Voor degenen onder u die meer of minder vaak seks hebben dan de optimale hoeveelheid, vrees niet. Volgens een andere studie van Charnetski kan het aaien van een hond IgA ook significant verhogen.

2) Goed voor het hart

Lichamelijke activiteiten die het hart oefenen, zijn goed voor je gezondheid, en dit omvat seks. Door seksueel opgewonden te raken, neemt de hartslag toe, waarbij het aantal beats per minuut piekt tijdens een orgasme.

Mannen die regelmatig seks hebben, hebben 45 procent minder kans op het ontwikkelen van een hartaandoening.

Vooral mannen hebben bewezen te profiteren van het effect van seks op het hart. Een studiegepubliceerd in het American Journal of Cardiology , waarbij mannen van in de vijftig betrokken waren, suggereerde dat mannen die minstens twee keer per week seks hebben een 45 procent lager risico op hartaandoeningen hebben , vergeleken met mannen die minder vaak seks hebben.

De American Heart Association zegt dat hart-en vaatziekten geen invloed mogen hebben op uw seksleven. Hartaanvallen of pijn op de borst veroorzaakt door hartaandoeningen komen zelden voor tijdens seks en, voor het grootste deel, is het veilig om seks te hebben als je hartziekte is gestabiliseerd.

De reactie van het hart op seks is vergelijkbaar met milde tot matige inspanning die men tegenkomt bij dagelijkse activiteiten, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het European Heart Journal . Als u kunt deelnemen aan activiteiten met een vergelijkbare impact op het hart - zoals twee trappen lopen - zonder pijn op de borst, kunt u er meestal van uitgaan dat het veilig is om seks te hebben.

Meer onderzoek is momenteel nodig om verbindingen te leggen tussen specifieke cardiovasculaire aandoeningen en seks, met name voor vrouwen en oudere volwassenen.

3) Verlaagt de bloeddruk

Onderzoek uitgevoerd door de Michigan State University en gepubliceerd in de Journal of Health and Social Behavior, toonde aan dat seks in latere jaren het risico op hoge bloeddruk zou kunnen verlagen - tenminste voor vrouwen.

Vrouwen in de studie van 57 tot 85 jaar die seks bevredigend of niet bevredigend vonden, hadden minder kans op hypertensie . Mannelijke onderzoeksdeelnemers die eenmaal per week of langer seks hadden, hadden echter twee keer zoveel kans om hartproblemen te krijgen dan mannen die seksueel inactief waren.

In een andere studie gepubliceerd in Gedragsgeneeskunde , ontdekten onderzoekers dat knuffelen iemand kan helpen om een ​​gezonde bloeddruk te behouden .

Volgens de American Heart Association verhoogt hoge bloeddruk het risico op een hartaanval en beroerte en kan het ook uw seksleven beïnvloeden. Hoge bloeddruk heeft een invloed op de bloedstroom door het lichaam en kan voorkomen dat er voldoende bloed naar het bekken stroomt.

Bij mannen kan hoge bloeddruk leiden tot erectiestoornissen en bij vrouwen kan een hoge bloeddruk het libido verlagen en de belangstelling voor seks verminderen. Het wordt als veilig beschouwd om seks te hebben als u een hoge bloeddruk heeft. Als u zich zorgen maakt of problemen heeft in de slaapkamer, vraag dan advies aan uw arts.

4) Verlicht pijn

Een hoofdpijn kan vaak worden gebruikt als reden om seks te vermijden. Echter, voordat u de pijnstillers bereikt, hebben neurologen ontdekt dat seksuele activiteit bij sommige mensen hoofdpijn kan verlichten die gepaard gaat met migraine of clusterhoofdpijn .

Van seks is aangetoond dat het de pijn verlicht die gepaard gaat met migraine en clusterhoofdpijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Munster in Duitsland en gepubliceerd in Cephalalgia . Bij personen met migraine meldde 60 procent van de mensen een verbetering in pijn na seksuele activiteit, terwijl 37 procent van de mensen met clusterhoofdpijn een verbetering meldde.

