Gezondheid

WAT IS CHOLESTEROL? GOED VS. SLECHT CHOLESTEROL 15 NATUURLIJKE MANIEREN OM CHOLESTEROL TE VERLAGEN

 How to Lower Cholesterol Naturally 800x416 - WAT IS CHOLESTEROL? GOED VS. SLECHT CHOLESTEROL 15 NATUURLIJKE MANIEREN OM CHOLESTEROL TE VERLAGEN

goed vs. slecht cholesterol

natuurlijke manieren om cholesterol te verlagen

We weten allemaal dat cholesterol potentieel schadelijk kan zijn voor onze gezondheid.

Maar er is meer aan cholesterol dan dat.

De term 'cholesterol' heeft betrekking op twee verschillende soorten, die beide worden beïnvloed door verschillende factoren, van keuzes in eten en drinken tot lichaamsbeweging en levensstijl.

Ondanks dit, cholesterol is zeker iets dat binnen uw controle: de keuzes die je maakt invloed op het cholesterolgehalte en de daaropvolgende impact die het heeft op je lichaam.

Daarom hebben we in dit artikel 15 manieren beschreven waarop u van nature ongewenste cholesterol kunt verlagen.

Maar eerst, laten we praten over wat cholesterol eigenlijk is en doet, en waarom niet alle cholesterol ongezond is.

 

Wat is cholesterol?

Je hebt waarschijnlijk je hele leven gehoord dat hoog cholesterol iets is om te vermijden.

Maar weet je waar de term 'cholesterol' eigenlijk naar verwijst?

Voordat we gaan nadenken over manieren om cholesterol te verminderen, helpt het om echt te begrijpen wat het eigenlijk is, en waarom het zo'n berucht gezondheidsrisico is.

Ten eerste moet u begrijpen dat cholesterol wordt gevonden in alle cellen in uw lichaam.

In normale niveaus is cholesterol niets te vrezen; integendeel, je cellen hebben het eigenlijk nodig om ervoor te zorgen dat je lichaam goed functioneert.

Er is ook een type cholesterol dat je idealiter eerder moet proberen te verhogen dan te verlagen, maar daarover later meer.

Cholesterol is eigenlijk een wasachtige substantie die meestal wordt geproduceerd door de lever.

Uw dieet heeft echter ook invloed op het cholesterolgehalte, omdat verschillende voedingsmiddelen - en in het bijzonder dierlijke producten - kunnen toevoegen aan wat al wordt geproduceerd.

Cholesterol beweegt via je bloedbaan om al je cellen te bereiken.

Dit gebeurt in kleine eenheden die bekend staan ​​als lipoproteïnen.

Lipoproteïnen (passend verwijzend naar lipiden en eiwitten) bestaan ​​uit vet in het midden omgeven door eiwit.

Er zijn verschillende functies waar cholesterol helpt.

De cholesterol die is opgeslagen in de eierstokken, bijnieren en teelballen wordt bijvoorbeeld omgezet in steroïde hormonen, die essentieel zijn voor verschillende facetten van de gezondheid, van seksuele gezondheid tot geestelijke gezondheid.

Een ander derivaat van cholesterol zijn de galzouten die nodig zijn voor de productie van gal, zonder welke de vertering van voedsel en met name vet niet goed kan gebeuren.

Niet alleen veroorzaakt onjuiste spijsvertering een domino-effect door immuniteit en celfunctie te belemmeren, maar onverteerd vet kan door de bloedbaan reizen en blokkades veroorzaken die verdere ernstige gevolgen kunnen hebben.

Bovendien synthetiseert cholesterol ook vitamine D met behulp van zonlicht.

Een tekort kan het calciummetabolisme verstoren en een slechte botgezondheid veroorzaken ( 1 ).

Ten slotte is een andere belangrijke functie van cholesterol het helpen bij het structureel onderhoud van cellen.

Het dient om cellen te beschermen tegen schade door het celmembraan te stabiliseren en speelt ook een rol bij het metabolisme van individuele cellen ( 2 ).

 

Good Vs. Slecht cholesterol

Dus gezien het feit dat cholesterol zoveel goed is in je lichaam, betekent dit dat het in feite niet iets is om op te passen

Absoluut niet.

