Voedsel

WAT IS GEZOND FASTFOOD ?

grilled chicken salad 1 - WAT IS GEZOND FASTFOOD ?

Gezonder Fastfood

Tips voor het maken van slimmere fast food keuzes

Als je honger hebt en op de vlucht bent, kan fastfood echt ter plaatse komen. Het is goedkoop, lekker en het beste van alles, handig. Maar het is ook vol met calorieën, natrium en vet - vaak genoeg in één maaltijd voor een hele dag.

Fast-foodmenu's zijn lastig wanneer u naar uw gewicht of uw gezondheid kijkt. Het vinden van een gezonde, uitgebalanceerde maaltijd in de meeste fastfoodrestaurants is een uitdaging. Maar er zijn altijd gezondere opties verborgen tussen de dieetrampen. U hoeft alleen maar te weten waar u moet zoeken en hoe u bestelt.

Bestaat er zoiets als gezond fastfood?

De waarheid is dat het uiterst moeilijk is om een ​​gezond dieet te volgen als je regelmatig in fastfoodrestaurants eet. Fastfood bevat doorgaans veel transvet, verzadigd vet, natrium en calorieën. En het heeft ook de neiging om weinig voedingsstoffen te bevatten en bijna volledig te ontbreken in fruit, groenten en vezels.

Dat betekent niet dat je fastfood volledig moet vermijden. Het is OK om af en toe eens te hunkeren naar een verlangen, maar om gezond te blijven kun je er geen gewoonte van maken. De sleutel is gematigdheid - zowel in hoe vaak je fastfoodketens hebt als wat je bestelt als je er eenmaal bent. Er zijn altijd keuzes die je kunt maken die gezonder zijn dan andere. De volgende tips en menuaanbevelingen kunnen u helpen op het goede spoor te blijven. Bedenk dat zelfs de gezondste fastfoodopties vaak andere voedingsproblemen hebben, zoals een hoog natriumgehalte. Dus probeer fast food tot af en toe een traktatie te houden.

Streef ernaar om uw hele maaltijd tot 500 calorieën of minder te houden. De gemiddelde volwassene eet 836 calorieën per fastfoodmaaltijd en onderschat wat ze aten met 175 calorieën. Dus niet raden! De meeste ketens posten voedingsinformatie zowel op hun websites als op de franchiselocatie. Profiteer van deze informatie.

Kies voor voedingsmiddelen met een lager vetgehalte en een hoger gehalte aan eiwitten en vezels. Zoek naar items met meer goede dingen, zoals vezels, volle granen en hoogwaardige eiwitten. Richt ook op opties die relatief laag zijn in verzadigde vetten. En blijf weg van alle items die transvetten bevatten.

Neem uw eigen add-on items mee als u echt een boost voor de gezondheid wilt. Zelfs als je verstandig bestelt, kan het behoorlijk moeilijk zijn om voldoende vezels en andere belangrijke vitamines en voedingsstoffen uit een fastfoodmenu te halen. Als u vooruit plant, kunt u gezonde kanten en toppings meenemen, zoals gedroogd fruit, noten en zaden, worteltjes, appel- of perenplakken en kwark of yoghurt.

Let op je natriuminname

Een hoge natriuminname is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. De American Heart Association beveelt volwassenen aan om onder de 1500 mg natrium per dag te blijven en neem nooit meer dan 2300 mg per dag in. Helaas is dat moeilijk om te doen bij het eten van vastend voedsel, zelfs als je minder calorieën eet. Uw beste gok: plan indien mogelijk vooruit en eet laag natrium in de maaltijden die leiden naar en volgend op uw fastfoodmaaltijd. U kunt echter een deel van de schade minimaliseren door te vragen dat uw hamburger of vlees zonder zout wordt gekookt.