De onderzoekers van de Universiteit van Munster verklaren dat seks dat de afgifte van endorfines veroorzaakt, het mechanisme is achter de pijnverlichting. Endorfines zijn de natuurlijke pijnstillers van het lichaam en worden door het centrale zenuwstelsel afgegeven , waardoor pijn die ervaren wordt met hoofdpijn kan verminderen of wegnemen.

In ander onderzoek gepubliceerd in Pain , bleken vrouwen verminderde pijngevoeligheid te ervaren en hadden ze een verhoogde pijngrensdrempel bij het ervaren van genot door vaginale zelfstimulatie.

5) Vermindert het risico op prostaatkanker

Mannen die vaak ejaculeren, kunnen worden beschermd tegen prostaatkanker , de meest voorkomende kanker bij mannen in de Verenigde Staten.

Onderzoek onder leiding van Michael Leitzmann, van het National Cancer Institute in Bethesda, MD, en gepubliceerd in JAMA , ontdekte dat mannen die 21 keer per maand of meer ejaculeerden een derde minder kans hadden om prostaatkanker te ontwikkelen dan mannen die vier tot zeven keer ejaculeerden per maand.

Leitzmann en zijn team hebben een aantal theorieën over waarom verhoogde ejaculatie prostaatkanker kan helpen voorkomen.

De eerste theorie is dat frequente ejaculatie de prostaatklier kan toestaan ​​om kankerverwekkende stoffen op te ruimen, en materialen die de ontwikkeling van carcinogenen kunnen orkestreren. Een andere theorie suggereert dat regelmatige drainage van prostaatvocht de kristalloïde microcalcificaties - die geassocieerd zijn met prostaatkanker - stopt met ontwikkelen in de prostaatbuis.

Mannen die meer dan 12 ejaculaties per maand hebben, kunnen ook profiteren, hoewel de onderzoekers opmerken dat het onderzoek op dit moment niet zou rechtvaardigen mannen te adviseren hun seksueel gedrag te veranderen.

6) Verbetert de slaap

Heb je moeite om 's nachts in slaap te vallen? Seksuele activiteit kan precies zijn wat de dokter heeft besteld.

Sommige chemicaliën die vrijkomen tijdens seks kunnen je helpen gemakkelijker in slaap te vallen.

Onvoldoende slaap is een probleem voor de volksgezondheid, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Ongeveer 50 tot 70 miljoen volwassenen in de VS hebben een slaapstoornis.

Seks kan het antwoord zijn om u te helpen de aanbevolen 7 tot 9 uur slaap per nacht te bereiken.

Tijdens seks en orgasme komt een cocktail van chemicaliën vrij in de hersenen, waaronder oxytocine , dopamine en een stroom van endorfines. Oxytocine, ook bekend als het "knuffelhormoon", vergemakkelijkt de nabijheid en binding, en het stijgt tijdens seks en orgasme bij zowel mannen als vrouwen.

Na een orgasme, wordt gedacht dat het effect van oxytocine, gecombineerd met de afgifte van het hormoon prolactine (dat gekoppeld is aan het gevoel van verzadiging en ontspanning), je slaperig maakt.

Bij vrouwen bleek een stijging van oestrogeenspiegels tijdens seks hun REM- cyclus te verbeteren , volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Women's Health .

Bij mannen, de prefrontale cortex - het gebied van de hersenen geassocieerd met alertheid, bewustzijn en mentale activiteit - "schakelt uit" na een orgasme. Volgens een studie gepubliceerd in Neuroscience & Biobehavioral Reviews , houdt dit proces verband met de afgifte van oxytocine en serotonine , die beide slaapverwekkende effecten hebben.

7) Verlicht stress

Stress kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, van hoofdpijn, slaapproblemen, spierspanning en maagklachten tot ernstiger aandoeningen, waaronder een verzwakt immuunsysteem en chronische depressie .

Bewijs gepubliceerd in Psychosomatic Medicine heeft aangetoond dat fysieke of emotionele intimiteit bij paren wordt geassocieerd met verminderde stressniveaus.