Terwijl normale niveaus u geen schade toebrengen, kan een hoogcholesterolgehalte behoorlijk gevaarlijk zijn.

Ter verduidelijking, zoals vermeld in het bovenstaande hoofdstuk, zijn er twee soorten cholesterol, waarvan de ene veel zorgvoller is dan de andere.

Ze worden vaak "goede" cholesterol en "slechte" cholesterol genoemd.

Slechte cholesterol is wat technisch wordt genoemd low-density lipoproteïne (LDP) cholesterol.

Het eten van te veel dierlijke vetten of trans-vet kan de niveaus van LDP-cholesterol verhogen.

De reden dat LDP-cholesterol "slecht" is, is dat het zich op de wanden van uw bloedvaten bouwt, waardoor de vetafzettingen achterblijven die bekend staan ​​als atherosclerose.

Na verloop van tijd kan deze opeenhoping van tandplak de doorgang voldoende verkleinen om een ​​verstopping te veroorzaken, waardoor de natuurlijke stroom van bloed van en naar het hart wordt beperkt.

Plaque kan afbreken en bloedstolsels vormen.

Als een kransslagader die bloed aan het hart levert door een stolsel wordt geblokkeerd, begint de door de slagader geleverde hartspier te sterven en kunt u symptomatische pijn op de borst en uiteindelijk een hartaanval krijgen.

Opgemerkt moet worden dat hart- en vaatziekten verantwoordelijk zijn voor 1 op 3 sterfgevallen en ongeveer 1 sterfte om de 40 seconden in de Verenigde Staten alleen ( 3 ).

Atherosclerose kan ook optreden met perifere bloedvaten, waardoor krampen en / of pijn en vermoeidheid in de benen en heupen ontstaan.

Hoewel er geen direct causaal verband is vastgesteld, wordt algemeen aangenomen dat in de medische gemeenschap een hoog cholesterolgehalte ook de bloedvaten kan beschadigen die naar de hersenen leiden, waardoor het risico op een beroerte toeneemt.

Een LDL-niveau van 190 of meer wordt als zeer hoog beschouwd.

Als het lager is maar nog steeds hoger is dan 100 mg / dL, moet u de langetermijnrisico's bespreken met uw arts en proberen de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan LDL-cholesterol te beperken, omdat er een positieve correlatie bestaat tussen LDL-waarden en het risico op hart- en vaatziekten.

Aan de andere kant kan high-density lipoproteïne (HDL) cholesterol, of goede cholesterol, u daadwerkelijk beschermen tegen hartziekten en andere potentiële effecten van een hoog LDL-cholesterol.

Dit komt omdat HDL-cholesterol het slechte cholesterol uit je bloedvaten verwijdert en het terugstuurt naar de lever, zodat het uit het lichaam kan worden verwijderd.

HDL-cholesterol, voornamelijk aangetroffen in onverzadigde vetten en plantaardige producten, kan daarom de opbouw van lipiden in de slagaders voorkomen.

Met dit type cholesterol betekent een hoger niveau betere resultaten, omdat er een negatieve correlatie bestaat tussen LDL-waarden en het risico op hart- en vaatziekten.

Het HDL-cholesterolgehalte moet hoger zijn dan 60 mg / dL.

 

Natuurlijke manieren om cholesterol te verlagen

Nu u de implicaties van zowel LDL- als HDL-cholesterol kent, zou uw doel moeten zijn om de niveaus van de eerste en de niveaus van de laatste te verlagen.

Dit kan worden gedaan door het gebruik van statinegeneesmiddelen, die zijn ontworpen om de lipideniveaus te verlagen.

Statines mogen echter alleen worden gebruikt als dit door uw arts is voorgeschreven, wat meestal alleen het geval is wanneer LDL-waarden een bepaalde drempel overschrijden.

Voor degenen onder u die preventieve controle willen uitoefenen op uw cardiovasculaire gezondheid, zijn er verschillende natuurlijke opties om aan een dergelijk doel te voldoen.