Gidsen kunnen u helpen gezondere keuzes te maken

Veel fastfoodketens posten voedingsinformatie op hun websites. Soms zijn deze lijsten verwarrend en moeilijk te gebruiken, maar ze zijn de beste bron voor nauwkeurige, up-to-date informatie over uw menu-opties. Er zijn ook veel andere websites en apps die voedingsinformatie verschaffen, vaak in gemakkelijker te gebruiken formaten.

Gezonder maken van snelle voedselkeuzes onderweg

Gezondere fastfoodkeuzes maken is gemakkelijker als je vooruit plant door de voedingsgids te controleren die de meeste ketens op hun websites plaatsen. Maar als u niet de kans hebt om zich voor te bereiden, kunt u nog steeds slimmere keuzes maken door een paar gezond verstand richtlijnen te volgen.

Gezondere richtlijnen voor het bestellen van fastfood

Houd de portiegrootte in de gaten. Veel fast-food maaltijden leveren genoeg voedsel voor meerdere maaltijden onder het mom van een enkele portie. Vermijd supersized en waarde-en kleinbedrijf items, en ga voor het kleinste formaat als het gaat om broodjes, hamburgers en zijkanten. Je kunt ook redelijkere porties vinden op het kindermenu.

Focus op gegrild of geroosterd mager vlees. Vermijd gebakken en gepaneerde items, zoals krokante kippensandwiches en gepaneerde visfilets. Kies in plaats daarvan kalkoen, kippenborst, magere ham of mager rosbief. Gegrilde kip zonder vel is meestal de beste keuze.

Besteed aandacht aan de beschrijvingen op het menu. Gerechten gelabeld gefrituurd, gebakken, geroosterd, ondergedompeld, gepaneerd, romig, knapperig, gegratineerd of gegratineerd zijn meestal rijk aan calorieën, ongezonde vetten en natrium. Hetzelfde met items in Alfredo of roomsaus.

Wees niet bang voor een speciale bestelling. Veel menu-items kunnen gezonder gemaakt worden met een paar tweaks en vervangingen. U kunt bijvoorbeeld vragen om de saus of dressing vast te houden of aan de zijkant te serveren. Of u kunt een broodje tarwe voor uw hamburger of volkoren brood voor uw broodje aanvragen.

Ga er niet vanuit dat gezond klinkende gerechten altijd je beste optie zijn. Veel fast-food salades zijn bijvoorbeeld een mijnenveld voor diëten, gesmoord met een hoog vet-dressing en gebakken toppings. Dit is waar het lezen van de voedingsfeiten voordat je bestelt een groot verschil kan maken.

Tips om snelle voedselcalorieën onder controle te houden

Wees voorzichtig als het gaat om specerijen en dressings. Houd bij het kiezen van items rekening met saladedressings met calorie- en vetgehalte, smeersels, sauzen en zijkanten zoals zure room. Vooral mayonaise- en sauzen op basis van olie voegen veel calorieën toe. Probeer de mayo vast te houden en vraag om een ​​pakje ketchup of mosterd dat je zelf kunt toevoegen, waarbij je controleert hoeveel je op je boterham legt.

Blijf bij calorierijke dranken. Soda is een enorme bron van verborgen calorieën. De gemiddelde grote frisdrank bevat ongeveer 300 calorieën, die snel een groot deel van uw dagelijkse calorie-inname kunnen opslurpen. Shakes zijn nog erger, met maximaal 800 calorieën en een dag aan verzadigd vet. En laat je niet misleiden door limonade en vruchtendranken, die calorieën en suiker toevoegen zonder al te veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Bestel in plaats daarvan water, light frisdrank of ongezoete thee.

Wees wijs over partijen. Bekijk menu-items die bij een of meer bijgerechten horen. Kanten die snel calorieën kunnen verzenden, zoals frieten, chips, rijst, noedels, uienringen, koolsalade, macaroni en kaas, koekjes en aardappelpuree met jus. Betere inzetten zijn zijsalades met lichte dressing, gebakken aardappel (eenvoudig op de toppings), verse fruitbekers, maïskolven of appelschijfjes.