Een studie gepubliceerd in Biological Psychology bleek dat mensen die zich bezighouden met penetrerende seks ervaren een lagere stress-gerelateerde bloeddruk bij het spreken in het openbaar dan mensen die masturbeerde of had niet-coïtale seks. Deelnemers aan de studie die zich onthielden van seks hadden de hoogste bloeddrukniveaus veroorzaakt door stress.

Stuart Brody, een psycholoog aan de Universiteit van Paisley in het Verenigd Koninkrijk, had de hypothese dat het kalmerende effect zou kunnen worden veroorzaakt door de afgifte van het "paarbindende" hormoon, oxytocine.

8) Vergroot de hersencapaciteit

Onderzoek gepubliceerd in de Archives of Sexual Behavior suggereert dat frequente seks het geheugen van vrouwen kan verbeteren. Resultaten van een gecomputeriseerde taak met woordgeheugen vonden dat vrouwen met penetrerende seks een betere geheugenherkenning hadden van abstracte woorden.

Frequente seks kan het vermogen van een vrouw om woorden te onthouden verbeteren.

De onderzoekers merken op dat het in dit stadium onduidelijk is of seks het geheugen verbetert of dat beter geheugen tot meer seks leidt. Ze zeggen echter dat seks het geheugen kan verbeteren door de aanmaak van nieuwe neuronen in de hippocampus te stimuleren - de regio van de hersenen die betrokken is bij het leren en het geheugen.

Een andere studie , door de Universiteit van Amsterdam in Nederland en gepubliceerd in Bulletin Persoonlijkheid en Sociale Psychologie , vond dat het denken over liefde of seks verschillende effecten op onze hersenen heeft.

Nadenken over liefde activeert langetermijnperspectief en globale verwerking, wat creatief denken bevordert en het analytisch denken verstoort. Daartegenover staat dat het denken over seks een kortetermijnperspectief en lokale verwerking teweegbrengt, wat vervolgens het analytisch denken bevordert en de creativiteit hindert.

9) Verlengt de levensduur

Wil je langer leven? Seksuele activiteit kan de sleutel vormen tot een langer leven.

Een studie gepubliceerd in The BMJ concludeerde dat seksuele activiteit een beschermend effect kan hebben op de gezondheid van mannen.

De onderzoekers volgden de mortaliteit van bijna 1.000 mannen tussen 45 en 59 in de loop van 10 jaar. Ze vonden dat het risico op overlijden 50 procent lager was bij mannen die vaak orgasmes hadden dan mannen die niet regelmatig ejaculeerden.

Ander onderzoek werd ook afgesloten met vergelijkbare resultaten. Een 25-jarig onderzoekgepubliceerd in The Gerontologist bepaalde dat bij mannen frequente geslachtsgemeenschap een significante voorspeller was van de levensduur, terwijl bij vrouwen degenen die eerder genot van seks meldden langer leefden.

10) Vergroot het zelfrespect

Naast alle fysieke voordelen, kan het hebben van frequent bevredigende seks het emotionele welzijn verbeteren.

Mensen die van casual seks houden, hebben de neiging om een ​​hoger gevoel van eigenwaarde en welzijn te melden.

Onderzoek gepubliceerd in Sociale Psychologie en Persoonlijkheidswetenschappen wees uit dat onder universiteitsstudenten, mensen die van informele seks genoten rapporteerden een hoger welbevinden en gevoel van eigenwaarde, vergeleken met studenten die geen vrijetijdsgeslacht hadden.

Aan de andere kant van de medaille, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health , rapporteerden vrouwen met een hoger zelfbeeld een bevredigendere seks, waaronder meer orgasmes.

Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen die seks kan hebben voor uw gezondheid. Hoewel seks een plezierige en opwindende activiteit kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het beoefenen van veilige seks het risico op samentrekking van SOA's kan verminderen, evenals het helpen voorkomen van ongeplande zwangerschappen.

Tien gezondheidsvoordelen van seks