Dit kan een aantal veranderingen van het voedingspatroon betekenen, evenals een paar veranderingen in de levensstijl die niet met voeding te maken hebben.

Hier zijn enkele manieren waarop u uw cholesterolniveau op een gezonde manier kunt uitbalanceren :

 

Oefening

Gedurende duizenden generaties evolueerde het menselijk lichaam om goed te bewegen.

Van de dagen van vroege mensen en jager-verzamelaars tot recentere landbouwverenigingen, speelde lichaamsbeweging een zeer grote rol in het dagelijks leven en overleven.

De dagelijkse routines voor de meeste mensen duiden vandaag echter op een veel meer sedentaire levensstijl.

Als je niet al een soort fitnessregime hebt, probeer dan minstens 30 minuten of meer fysieke activiteit per dag op te nemen.

Het is aangetoond dat lichaamsbeweging helpt het totale cholesterol in het lichaam te verminderen, voornamelijk door het verlagen van triglyceriden.

Het verhoogt ook het niveau van HDL-cholesterol, wat een betere algemene gezondheid van het hart betekent.

De meest effectieve vormen van lichaamsbeweging zijn aërobe oefeningen met hoge intensiteit, weerstandtraining met matige intensiteit of een combinatie van de twee ( 4 ).

Zelfs als je maar heel weinig tijd voor jezelf hebt, kan het een hele tijd duren om een ​​paar keer per dag intervallen van tien minuten te gebruiken om oefeningen te doen.

Als je een kantoorbaan hebt, is het een goed idee om een ​​staand bureau te kopen.

En tijdens de weekends en vrije dagen kunt u sporten, door uzelf of met uw vrienden en familie, door deel te nemen aan fysieke activiteiten zoals zwemmen, fietsen, wandelen, enz.

 

Beperk Roken

Het is misschien niet voor de hand liggend dat zoiets als een rookgewoonte - die de lipidenniveaus niet verhoogt - cholesterol beïnvloedt.

Het is algemeen bekend dat roken de longen beschadigt, maar de waarheid is dat roken meer leidt tot hartziekte dan tot longziekte.

Uit onderzoek is gebleken dat roken het niveau van HDL-cholesterol verlaagt, wat de "goede" soort is die helpt de bloedvaten op te ruimen.

En het is ook aangetoond aan de hand van testen in dierenlabels dat blootstelling aan rook kan resulteren in een betere binding van LDL-cholesterol aan aderwanden, waardoor het moeilijker te verwijderen is ( 5 ).

Het goede nieuws is dat als je een roker bent, stoppen met de praktijk een groot deel van de schade kan terugdraaien als het gaat om cholesterol.

In minder dan drie weken na het stoppen met roken, zullen uw HDL-cholesterolspiegels opnieuw weer normaal worden en zullen daar blijven, zo lang als u het roken vermijdt ( 6 ).

 

Limit Drinking

Alcohol is minder direct geassocieerd met gezondheidsproblemen dan sigaretten, maar als u vaak indrinkt zonder te letten op matiging, kunnen de bijwerkingen behoorlijk op elkaar lijken.

Een belangrijk punt om op te merken met alcohol is dat het in kleine hoeveelheden zelfs goed kan zijn voor cholesterol en de gezondheid van het hart.

Van een glas of twee rode wijn per dag is aangetoond dat het op korte termijn ontsteking en stolling vermindert, vanwege zijn plantensterol resveratrol ( 7 ).

Matige alcoholconsumptie is gekoppeld aan hogere niveaus van HDL-cholesterol ( 8 ).

Ongezonde alcoholconsumptie verhoogt echter de triglycerideniveaus, die vervolgens het totale cholesterolgehalte in het bloed verhogen.

Het totale cholesterolgehalte in het bloed moet onder de 240 mg / dL worden gehouden en sterke drank, suikerhoudende alcoholische dranken en zelfs overmatig gebruik van een koolhydraatrijk bier kan bijdragen aan hogere niveaus.

 

Verminder transvet

Met betrekking tot voedingskeuzes is er niets dat cholesterol meer verhoogt dan bepaalde vetten.

