Groente en Fruit

Wat is de appelcider-azijn detox?

Wat is de appelcider-azijn detox?

 

 apple cider vinegar for detox in glass jar and bowl next to green and red apples n wooden table - Wat is de appelcider-azijn detox?
In de afgelopen paar jaar zijn de reinigingsdiëten gestaag in populariteit gegroeid. Een voorbeeld van een detoxdieet is het gebruik van appelciderazijn - een amberkleurige azijn gemaakt van cider of appelmost.

Aanhangers van de appelciderazijn (ACV) detox zeggen dat het helpt bij gewichtsverlies, verwijdering van gifstoffen uit het lichaam en regulering van de bloedsuikerspiegel. Ondanks vele anekdotische succesverhalen bestaat er weinig wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Lees verder om meer te weten te komen over de ACV-detox, zoals het volgen van het dieet en de mogelijke bijwerkingen die een persoon kan ervaren.

Snelle feiten over de ACV detox:

 • Er is niet veel onderzoek dat suggereert dat elk type "reiniging" het lichaam kan ontgiften.
 • Een basis-ACV-detox houdt in dat je de azijn maximaal drie keer per dag consumeert.
 • Proactief detoxen op korte termijn is waarschijnlijk voor de meeste mensen veilig.

 

Voordelen van een ACV-detox

Appelciderazijn heeft een aantal vermeende voordelen, waaronder het helpen bij het afvallen.

Voorstanders van het ACV-dieet zeggen dat het nuttigen van ACV, dagelijks of als onderdeel van een speciale ACV-detox, de volgende voordelen biedt:

 • helpen met gewichtsverlies
 • de eetlust verminderen
 • de pH van het lichaam in balans houden
 • regulering van de bloedsuikerspiegel
 • verlaging van hoog cholesterol
 • de spijsvertering verbeteren
 • het immuunsysteem versterken
 • het verstrekken van probiotica (goede bacteriën) aan de darmen
 • hulp bij het verwijderen van gifstoffen
 • genezende huidaandoeningen
 • leveren van enzymen aan het lichaam

Sommige mensen kunnen een ACV-detox uitvoeren om een ​​gezondere levensstijl te starten, compleet met een meer uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 

Zijn er wetenschappelijke studies?

Het lichaam heeft zijn eigen detox-systemen, waaronder de nieren en de lever, die het helpen bij het efficiënt verwijderen van afvalproducten. Sommige dingen die mensen eten en drinken, kunnen het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam ondersteunen of verstoren.

Een deel van het beschikbare onderzoek op ACV wordt hieronder beschreven.

Gewichtsverlies

Een onderzoek uit Japan uit 2009 wees uit dat het consumeren van azijn resulteerde in gewichtsverlies bij dieren. Het is echter niet duidelijk of ACV op dezelfde manier zou handelen bij mensen.

Een ouder onderzoek uit 2007 kan helpen bij het verklaren van eventuele gewichtsverlieseffecten die samenhangen met de ACV-inname. In het onderzoek kregen 10 mensen met diabetes type 1een portie pudding met een kopje water of water met 2 eetlepels ACV.

De groep die de ACV kreeg, had langzamere maaglediging (de snelheid waarmee voedsel van de maag naar de dunne darm beweegt). Dit kan mensen helpen langer vol te voelen, wat de totale voedselinname kan verminderen en zo gewichtsverlies kan helpen.

Effecten op cholesterol

De hierboven genoemde studie van 2009 volgde ook cholesterol- en triglycerideniveaus. Triglyceriden zijn een type vetzuur dat in het bloed wordt aangetroffen. Vanaf de vierde week van de studie vertoonden de dieren verminderde triglycerideniveaus, maar dit kan een natuurlijk effect van het gewichtsverlies zijn geweest.

Onderzoek naar cholesterol en ACV bij de mens is zeer beperkt. Een Iraans onderzoek suggereert dat ACV LDL-cholesterol, totaal cholesterol en triglyceriden kan verlagen bij mensen met een hoog cholesterolgehalte. Het aantal bestudeerde mensen was echter erg klein en daarom zouden meer uitgebreide onderzoeken nodig zijn om deze bevindingen te valideren.

