Lichaam

WAT IS DE JUISTE MANIER OM TE DOUCHEN, VOLGENS DESKUNDIGEN

Wanneer is de beste tijd om te douchen: ochtend of nacht?

Lange, warme douches zijn een van de eenvoudige geneugten van het leven . Maar hoe geweldig ze ook zijn, soms moet je gewoon vies worden (eh, schoon) - snel. Dus of je nu door je wekker sliep of gewoon wilt weten of je de beste knaller krijgt voor je utility buck, hier is alles wat je moet weten voor de meest effectieve schuimsessie.

Maak je klaar voor de beste douche van je leven

1. Laat het afkoelen.

Het stomen van warme douches kan geweldig aanvoelen, maar het hete water droogt het vocht uit onze huid als niets anders, zegt Lauren Ploch , MD, een dermatoloog in het Ochsner Medical Center in New Orleans. Het warme water verwijdert meer van je natuurlijke oliën , dus als je echt een fix nodig hebt, breng dan een paar minuten maximaal door in warm water en draai het dan lauw (oftewel niet warm genoeg om je huid rood te maken).

2. Houd het kort.

Je douche zou idealiter vijf tot tien minuten moeten duren, zegt Marie Jhin , MD, een dermatoloog uit San Francisco. En vergeet niet, het gaat allemaal om kwaliteit, niet om kwantiteit: als je twee keer per dag laat douchen, kan je huid behoorlijk uitdrogen, zegt Jhin. Hoewel het lijkt alsof meer water meer vocht betekent, is het eigenlijk het tegenovergestelde-over-douchen van de huid, waardoor het nog droger wordt.

Weigeren om een ​​leven te aanvaarden zonder dat toasty-warme, sinus-opruimende douchegevoel? Wij ook. Een goed alternatief is een ruimteverwarming voor uw badkamer, zegt Karyn Grossman , MD, een dermatoloog bij Grossman Dermatology in Beverly Hills. En je kunt die laatste ijskoude spoeling overslaan, zogenaamd voor glanzender haar. Je zou er alles aan moeten doen om het haar te veranderen, zegt Grossman. Dus tenzij je het niet erg vindt om dagelijks een duik te nemen, is het meestal niet het ongenoegen waard.

3. Schuim, spoel, herhaal .

Zodra je de juiste temperatuur hebt gevonden, adviseert Grossman je shampoo eerst uit de weg te ruimen. En hoewel "schuim, spoelen, herhalen" al bestaat sinds het begin van de tijd (en marketing), zegt Grossman dat je alleen maar hoeft te "herhalen" als je een super vette hoofdhuid hebt. Iedereen anders, voel je vrij om te negeren.

Klop vervolgens het conditioner aan de uiteinden van je haar - meestal meer voor dik haar en minder voor dunnere strengen - om het te laten zinken. De warme, natte omgeving werkt magisch: follikels openen zich, waardoor de conditioner extra diep wegzinkt effectiever dan wanneer je meteen was afgespoeld, legt Grossman uit. Wacht tot het einde van je douche, en gebruik dan een kam om haar te ontwarren.

Als je vatbaar bent voor puistjes, moet je je gezicht opnieuw wassen zodra de conditioner uit is - de oliën kunnen acne veroorzaken, zegt J. Scott Kasteler , MD, dermatoloog en expert van Greatist .

4. Verlies de luffa.

Geef het de schuld van Legally Blonde , maar we hebben altijd een luffa in de douche gehad. Het probleem? Ploch zegt dat mensen de neiging hebben om loofahs niet schoon te maken en ze niet te laten hangen (meestal slechts twee maanden), waardoor ze een broedplaats voor bacteriën worden. Een betere keuze zou een washandje zijn, zegt ze, dat mensen gemakkelijker kunnen onthouden om elke week schoon te maken of om gewoon je handen te gebruiken.

5. Maak schoon waar het telt.

Nog een kortere weg: je hoeft echt alleen de "vuile gebieden" te reinigen, ook niet die met een hoge dichtheid aan zweetklieren, zoals de lies, de billen, onder de borsten en de oksels, zegt Grossman. Het verzachten van je hele lichaam ontdoet je huid van noodzakelijke oliën, vooral in gebieden zoals je schenen of armen.

En terwijl die lichaamswassers die ruiken naar het Amazone-regenwoud of lavendelvelden verleidelijk zijn, voel je dan vrij om het simpel te houden. Kies voor een zachte reiniger (Ploch beveelt sydnet- soaps aan, zoals Dove's Beauty Bar ) en overdrijf het niet.

6. Voeg de extra's toe.

Als je alle basisbegrippen hebt behandeld maar toch meer tijd voor jezelf (schuldig) wilt, is dit het moment om andere stappen toe te voegen, zoals tanden poetsen, scheren of een puimsteen op je voeten gebruiken. De warme, natte omgeving heeft je huid verzacht, waardoor dode cellen gemakkelijker kunnen afsterven.

Ondanks misvattingen, als je scheren daar beneden , is er geen noodzaak om je bikinilijn met een korrelige scrub (of puimsteen-help) exfoliëren, zegt Grossman. De beste manier om ingegroeide haartjes te voorkomen: Gebruik een scheermes dat niet overboord gaat met messen, dus geen Mach 3 Turbo's. Te dicht bij een scheerbeurt neemt de bovenste laag van de huid af, waardoor het gemakkelijker wordt voor de haren om in de verkeerde richting te groeien.

7. Lotion op.

Breng moisturizer aan vlak voor of nadat je uit het lauwe water komt, zegt Grossman. Ja, je leest het goed - je kunt hydrateren onder de douche. En dat is eigenlijk een geweldige tijd om het te doen, zegt Grossman, omdat het de taak van de lotion is om het vocht in de huid op te sluiten. Ze raadt een douchegel in de douche aan, zoals Nivea's bodydouche , Soaptopia-oliesluiersof zelfs gewoon kokosolie (hallo, oude vriend ).

Als je vindt dat je huid nog steeds droog en schilferig is, kies dan een lotion met een chemische exfoliant zoals alpha hydroxy acid (AHA), zegt Ploch. Hoewel fysieke scrubs hard en schurend kunnen zijn, verwijderen AHA's zoals ammoniumlactaat of salicylzuur dode huidcellen terwijl ze vocht ( de essentie van nattigheid) bieden. Ploch zegt dat twee goede keuzes zijn Amlactin's Moisturizing Body Lotion of CeraVe's SA-lotion.

Als je er tot slot voor kiest om vers uit de douche te bevochtigen, zorg dan dat je de crème binnen drie minuten droog strijkt, zegt Ploch. Jhin suggereert ook om de deur gesloten te houden en de overhead ventilator uit te zetten tijdens het douchen. Dit houdt vocht en stoom in de lucht vast en verzacht je huid, zodat meer vocht kan wegzakken in plaats van verdampen.