Hoewel u misschien denkt dat alle vetten schadelijk zijn voor uw gezondheid, is dit niet het geval.

Transvet is echter erg schadelijk.

Transvetten worden veel gebruikt in verpakte producten, daarom zou u altijd eerst het voedingsprofiel van een product moeten bekijken voordat u het koopt.

Gefrituurd voedsel en verpakte snacks zoals koekjes, chips, crackers en anderen gebruiken geharde plantaardige olie-vetten.

Zelfs als de transvethoeveelheid klein lijkt, kan het regelmatig eten van een aantal van dergelijke voedingsmiddelen schadelijk zijn.

Het is het beste om dergelijke voedingsmiddelen te vermijden en elk product dat gehydrogeneerde olie gebruikt terug op de plank te zetten.

Van transvet is aangetoond dat het het LDL-cholesterol verhoogt en het HDL-cholesterol verlaagt ( 9 ).

 

Verminder verzadigd vet

Net als bij transvet is verzadigd vet een andere slechterik als het gaat om cholesterol.

Verzadigde vetten worden in dierlijke producten in zeer hoge verhoudingen aangetroffen.

Zuivelproducten, zoals melk, kaas, eieren en boter, hebben allemaal een hoog percentage van hun calorieën afkomstig van vet.

Ook Margarine en oliën kunnen een goede hoeveelheid verzadigd vet bevatten.

Een andere categorie voedingsmiddelen met een hoog verzadigd vetgehalte is vlees.

Vooral rood vlees is vrij ongezond, omdat zelfs een mager stuk rundvlees het LDL-cholesterol kan verhogen.

Veiliger opties zijn wit vlees zonder vel, maar er moet een zekere mate van bewaking zijn, zelfs met kip, kwartels of ander wit vlees als het vaak wordt geconsumeerd.

Veel studies hebben verzadigde vetten gekoppeld aan verhoogde LDL-waarden ( 10 ).

Als uw cholesterolniveau niet gevaarlijk hoog is, hoeft u niet vegetarisch of veganistisch te worden in een poging om het te verlagen.

Maar het is een goed idee om de wekelijkse inname te beteugelen, vooral als je ouder wordt.

 

Verhoog onverzadigde vetten

We hebben hierboven vermeld dat niet alle vetten te vrezen zijn.

De vetten die je moet omarmen zijn omega-3 vetzuren.

Deze vetzuren zijn keer op keer gekoppeld aan een betere cardiovasculaire en algemene gezondheid van het lichaam.

De reden hiervoor is dat het effect van omega-3-vetzuren op het LDL-cholesterol minimaal is.

Ze verhogen echter wel het HDL-cholesterol, wat helpt bij het opruimen van uw bloedvaten (

Ze verlagen ook triglyceridenspiegels tot 30en uw bloeddruk, die beide een schadelijk effect kunnen hebben op de gezondheid van het hart

Deze zuren kunnen ook plaquevorming voorkomen door de slagaders glad en vrij van beschadiging te houden, evenals door de vorming van bloedstolsels door de bloedplaatjes tegen elkaar te laten klonteren

Dus hoe kun je het omega-3-gehalte verhogen?

Een geweldige manier om dit te doen is om vette vis zoals tonijn, makreel, zalm, kabeljauw, forel, sardines, haring, meerval, heilbot en meer in uw dieet op te nemen.

Als je de inname van vlees probeert te verminderen, kunnen deze vissen een prachtige vervanging zijn.

Je kunt tijdens het koken ook vis of koolzaadolie gebruiken, omdat ze een gezonder alternatief zijn dan veel andere oliën.

Lijnzaad, sojabonen en walnoten zijn ook rijk aan omega-3-vetzuren.

En voedingsmiddelen zoals amandelen, olijven en avocado's zijn goede bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetten.

 

Verminder suikerinname

Wanneer we het hebben over cholesterol, ligt de nadruk meestal op het vermijden van verzadigde en transvetten, maar zelden op suiker.

Terwijl suiker misschien niet zozeer een directe link heeft, is het toch iets om rekening mee te houden, omdat het HDL-cholesterol verlaagt.