Geef de frietjes door. Heb je die friet echt nodig? Een broodje of burger moet voldoende gevuld zijn. Of als uw maaltijd niet compleet is zonder frites, kies dan de kleinste maat (die 400 calorieën minder kan zijn dan een grote portie).

Sla de spek over. Het is altijd verleidelijk om spek toe te voegen aan sandwiches en salades voor extra smaak, maar bacon heeft heel weinig voedingsstoffen en bevat veel vet en calorieën. Probeer in plaats daarvan extra augurken, uien, sla, tomaten of mosterd te bestellen om smaak toe te voegen zonder het vet.

Zorg ervoor dat je fastfoodsalade geen stealth-dieet saboteur is

  • Kies voor een vetarme en vetvrije dressing en vraag hem aan de zijkant, zodat u zelf kunt bepalen hoeveel u gebruikt.
  • Sla vetrijke toppings over, zoals spekjes, kaas, croutons en knapperige noedels. Ze kunnen honderden calorieën toevoegen!
  • Vermijd taco-salades. De gefrituurde schelpen, tortillachips, kaas en zure room maken ze tot vetrijke, hoogcalorische dieetbrekers.
  • Kies salades met gegrilde kip, garnalen of groenten. Vermijd salades met gepaneerde kip of andere gebakken toppings.

Gezonder fastfood bij burgerketens

De typische fastfoodmaaltijd van een hamburger, frites en een drankje kan gemakkelijk de hele dag aan calorieën worden toegevoegd. Dat is een voedings- (en gewichtscontrole) recept voor een ramp. De hamburger alleen bij veel fastfoodketens kan tussen de 1.000 en 2.000 calorieën bevatten, vooral als er extra pasteitjes, spek en kaas in zitten.

Om calorieën en vet te vermijden, moet u ook bijzondere aandacht besteden aan portiegroottes en vetrijke toppings en zijkanten. Alles wat u aan uw maaltijd toevoegt, telt - van frites tot frisdrank of een shake.

Tips voor gezondere keuzes bij fastfood hamburgertenten:

Blijf bij een hamburger pasteitje. Geen dubbele of driedubbele hamburgers! Hamburgers met twee of drie pasteitjes voegen veel onnodige calorieën en ongezond vet toe (tot 800 calorieën en 40 gram vet).

Houd of ga op de mayonaise branden. Je kunt ongeveer 100 calorieën elimineren. Voeg extra ketchup of mosterd toe als je een smaakschop nodig hebt.

Ga rustig aan met speciale sauzen, die veel calorieën toevoegen. Als je niet zonder wilt, vraag dan om de saus aan de zijkant. Een beetje gaat een lange weg.

Zeg nee tegen spek, kaas, uienringen en andere calorie-beladen hamburger beleg. Als u wat interesse wilt toevoegen, kunt u kiezen voor extra augurken of hart-gezonde avocado.

Vraag naar hamburger- of sandwichopties zonder hamburger, zoals de vegetarische burger bij Burger King of de gegrilde kaas bij In-N-Out Burger.

Sla de friet over. Je bespaart honderden calorieën (510 calorieën voor een grote frituur van McDonald's, 340 calorieën voor een medium).

Bekijk het kindermenu. Junior en kindergrote hamburgers hebben meestal tussen de 250 en 300 calorieën, waardoor ze een gezondere keuze zijn.

Gezondere fastfoodburgeropties
IN PLAATS VAN…PROBEREN…
Cheeseburger met dubbele pasteitjesRegelmatige hamburger met één stuk zonder kaas
Franse frietjesGebakken aardappel of een salade
Kip "nuggets" of offertesGegrilde kipreepjes
Salade met toppings zoals bacon, kaas en ranch dressingTuinsalade met gegrilde kip en magere dressing
MilkshakeYoghurt-parfait of een vanilla-ijscoupe in een kopje (geen toplaag of kegel)

Gezonder fastfood bij kippenketens

Kip klinkt misschien gezonder dan rundvlees, maar als het gaat om fast food, is dat niet altijd het geval. Veel menu-items bij kipketens zijn hoger in vet en natrium dan een hamburger. Dat wil niet zeggen dat je geen gezondere opties kunt vinden, maar ga er niet vanuit dat kip 'gezond' betekent.

