Dieet en Gewichtsverlies

Waarom zijn mijn tanden zo gevoelig?

3820 woman eating ice cream 732x549 thumbnail - Waarom zijn mijn tanden zo gevoelig?

Waarom zijn mijn tanden zo gevoelig?

 

Heb je ooit pijn of ongemak gevoeld na een hap ijs of een lepel warme soep? Als dat zo is, ben je niet de enige. Hoewel pijn veroorzaakt door warm of koud voedsel een teken van een holte kan zijn , komt het ook vaak voor bij mensen met gevoelige tanden.Tandgevoeligheid of 'dentine overgevoeligheid' is precies hoe het klinkt: pijn of ongemak in de tanden als reactie op bepaalde stimuli, zoals warme of koude temperaturen.Het kan tijdelijk of een chronisch probleem zijn en het kan een tand, meerdere tanden of alle tanden van één persoon beïnvloeden. Het kan een aantal verschillende oorzaken hebben, maar de meeste gevallen van gevoelige tanden kunnen gemakkelijk worden behandeld met een verandering in uw mondhygiëneregime .

Symptomen van gevoelige tanden

Mensen met gevoelige tanden kunnen pijn of ongemak ervaren als een reactie op bepaalde triggers. U kunt deze pijn voelen aan de wortels van de aangedane tanden. De meest voorkomende triggers zijn onder meer:

 • warme voedingsmiddelen en dranken
 • koude etenswaren en dranken
 • koude lucht
 • zoet voedsel en dranken
 • zure voedingsmiddelen en dranken
 • koud water, vooral tijdens routinematige tandreinigingen
 • tanden poetsen of flossen
 • op alcohol gebaseerde mondspoelingen

Uw symptomen kunnen komen en gaan na verloop van tijd zonder duidelijke reden. Ze kunnen variëren van mild tot intens.

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Sommige mensen hebben van nature gevoeliger tanden dan anderen vanwege het dunnere glazuur. Het glazuur is de buitenste laag van de tand die het beschermt. In veel gevallen kan het glazuur van de tand versleten zijn vanaf:

 • je tanden te hard poetsen
 • een tandenborstel gebruiken
 • 's nachts je tanden poetsen
 • regelmatig eten of drinken van zure voedingsmiddelen en dranken

Soms kunnen andere omstandigheden leiden tot gevoeligheid van de tanden. Gastro-oesofageale reflux (GERD) kan bijvoorbeeld zuur uit de maag en slokdarm doen opstijgen en kan in de loop van de tijd tanden doen slijten. Aandoeningen die frequent braken veroorzaken - inclusief gastroparese en boulimie - kunnen ook het zuur door het glazuur doen slijten.

Gom recessie kan delen van de tand bloot en onbeschermd laten, en ook gevoeligheid veroorzaken.

Tandbederf, gebroken tanden, afgestoken tanden en versleten vullingen of kronen kunnen het tandbeen van de tand bloot laten en gevoeligheid veroorzaken. Als dit het geval is, voelt u waarschijnlijk alleen gevoeligheid in een bepaalde tand of regio in de mond in plaats van de meerderheid van de tanden.

Uw tanden kunnen tijdelijk gevoelig zijn na tandheelkundig werk zoals het krijgen van vullingen, kronen of tanden bleken. In dit geval wordt de gevoeligheid ook beperkt tot één tand of de tanden rond de tand die tandheelkundig werk hebben ontvangen. Dit zou na enkele dagen moeten verdwijnen.

Hoe worden gevoelige tanden gediagnosticeerd?

Als u voor de eerste keer tandgevoeligheid ervaart, maakt u een afspraak met uw tandarts. Ze kunnen kijken naar de gezondheid van uw tanden en controleren op mogelijke problemen zoals gaatjes, losse vullingen of verzonken tandvlees dat de gevoeligheid zou kunnen veroorzaken.

 

Uw tandarts kan dit doen tijdens uw dagelijkse gebitsreiniging. Ze maken je tanden schoon en doen een visueel examen. Ze kunnen uw tanden aanraken met behulp van tandheelkundige instrumenten om gevoeligheid te controleren, en ze kunnen ook een röntgenfoto op uw tanden bestellen om oorzaken zoals gaatjes uit te sluiten.

Hoe wordt tandgevoeligheid behandeld?

Als uw tandgevoeligheid mild is, kunt u zonder recept gebitsbehandelingen proberen.

Kies tandpasta die is geëtiketteerd als specifiek gemaakt voor gevoelige tanden. Deze tandpasta's zullen geen irriterende ingrediënten bevatten en kunnen desensibiliserende ingrediënten bevatten die helpen om het ongemak te verhinderen naar de zenuw van de tand te reizen.

Als het gaat om mondspoeling, kies dan voor een alcoholvrije mondspoeling, omdat deze minder irriterend is voor gevoelige tanden.

Zachtere tandenborstels gebruiken en zachtjes poetsen kan ook helpen. Zachte tandenborstels worden als zodanig gelabeld.

Er zijn meestal verschillende toepassingen nodig om deze remedies te laten werken. Binnen een week zou je een verbetering moeten zien.

Als huisbehandelingen niet werken, kunt u met uw tandarts praten over voorgeschreven tandpasta en mondwater. Ze kunnen ook fluoridegel of desensitisatiemiddelen op receptbasis aanbrengen. Deze kunnen helpen om het glazuur te versterken en je tanden te beschermen.

Het behandelen van medische aandoeningen die tandgevoeligheid veroorzaken

Als onderliggende aandoeningen uw tandgevoeligheid veroorzaken, moet u het behandelen voordat het glazuur slijt en de tanden beschadigen.

GERD kan worden behandeld met zuurverlagende middelen en boulimia moet worden behandeld door een superviserende psychiater.

Terugwijkende tandvlees kan worden behandeld door zachtjes te poetsen en een goede mondhygiëne te behouden. In gevallen van intense gevoeligheid en ongemak als gevolg van een ernstige tandvleesrecessie, kan uw tandarts u aanraden om een ​​tandvleestransplantaat te gebruiken. Deze procedure omvat het nemen van weefsel uit het gehemelte en het plaatsen ervan over de wortel om de tand te beschermen.

Je kunt jezelf trainen om te voorkomen dat je je tanden op elkaar klemt of je tanden slijpt, omdat je eraan denkt om dat overdag niet te doen. Vermindering van stress en cafeïne voor het slapen gaan kan ook helpen voorkomen dat je 's nachts je tanden slijpt. Als dit niet werkt, kun je 's nachts een gebitsbeschermer gebruiken om te voorkomen dat het slijpen je tanden beschadigt.

Wat is de kijk op tandgevoeligheid?

Als uw gevoeligheid van de tanden het moeilijk maakt om te eten, overleg dan met uw tandarts over het vinden van een oplossing. Er zijn veel tandpasta's en mondwater ontwikkeld voor gevoelige tanden die verkrijgbaar zijn zonder recept.

Als deze niet effectief zijn, praat dan met uw tandarts over voorgeschreven tandpasta en mondwater. U moet ook een afspraak maken met uw tandarts als u symptomen van gaatjes of mogelijke schade aan de wortels ondervindt, zodat u snel een behandeling kunt krijgen en complicaties kunt voorkomen. Deze symptomen kunnen zijn:

 • spontane tandpijn die optreedt zonder een voor de hand liggende oorzaak
 • tandgevoeligheid gelokaliseerd op één tand
 • scherpere pijn in plaats van mildere pijn
 • vlekken op het oppervlak van uw tanden
 • pijn bij het bijten of kauwen