Van desserts en snoep tot koolzuurhoudende dranken, de meeste mensen consumeren tegenwoordig vrij veel suiker .

U kunt uw eigen inname verminderen door de gebruikte hoeveelheid te regelen wanneer u suikerachtige lekkernijen en drankjes voor uzelf klaarmaakt.

Het vermijden van koolzuurhoudende dranken, suikerhoudende cocktails en sappen met toegevoegde suikers kan ook een groot verschil maken.

Als u nog steeds de voorkeur geeft aan uw gezoete dranken, is honing een fantastische vervanging voor suiker.

Onderzoek bij patiënten met hoge cholesterolconcentraties heeft aangetoond dat het totale cholesterol tot 8vermindert en het HDL-cholesterol verhoogt ( 15 ).

 

Verminder zoutinname

Tafelzout is rijk aan natrium.

Hoewel zout op zichzelf geen vet bevat en dus het cholesterolgehalte niet verhoogt, leidt het wel tot vochtretentie in uw lichaam en hogere bloeddruk.

Hoge bloeddruk of hypertensie wordt vaak de "stille moordenaar" genoemd, omdat het uw cardiovasculaire gezondheid kan schaden zonder dat u het zich realiseert.

Hoge bloeddruk is definitief gekoppeld aan een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte.

Tafelzout beschadigt ook de bloedvaten door ze uit te rekken.

Dit kan scheuren in uw bloedvaten veroorzaken, waardoor LDL-cholesterol kan opbouwen en plaque kan vormen.

U moet proberen zout in uw maaltijden te beperken en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, omdat deze vaak veel zout of zout gebaseerde conserveermiddelen bevatten.

Natriumzout, zeezout, voedingsgist, dulse, kelp en andere dergelijke alternatieven kunnen worden gebruikt om zout te vervangen wanneer u thuis voedsel bereidt.

 

Verhoog de magnesiuminname

Terwijl de meeste mensen meer natrium binnenkrijgen dan gezond door tafelzout, nemen ze bijna geen magnesium in.

Magnesium helpt de cholesterolspiegels in evenwicht te houden, zodat het voldoende beschikbaar is om zijn verschillende functies in het lichaam te onderhouden, terwijl het tegelijkertijd wordt beperkt zodat het zich niet ophoopt in uw bloedvaten.

Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet dat rijk is aan magnesium uw cardiovasculaire systeem kan beschermen door het totale plasmacholesterol en triglyceriden te verlagen en ook een gezondere verhouding van HDL tot LDL-cholesterol te behouden ( 16 ).

Rijke bronnen van magnesium zijn noten zoals amandelen , cashewnoten, pinda's, walnoten , paranoten en pecannoten.

Boekweit, tarwezemelen, gierst, rogge, graan, hazelnoten, melasse, kelp, paardebloem, brandnetel, vogelmuur, kliswortel, biergist, tofu en donkere chocolade zijn enkele andere voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte.

 

Eet vezelig voedsel

Een vezelrijk dieet is een stap in de goede richting om meer gezondheidsredenen dan één.

Onder hen is het verlagen van cholesterol een groot voordeel.

Voor een groot deel van de menselijke geschiedenis is vezel een belangrijk onderdeel geweest van diëten over de hele wereld.

Vanwege de opkomst van de vleesindustrie en verwerkt voedsel, eten veel mensen niet voldoende vezels.

Voor het verlagen van cholesterol moet je op zoek gaan naar oplosbare vezels.

Oplosbare vezels werken effectief zoals een statine dat zou doen, waardoor de absorptie van verzadigd vet wordt verlaagd, zodat de LDL-cholesterolwaarden laag blijven.

Het voorkomt ook insulineresistentie en helpt uw ​​algehele lipidenprofiel te behouden.

Drie tot vier gram vezelrijke granen per dag kunnen volgens een groot onderzoek ( 17 ) uw LDL-cholesterol tot 6% verlagen .

Sommige geweldige bronnen van oplosbare vezels die u gemakkelijk kunt opnemen in uw dagelijkse voeding zijn haver of haverzemelen, rijstzemelen, gerst, amandelen, bonen, selderij en wortels.