Wat voor soort vlees je bestelt, doet er ook toe. Kippenborst is het hoogst in calorieën, op de voet gevolgd door de dij. Kippenvleugels en drumsticks zijn veel lager in calorieën, waardoor ze slimmere keuzes maken. Als u borstvoeding verkiest, kunt u het gezonder maken door de huid uit te trekken.

Tips voor het maken van slimmere keuzes bij fastfood-kiprestaurants:

Kies gebakken, geroosterde of gegrilde kip over gebakken of gepaneerde kip. En denk niet eens aan kipnuggets, die net zoveel vet en natrium bevatten als een hamburger.

Ga lekker aan de honingmosterd, barbecuesaus en andere speciale sauzen. Elk sauspakket voegt ongeveer 60 calorieën toe.

Wees op uw hoede van kanten. De helft van het plezier bij het bestellen van kip zijn de zijkanten: koolsalade, koekjes, gebakken bonen, mac-n-kaas en aardappelpuree. Maar deze standaard bijgerechten bevatten allemaal veel calorieën, dus zorg ervoor dat u ze meetelt voor uw maaltijd.

Geef het krokante broodje kip, dat smaakvol kan zijn, maar is gefrituurd en vet. Een veel betere keuze is een broodje gegrilde kip. Bestel het zonder vel om het nog gezonder te maken.

Gezondere fastfood-kipopties
IN PLAATS VAN…PROBEREN…
Gebakken kip, origineel of extra knapperigZonder vel kippenfilet zonder paneren
Teriyaki-vleugels of popcornkipHoney BBQ chicken sandwich
Gebakken kip broodjeGegrilde broodje kip
Kip en biscuit "bowl"Aardappelpuree
Extra jus en sauzen toevoegenJus en sauzen beperken

Gezonder fastfood bij Mexicaanse ketens

Mexicaanse fastfoodrestaurants kunnen een goede optie zijn om gezond fastfood te vinden. Maar het kunnen ook calorische mijnenvelden zijn, vooral als het gaat om burrito's, nacho's en andere zware producten. Portiecontrole is ook belangrijk, omdat de porties op veel Mexicaanse fastfoodproducten enorm zijn. Om te genieten van wat je wilt zonder je dieet op te blazen, eet je gewoon de helft en neem je de rest mee naar huis voor je volgende maaltijd.

Verschillende Mexicaanse ketens, waaronder Taco Bell en Baja Fresh, hebben "gezonde" menu-opties met minder vet en calorieën. Je kunt ook gezondere keuzes vinden bij ketens zoals Chipotle en Taco Del Mar, waaronder volkoren tortilla's en verse groenten. Maar porties zijn nog steeds enorm, dus het beperken van de hoeveelheid die je in één keer eet is de sleutel.

Tips voor het maken van slimmere keuzes bij Mexicaanse fastfoodrestaurants:

Ga lekker aan de rijst en bonen (ook in je burrito). Deze zetmelen voegen honderden calorieën toe aan uw maaltijd.

Sla de zure room over, die 100-200 calorieën kan toevoegen. Voeg voor een gezondere optie avocado of guacamole toe.

Zeg nee tegen chips. Ze voegen honderden calorieën toe (285 calorieën voor een ½ bestelling van Chipotle) ​​en natrium dat je niet nodig hebt.

Let op visgerechten in Baja-stijl. Vis is meestal de gezondste vleeskeuze - als het maar niet gefrituurd is.

