Slaap & Dromen

WAAROM DROMEN WE IN ONZE SLAAP ‘S NACHTS? SLAPEN EN DROMEN VERKLAARD

Wetenschappers schatten dat we ongeveer 33% van ons leven doorslapen. Ja, 33%! Dat is veel tijd besteed aan het krijgen van onze ZZZ's ... maar ben je er ooit mee gestopt om je af te vragen WAAROM we zoveel van ons leven slapen doorbrengen?

Tussen haakjes, 33% van ons leven is een LANGE tijd, dus zou het niet logisch zijn om die tijd door te brengen met het ervaren van ongelooflijke dingen en onze fantasieën te beleven, TERWIJL je slaapt? Je gaat de tijd toch doorbrengen om niets te doen. Leer lucide dromen te leren ! Hoe dan ook, verder met de post ...

Als we zoveel slaap nodig hebben, waarom lijkt de westerse cultuur dan zo sterk de nadruk te leggen op super druk en productief? En terwijl we het over dit onderwerp hebben, wat is slaap dan precies en hoe definiëren we slaap adequaat en alles wat het proces met zich meebrengt?

Wat is slaap?

Losjes gezegd, wordt slaap gedefinieerd als de rust en ontspanning van lichaam en geest, gekenmerkt door de afwezigheid van bewuste gedachten en bewegingen.

Wanneer we slapen, gaat contact tussen de hersenen en de externe wereld verloren en veel spirituele zoekers geloven dat wanneer dit gebeurt we dichter naar onze eigen innerlijke kracht / bewustzijn afdalen.

Sleep - WAAROM DROMEN WE IN ONZE SLAAP 'S NACHTS? SLAPEN EN DROMEN VERKLAARD

Ondanks de snelle vooruitgang van moderne technologie en het feit dat slaap het meest basale en natuurlijke ding in de wereld is, zijn theorieën over waarom we slapen nog steeds gehuld in mysterie.

Het duurde tot het begin van de 20ste  eeuw voordat wetenschappers tests uitvoerden om meer te weten te komen over slaap- en slaapcycli.

Wat is een slaapcyclus?

Tot relatief kort geleden nam de primitieve mens aan dat de geest tijdens de slaap uitschakelde en dat dromen het resultaat waren van een aantal mysterieuze, buitenaardse verschijnselen die elke rationele verklaring trotseerden.

Ondanks dit, of liever gezegd, hield de primitieve mens dromen in buitengewoon hoog aanzien. Van de Aboriginals van Australië tot de oude Grieken en Romeinen, de nachtwereld van dromen had een speciale plaats in de spirituele evolutie van de mensheid.

Toen wetenschappers begonnen dieper in de slaapwereld te duiken, ontdekten ze dat de hersenen niet gewoon uitgaan terwijl we slapen, maar in feite zeer actief zijn.

Meer tests en experimenten onthulden dat slaap twee fasen heeft:

  • REM Sleep (Rapid Eye Movement)
  • Niet-snelle oogbewegingscyclus NREM-slaap of Slow Wave-slaap

Wat is het verschil tussen elke slaapcyclus?

We gaan meerdere keren van NREM naar REM-cyclus in één nacht (ongeveer 5 cycli als we 8 uur slaap per nacht krijgen). 5 cycli lijkt de ideale tijd te zijn, waar MEER dan dat of MINDER dan dat we ons moe of lethargisch voelen. 

Een complete cyclus (wat betekent een NREM-REM cyclus) duurt ergens tussen 90 en 110 minuten, NREM cycli nemen echter af en REM cycli nemen toe naarmate de nacht vordert. Daarom is de beste tijd voor een lucide droom 's ochtends vroeg wanneer je REM-cycli het langst duren. 

De NREM-fase

De NREM-slaapcyclus wordt gekenmerkt door duidelijke fysieke en fysiologische veranderingen die u voorbereiden op een diepe slaap.

Het kan opgesplitst worden in vier hoofdfasen.

  • Fase 1: In dit stadium drijf je gewoon in slaap. Omdat u nog niet de diepste slaapfase hebt bereikt, kunt u gemakkelijk worden gewekt door omgevingsgeluid. Ben je ooit aan het afdrijven geweest als je plotseling het gevoel hebt dat je valt? Dit gebeurt in fase 1 van de NREM-slaapcyclus.
  • Fase 2: in dit stadium bereidt je lichaam zich voor op diepe slaap. Uw lichaamstemperatuur en hartslag dalen. Je slaapt nu licht, zoals je zou doen als je een 'kattennapje' zou nemen.
  • Fase 3: Fase 3 is wanneer de diepe slaap ophoudt. Het is moeilijk iemand wakker te maken die zich in stadium 3 bevindt. Dit is een diepe, droomloze slaap die je immuunsysteem versterkt en je botten en weefsels in staat stelt om essentiële reparatiewerkzaamheden uit te voeren.
  • Fase 4: Dit is de diepste nachtrust die er is. Je droomt niet tijdens deze fase en je lichaam gaat door met zijn reparatiewerkzaamheden.

De REM-fase

De REM-cyclus vindt ongeveer 70-90 minuten na het inslapen plaats. Tijdens de REM-slaapcyclus schieten je ogen snel rond onder je gesloten oogleden, vandaar de naam; 'Snelle oogbewegingen' of REM.

Als je in de REM-slaap zit, wordt je hartslag sneller, je hersenactiviteit neemt toe en je hebt levendige dromen (ook al herinner je je ze misschien niet). Elke REM-cyclus duurt ongeveer 10 minuten en neemt toe tot een uur in de laatste uren voordat je wakker wordt. Daarom hebben we de neiging om 's ochtends onze meest levendige dromen te hebben.

De fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van slaap

Terwijl je je broodnodige slaap krijgt, kan je lichaam zichzelf herstellen. Elke fase van de slaap is gunstig voor je mentale en fysieke welzijn. Terwijl de REM-slaap dromen produceert en het leren bevordert, herstelt NREM-slaap je weefsels en botten en versterkt het je immuunsysteem.

Elke afzonderlijke fase van de slaapcyclus heeft zijn eigen unieke gezondheidsvoordelen en werkt als onderdeel van een holistische cyclus, wat betekent dat de wisselwerking tussen NREM en REM-slaap net zo belangrijk is als elke afzonderlijke fase.

Na een hele dag actief te zijn hebben onze lichamen en geesten tijd nodig om af te sluiten van externe stimuli. Terwijl NREM-slaap ons lichaam herstelt, helpt REM-slaap ons om de opbouw van psychische spanning uit het onderbewuste los te laten. Het helpt ook om onze diepere, onbewuste instincten en driften te doen ontwaken.

Waarom slapen we 's nachts en niet overdag?

Onze slaapcycli worden bepaald door de circadiane klok. Zie uw circadiane klok als een ingebouwd tijdregistratiesysteem dat de lichaamstemperatuur regelt en neurotransmitters (speciale chemicaliën) in de bloedbaan afgeeft.

Circadian rhythym - WAAROM DROMEN WE IN ONZE SLAAP 'S NACHTS? SLAPEN EN DROMEN VERKLAARD

Wanneer de nacht bijvoorbeeld rondrent, geven uw hersenen op natuurlijke wijze een chemische stof af die adenosine wordt genoemd in de bloedbaan. Dit is de oorzaak van het gevoel dat je slaperig wordt en geeft je een daling van de lichaamstemperatuur.

'S Morgens geeft je circadiane klok weer een stroom van neurotransmitters af, die aan je lichaam signaleren dat het tijd is om wakker te worden. Dit is de reden waarom veel mensen melden dat ze elke ochtend op hetzelfde tijdstip wakker worden, ongeacht hoe vroeg of laat ze naar bed gaan.

De geestelijke reden dat we slapen

Naast de mentale en fysieke voordelen van elke avond shutie van goede kwaliteit te krijgen, is slaap ook een van de meest diepgaande evolutionaire hulpmiddelen die we als mens hebben gekregen.

Het is geen toeval dat culturen over de hele wereld geloofden dat het contact met de droomwereld ons zou kunnen helpen om toegang te krijgen tot hogere scholen van leren. Dit betekent dat het negeren van onze dromen en het negeren van de voordelen van slaap is als het missen van een derde van ons leven en daarmee een derde van ons potentieel.

Transcend - WAAROM DROMEN WE IN ONZE SLAAP 'S NACHTS? SLAPEN EN DROMEN VERKLAARD

Het idee dat hoger leren plaatsvindt terwijl we in de REM-slaap zitten, wordt nu ondersteund door de wetenschap.

Dit betekent dat diegenen die een actieve interesse hebben in modaliteiten zoals lucide dromen, Jungiaanse droomanalyse en yoga nidra eigenlijk helpen bij hun spirituele ontwikkeling.

Slaaptheorieën

Van psychoanalyse en yogische geschriften, tot koranverzen en boeddhisme, men gelooft dat slaap ons in contact brengt met de diepste lagen van de psyche, zodat ze kunnen worden geassimileerd tot bewuste expressie.

Elke ervaring en indruk die we in ons leven tegenkomen, wordt geregistreerd in het onderbewustzijn en daarom kan het werken met onze dromen helpen om deze opgeslagen indrukken naar het waakbewustzijn te brengen. Dit betekent dat dromen ons het vermogen geven om ons te ontdoen van zelfbeperkende overtuigingen en programma's die onze groei belemmeren.

Wat gebeurt er als we NIET slapen?

Als je niet slaapt of stopt met slapen 's nachts, beginnen er slechte dingen te gebeuren. Na slechts 48 uur voel je je moe, slaperig, ziek, ziek en begin je zelfs te hallucineren. Na 72 uur of meer van je slaap begin je levendig te hallucineren en kun je zelfs sterven als je voor lange periodes gaat zonder te slapen.

Waarom slapen we na het eten?

Het is heel gewoon om te willen slapen of je meteen vastgebonden te voelen na het eten. De reden hiervoor is de suiker in het voedsel dat je eet. Niet ALLE voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je je moe voelt, het zijn gewoon voedingsmiddelen met veel natuurlijke of onnatuurlijke suikers, die ervoor zorgen dat je lichaam een ​​hoge hoeveelheid insuline afgeeft om dit tegen te gaan.

Je zou je niet zo moe voelen na elke maaltijd als je een veganistisch of op planten gebaseerd dieet at (of zelfs gewoon een dieet met weinig suiker, en bij elke maaltijd een soort vetten of eiwitten met koolhydraten at). 

Conclusie

Dromen leiden uiteindelijk tot zelfrealisatie terwijl diepe, droomloze slaap de schadelijke effecten van de vlucht of vechtreactie vermindert door adrenalinegehalten en stresshormonen te reguleren en de bloeddruk te normaliseren.

Slaap wordt verondersteld rechtstreeks verband te houden met onze evolutie op biologisch niveau (bijvoorbeeld dieren lager in de voedselketen hebben meer slaap nodig) en ook op mentaal en spiritueel niveau. Dit betekent dat de eenvoudige taak om elke nacht naar bed te gaan je de kracht geeft om je grootste potentieel en capaciteiten te ontgrendelen, zodat je je best mogelijke leven kunt leiden.

WAAROM DROMEN WE IN ONZE SLAAP 'S NACHTS? SLAPEN EN DROMEN VERKLAARD