Bepaalde vruchten bevatten een soort oplosbare vezel die bekend staat als pectine.

Deze omvatten peren, appels, druiven, aardbeien en citrusvruchten.

 

Drink groene thee

Groene thee heeft een goede reputatie verworven als een elixer van goede gezondheid, en terecht.

Vol met antioxidanten kunnen een paar rustgevende kopjes groene thee per dag u helpen een aantal gezondheidsdoelen te bereiken, van gewichtsbeheersing tot ja - lager cholesterol.

De wetenschap achter het effect van groene thee op cholesterol heeft te maken met de hoge concentratie aan polyfenolen, de zes primaire catechine-verbindingen: catechine, gallocatechine, epicatechine, epigallocatechine, epicatechinegallaat en epigallocatechinegallaat.

Samen blokkeren deze catechinen de opname van cholesterol in de darmen.

Eén rapport met studies van meer dan 11.000 deelnemers toonde aan dat het drinken van groene thee het LDL-gehalte en het totale cholesterolgehalte aanzienlijk kan verlagen ( 18 ).

 

Eet groenten

In tegenstelling tot dierlijke producten is het algemeen bekend dat groenten goed zijn voor de gezondheid rondom.

Deze algemene overtuiging wordt ook ondersteund door bevindingen in de medische en wetenschappelijke gemeenschap.

Meer groenten eten is een van de gemakkelijkste manieren om cholesterol te verlagen, omdat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn en op zoveel verschillende manieren kunnen worden gebruikt om smakelijke en bevredigende maaltijden te maken.

Vitamine B3, ook bekend als niacine, is te vinden in veel groenten.

Van niacine is aangetoond dat het het LDL-cholesterol met maximaal 25 verlaagt en het HDL-cholesterol met maximaal 35verhoogt ( 19 ).

Het is overvloedig aanwezig in voedingsmiddelen zoals groene erwten, champignons, aardappelen, Portobello, broccoli, asperges, bruine bonen en paprika.

Een andere vitamine - vitamine K2 - is ook bekend dat het cholesterol verlaagt.

In één studie over konijnen die een cholesterolrijk dieet kregen, bleek vitamine K2, zelfs in zeer kleine doseringen, atherosclerose te voorkomen ( 20 ).

Goede bronnen voor deze vitamine zijn lente-uitjes, spruitjes, kool, broccoli en groene bladgroenten zoals boerenkool.

Veel groenten bevatten ook vitamine C en E, die beide anti-LDL-cholesterol eigenschappen hebben.

Enkele van de beste bronnen voor vitamine E zijn bijvoorbeeld spinazie, snijbiet, squash, pastinaak, aardappelen en spirulina.

Bronnen van vitamine C omvatten rode pepers, boerenkool, spruitjes en broccoli.

Verder bevatten knoflook en uien zwavelverbindingen die de bloedvaten helpen schoon te maken.

 

Eet fruit

Net als bij groenten zijn ook fruit een geweldige categorie voedingsmiddelen die u in uw dieet kunt opnemen zonder u te veel zorgen te maken over bijwerkingen.

Het opnemen van meer fruit en bessen in uw dieet is vooral nuttig omdat veel rijke bronnen zijn van vitamines en mineralen die het cholesterol verlagen.

Van vitamine C is bijvoorbeeld aangetoond dat het het LDL-cholesterol verlaagt ( 21 ).

Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, limoen en grapefruit bevatten hoge concentraties vitamine C.

Andere soorten fruit, waaronder kiwi, aardbeien, ananas, cantaloupes en papaja zijn ook uitstekende bronnen.

Vitamine E kan het totale cholesterol helpen verlagen door oxidatie te voorkomen ( 22 ).

Goede fruitbronnen van vitamine E zijn bramen, bosbessen, boysenbessen, veenbessen, guave, kiwi, mango, nectarines, papaja en perziken.

 

Eet Whey Protein

Wanneer u denkt aan wei-eiwit, associeert u dit waarschijnlijk onmiddellijk met bodybuilding.

Wei-eiwit wordt gebruikt als een populair eiwitsupplement in de krachttraining- en fitnessgemeenschap.