Kies voor zachte tortilla's. Of het nu gaat om meel of maïs, zachte tortilla's bevatten minder vet en calorieën dan knapperige, gefrituurde schelpen. Zachte maïs tortilla's zijn meestal gezonder dan tortilla's met zachte bloem.

Probeer de kaas vast te houden. Het zal je misschien verbazen hoe weinig je het mist in je burrito of taco, en het kan je meer dan 100 calorieën besparen.

Laad op fajita-groenten. Voeg ze toe aan je burrito of burrito-schaal. Dit is een makkelijke manier om veel smaak en gezonde vitamines en fytochemicaliën toe te voegen zonder veel calorieën toe te voegen.

Gezondere Mexicaanse fastfood-opties
IN PLAATS VAN…PROBEREN…
Krokante schaaldacoZachte taco
Rundergehakt of biefstukGegrilde vis of kip
Herkende bonen of pinto bonenZwarte bonen
Crunch-wraps of burrito's van het gordita-typeGegrilde steakburrito in fresco-stijl
Runder- of steakburritoVeggie en bonen burrito

Gezonder fastfood aan sandwichketens

Dankzij Subway komen sub-broodjes voor veel mensen voor de geest als ze denken aan 'gezond' fastfood. En hoewel het waar is dat je relatief gezonde keuzes kunt vinden aan de top sandwich ketens, zijn hun menu's niet zonder valkuilen. Terwijl de advertenties in broodjeszaken hun voordelen voor de gezondheid bevorderen, blijkt uit onderzoek dat veel mensen meer calorieën per maaltijd eten in een subwinkel dan bij McDonald's. Dit kan zijn omdat mensen zich zo 'gezond' voelen, zoals de advertenties suggereren, ze belonen zichzelf met frites, frisdrank of extra kruiden die van een gezonde maaltijd een ongezonde maaltijd maken. Je kunt gezondere keuzes maken in een delicatessenzaak of subwinkel, maar je moet wel gezond verstand gebruiken.

Tips voor het maken van slimmere keuzes bij sandwich fastfood-gewrichten:

Kies voor de kleinere subs. Een broodje van 6 inch over de grond bestellen, kan u tussen de 500 en 700 calorieën besparen.

Kies volkoren broodjes of brood in plaats van wit brood, Franse broodjes of kaasbrood.

Ga lekker aan met mayonaise en kruiden. Je kunt nog meer calorieën besparen door te vragen naar de specerijen aan de zijkant.

Kleed je broodje aan met mosterd, azijn of magere dressing in plaats van mayonaise en calorie-zware speciale sauzen.

Licht op de kaas, of beter nog, sla hem helemaal over.

Eet de helft van de boterham tijdens de lunch en bewaar de andere helft voor later.

Laad de groenten op, zoals tomaat, sla, augurken, uien, groene en rode pepers en olijven.

Sla de fiches over. Krijg iets gezonder aan de zijkant, zoals een appel, een kleine salade of een yoghurt.

Gezondere fast-food sandwich-opties
IN PLAATS VAN…PROBEREN…
Lange voet subZes inch sub
Vetrijk vlees zoals ham, tonijnsalade, spek, gehaktballen of biefstukMager vlees (rosbief, kipfilet, magere ham) of groenten
De "normale" hoeveelheid vetrijke (cheddar, Amerikaanse) kaasEen of twee plakjes magere kaas (Zwitsers of mozzarella)
Houden van de sub "zoals is" met alle toppingsSubberen van kaas en vlees voor extra vegetarische toppings
Keuze uit wit brood of "wraps" die vaak hoger zijn in vet dan normaal broodHet kiezen van volkorenbrood of het nemen van de bovenkant snijdt van uw sub en eet het open-onder ogen gezien

Gezonder fastfood aan pizzaketens

Pizza wordt niet als gezond voedsel beschouwd - en niet zonder reden. Het bevat veel calorieën en is meestal gevuld met vet vlees en kaas met weinig voedingswaarde. Twee plakjes kunnen gemakkelijk 600 calorieën en meer dan een dag natrium toevoegen. Maar het is mogelijk om af en toe pizza te eten zonder je gezonde dieet volledig ongedaan te maken. Er is echter geen goede manier om het hoge natriumgehalte te vermijden, dus probeer uw natriuminname te beperken in de maaltijden die leiden naar en na uw pizza-uitje.