Bloedsuikerregeling

ACV met voedsel drinken kan helpen de bloedsuikerspiegel te beheersen. Meestal zorgt het eten van een maaltijd met veel koolhydraten ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Toen onderzoekers echter mensen gaven met pre-diabetes, diabetes , of geen van minder dan 1 ons ACV om te drinken met een koolhydraatrijke maaltijd, bleek dat alle drie de groepen stabielere bloedglucosewaarden vertoonden in vergelijking met degenen die een placebo- drankje hadden.

Een andere studie uitgevoerd bij mensen met diabetes type 2 onderzocht de effecten van ACV op de bloedsuikerspiegel bij een bedtijdstip. Deelnemers die 2 eetlepels ACV namen met een kaassnack ondervonden een significant lagere bloedsuikerspiegel na het ontwaken. Onderzoekers geloven dat het azijnzuur in de ACV de snelheid vertraagt ​​waarmee het lichaam koolhydraten omzet in suiker.

 

Hoe een ACV detox te doen

Citroensap, appelsap en zoetstof kunnen worden gebruikt om de ACV-detoxdrank te maken.

De beste manier om een ​​ACV-detox te doen, is door rauwe, ongefilterde appelcider-azijn te gebruiken die nog 'de moeder' bevat. De "moeder" bevat een aantal enzymen, mineralen en probiotica die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid.

De ACV-detoxdrank is als volgt:

 • 1 tot 2 el van ACV
 • 8 oz water
 • Optioneel: voeg 1 tot 2 el toe aan een zoetstof naar keuze (meestal honing, ahornsiroop of Stevia)

Andere ingrediënten die aan dit drankje kunnen worden toegevoegd, zijn onder andere:

 • citroensap
 • appelsap
 • Cayenne peper
 • kaneel
 • gember

Er zijn andere manieren om ACV in het dieet op te nemen, zoals:

 • gebruik het in een saladedressing
 • het toevoegen aan marinades voor vlees en groenten
 • sproeien op popcorn
 • mengen met een groen sap
 • het roeren in soepen, stoofschotels en meer

Sommige mensen drinken ACV gedurende meerdere dagen, terwijl anderen het een maand mogen drinken en de detox een paar keer per jaar herhalen.

 

Potentiële schadelijke effecten

Het gebruik van een rietje kan erosie van tandglazuur helpen voorkomen.

Degenen die ACV willen gebruiken, moeten zich bewust zijn van de risico's die aan het gebruik van ACV verbonden zijn.

Een van de grootste zorgen die mensen hebben over ACV is het potentieel om tandglazuur te eroderen. Om dit te voorkomen, beperkt u de hoeveelheid geconsumeerd ACV en mengt u het altijd in een glas water of neemt u het in met voedsel. Het kan verstandig zijn om de mond na gebruik te spoelen met water of een rietje te gebruiken.

ACV kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen of supplementen, waaronder diuretica en insuline . Degenen die geneesmiddelen op recept hebben, moeten een arts raadplegen voordat ze ACV gebruiken.

Ten slotte is ACV erg zuur en kan het de keel en maag irriteren. Om maagklachten te voorkomen , mag ACV niet op een lege maag worden ingenomen. Als het de keel irriteert, drink dan een glas water.

Het is belangrijk op te merken dat er momenteel geen bewijs is om te bevestigen dat frequent gebruik van ACV volkomen veilig is.

 

Afhaal

ACV is een populaire gezondheidsdrank en veel mensen getuigen van de effectiviteit ervan. Hoewel veel van het onderzoek naar appelciderazijn veelbelovend is wat betreft bloedsuikermeting, hartgezondheid, kankerbescherming en het doden van bepaalde schadelijke bacteriën, zijn veel van de onderzoeken klein, zijn ze alleen bij dieren uitgevoerd of moeten ze nog worden gereproduceerd.

Niettemin wordt ACV als relatief veilig beschouwd om te proberen, in doses van minder dan 2 eetlepels per dag. De meeste ACV-detox-diëten pleiten echter vaak voor meer dan dit. Iedereen die medicijnen gebruikt of supplementen neemt, moet met zijn arts spreken voordat hij met een ACV-reiniging begint.

Over het algemeen is de beste manier om van een optimale gezondheid te genieten, het eten van een uitgebalanceerd dieet vol met groenten en andere planten, vermijd verwerkt voedsel en deel te nemen aan regelmatige lichaamsbeweging.