Maar het is niet alleen geweldig voor spieropbouw, het heeft ook verschillende andere voordelen, waaronder cholesterolmanagement.

Wetenschappelijke studies hebben bij talrijke gelegenheden wei-supplementen gekoppeld aan een verlaging van het LDL-cholesterolgehalte.

Bijvoorbeeld, een studie testte individuen met overgewicht door ze elke dag 54 gram wei-eiwit te laten nemen gedurende een periode van 12 weken.

Uit de studie bleek dat LDL-spiegels significant werden verlaagd ( 23 ).

Wei wordt van nature in melk gevonden, maar als je zuivelvet probeert te vermijden, kun je weisupplementen kopen en innemen.

 

Gebruik kokosolie

Ja, het is waar dat kokosolie vooral verzadigd vet bevat.

In vergelijking met veel andere frituuroliën die er zijn, is het duidelijk een voorloper.

Dit komt omdat van laurinezuur, het type verzadigd vet in kokosolie, is aangetoond dat het het HDL-cholesterolgehalte verhoogt en leidt tot een gunstiger lipidenprofiel

Bovendien kunnen de gunstige polyfenolverbindingen in kokosolie eventuele negatieve effecten tegengaan.

Eén dierstudie toonde aan dat maagdelijke kokosolie in feite de LDL-niveaus verlaagde vanwege deze antioxidanten die de oxidatie ervan verhinderden

Door kokosolie te vervangen door andere plantaardige oliën bij het koken, kunt u daarom het totale cholesterol verlagen.

Je kunt ook kokosolie als creamer en zoetstof in koffie gebruiken.

 

Do's en Don'ts

Nu u deze eenvoudige manieren kent om cholesterol te verlagen, zou u in een korte tijd concrete verbeteringen moeten kunnen zien.

Laten we samenvatten wat do's en don'ts zijn om in gedachten te houden op je reis.

Do's:

  • Drink met mate. Vergeet niet dat te veel rampzalig kan zijn, maar net genoeg kan zeer nuttig zijn.
  • Beweeg! De beste manier is om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, maar als je dat niet kunt, zoek dan naar manieren om de hele dag door minder te bewegen.
  • Eet juist. Je lichaam is een tempel en je moet het het respect en de aandacht schenken die het verdient. Vermijd junkfood en geniet van voedzaam fruit en groenten.

Dont's:

  • Ga overboord. Toegegeven, te weinig cholesterol is een probleem dat we maar weinig tegenkomen. Maar als uw cholesterolniveaus op dit moment goed zijn en u drastische en aanhoudende veranderingen doorvoert, kan het te ver dippen en leiden tot problemen zoals angst of depressie
  • Neem cholesterolverlagende medicijnen tenzij medisch wordt geadviseerd. U denkt misschien dat statines een kortere weg zijn bij het verlagen van cholesterol, maar medicijnen hebben bijwerkingen. Ga naar uw arts om uw huidige cholesterolwaarden te controleren en houd u aan deze natuurlijke methoden als deze zich onder een hoog risico bevinden.
  • Wees overweldigd. Ja, hoog LDL-cholesterol is erg gevaarlijk en je moet proberen het op een veilig niveau te houden. Als al deze methoden echter te veel zijn om te verwerken, moet u degenen kiezen die het gemakkelijkst te implementeren zijn en van daaruit beginnen. Als uw cijfers nog steeds onvoldoende zijn, kunt u geleidelijk meer van deze methoden in uw leven opnemen.

 

Conclusie

Ongecontroleerde cholesterol is een vijand voor uw gezondheid, maar door te begrijpen hoe het werkt en hoe u het kunt beheren, kunt u een groot verschil maken.

Het is altijd een goed idee om vroeg te beginnen en de juiste actie te ondernemen om cardiovasculaire problemen in de toekomst te voorkomen.

Hopelijk is dit artikel nuttig voor u geweest in termen van het leren over cholesterol en het uitzoeken van uw volgende stappen.

WAT IS CHOLESTEROL? GOED VS. SLECHT CHOLESTEROL 15 NATUURLIJKE MANIEREN OM CHOLESTEROL TE VERLAGEN