Het is ook belangrijk om op portiegroottes te letten. Dit betekent dat u het aantal plakken dat u eet, moet beperken, maar niet alle segmenten zijn gelijk. Houd er rekening mee dat een groot stuk pizza bijna 40% groter is dan een gemiddeld stuk pizza, met de bijbehorende caloriebult. En laat je niet misleiden door de persoonlijke pan-pizza, die meestal 800 calorieën of meer is. Als je een persoonlijke pizza kiest, eet de helft en bewaar de rest voor later.

Tips voor het maken van slimmere keuzes bij pizzapunten:

Bestel dunne korst in plaats van gewone korst (en vermijd diepe schotel of pan pizza). Niet alleen is dunne korst de gezondste optie, maar het is ook de meest authentieke versie van een echte Italiaanse taart.

Bestel je pizza met lichte kaas. Een beetje kaas kan een lange weg gaan! Je kunt ook proberen om calorierijke ricotta-kaas te vervangen door mozzarella. Koop op zijn minst geen extra kaas.

Laad je pizza op met vegetarische toppings. De meeste ketens hebben veel gezonde opties, waaronder tomaat, paprika, champignons, spinazie, artisjok, knoflook, ui en broccoli.

Beperk vetrijke toppings van vlees, zoals pepperoni, bacon, worst, Philly-vlees, ham en rundvlees. Als je vlees moet hebben, blijf dan bij kip.

Vermijd pasta, die minder snel gezond is dan de pizza bij fastfoodketens. Fastfood pastaschotels zijn meestal niet veel meer dan een portie portie geraffineerde koolhydraatnoedels en vleeszware sauzen.

Sla de zijkanten over. Zeg nee tegen knoflookknopen, mozzarellasticks en kaasachtig brood. Je zult veel calorieën, koolhydraten en ongezond vet verwijderen.

Gezondere pizza's en Italiaanse fastfoodopties
IN PLAATS VAN…PROBEREN…
Kaas-gevuld of diepe schotel pizzaPizza met dunne korst (volkoren, indien beschikbaar)
De pizza van vleesliefhebberVeggie minnaar pizza
Pepperoni, gehaktballen of worstbelegKip
SpekCanadees spek (60% minder vet dan gewoon spek)
Knoflook of "kaasachtig" broodEffen rollen of broodstengels

Gezonder fastfood bij Aziatische ketens

Aziatisch fastfood klinkt misschien gezonder dan je typische hamburger- of fastfoodsandwich. Per slot van rekening kun je meestal een behoorlijke hoeveelheid groenten krijgen. Maar als u niet voorzichtig bent, kunt u eindigen met een maaltijd die veel hoger is in calorieën en vet dan u misschien beseft. Als je slim bent met wat je bestelt, kun je de vetverbranding beperken, maar Aziatisch fastfood heeft ook de neiging om heel veel natrium te eten. En helaas kun je daar niet veel aan doen, waardoor Aziatisch fastfood het beste is voor af en toe een verwennerij, geen gewone gewoonte.

Tips voor het maken van slimmere keuzes bij Aziatische fastfoodrestaurants:

Doe rustig aan met rijst, die koolhydraten en calorieën bevat. Geef gebraden rijst door, die rijk is aan vet, calorieën en natrium. Gestoomde witte rijst is een veel gezondere keuze en bruine rijst nog beter.

Beperk de noedels. Gefrituurde Aziatische noedels voegen veel calorieën, koolhydraten en natrium, plus ongezond vet toe. Blijf bij kleine porties van lo mein, voer mein en maak plezier of vermijd ze helemaal.

Zeg nee tegen varkensvlees gerechten, die de neiging om hoger zijn in vet dan andere opties voor vlees.

Vermijd saus met zware gerechten, zoals oranje kip en Beijing beef. Het is ook een goed idee om alles door te geven met General Tso's, Kung Pao, BBQ of Sweet and Sour in de naam. Deze sauzen bevatten veel calorieën en suiker.

Sla de vette, gefrituurde kanten over, zoals gefrituurde wontons, loempia's, tempura, BBQ-spareribs en krab Rangoon.

Gebruik de eetstokjes! Je zult langzamer eten, omdat je niet zoveel voedsel met ze kunt pakken als je kunt met je normale vork en mes.

Gezondere Aziatische fastfoodopties
IN PLAATS VAN…PROBEREN…
Gefrituurde voorgerechten (loempia's, tempura, gefrituurde wontons, etc.)Soep (goede keuzes zijn onder meer eierdruif, miso, wonton of hete en zure soep)
Gebakken of gefrituurde gerechten (zoet en zuur varkensvlees, kip van generaal Tso)Roergebakken, gestoomde, geroosterde of geroosterde gerechten (chow mein, chop suey)
Gebakken rijstGestoomde rijst (bruin in plaats van witte rijst, als dat een optie is)
Zoetzure saus of gewone sojasausHete chilisaus (een beetje gaat een lange weg) of natriumsaus met een laag natriumgehalte
Op vlees gebaseerde gerechtenOp groente gebaseerde gerechten

Gezonder fastfoodontbijt

We kennen allemaal het belang van een gezond ontbijt, maar het is ook de maaltijd waar we meestal de minste tijd voor hebben. En hoewel fast food niet de gezondste optie is, kan het de handigste optie zijn als je te laat bent op het werk of op school.

Veel fast food-ontbijten leveren echter een volledige dag vol vet en voldoende verzadigd vet gedurende drie dagen. Veel ontbijtproducten zijn ook obsceen hoog in natrium (zelfs niet-zoute gebakken goederen zoals gebak en muffins). En dat wil zeggen niets zeggen over calorieën, die top 1000 kunnen zijn. Maar u kunt gezondere keuzes vinden in de meeste menu's. De sleutel is om te zoeken naar items met zowel vezels als eiwitten, waardoor ze meer vullend en bevredigend worden, maar niet te veel vet.

Tips voor het maken van slimmere fastfood-ontbijtkeuzes:

Vermijd worst, spek en biefstuk. Deze vetten bevatten veel vet. Slankere ontbijtgerechten zijn onder andere kalkoen, spek uit Canada en ham.

Wees voorzichtig als het gaat om gebakken goederen. Niet alleen zijn de meeste ontbijtgebakjes, broden en muffins rijk aan suiker, ze hebben ook de neiging hoog in natrium te zijn.

Focus op vezels. Goede keuzes zijn zemelenmuffins, havermout en muesli. Pas op voor overtollige suiker.

Ga rustig aan met kaas en ontbijtsauzen. Vraag de saus aan de zijkant om de calorieën laag te houden.

Zeg nee tegen de ontbijtburrito. Deze dieet-busters hebben de neiging om te worden geladen met koolhydraten, calorieën, natrium en vet.

Kies toast of Engelse muffins boven koekjes. Koekjes zijn meestal hoger in calorieën en vet dan toast of Engelse muffins.

Gezonder ontbijt fastfood opties
IN PLAATS VAN…PROBEREN…
Bagel met roomkaasEngelse muffin met boter
Ei op een koekjeEi op tarwe toast
Donut of gebakZalm muffin met laag vetgehalte
smoothieYoghurt met muesli en fruit
Franse toaststicks of kaneelbroodjesHavermout

WAT IS GEZOND FASTFOOD ?