Dieet en Gewichtsverlies

WAT IS HET DASH-DIEET EN KAN HET JE HELPEN OM AF TE VALLEN?

dash diet - WAT IS HET DASH-DIEET EN KAN HET JE HELPEN OM AF TE VALLEN?WAT IS HET DASH-DIEET EN KAN HET JE HELPEN OM AF TE VALLEN?

OP ZOEK NAAR EEN NIEUWE STRATEGIE VOOR GEZOND ETEN? PROBEER DE BESTE DIEET IN DE WERELD

Elk jaar maakt een nieuwe reeks fad-diëten krantenkoppen en elk jaar proberen groepen mensen die fad-diëten uit te proberen om gewicht te verliezen, alleen om het regime onmogelijk te vinden, en successen te keren in de tijd die nodig is om "koolhydraten" te zeggen.

Als dat vertrouwd klinkt, geef dan niet de schuld aan je gebrek aan wilskracht - kies een dieet dat lang meegaat. De DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieet is gekozen als de beste in de wereld voor acht jaar in een rij door US News & World Report, waarin een panel van deskundigen werft - met inbegrip van diëtisten, academici en artsen - aan herziening van de diëten du jour .

We gingen er echter niet alleen op toe, dus voor meer informatie over het DASH-dieet hebben we een eigen expert in dienst genomen: diëtiste Emer Delaney van de British Dietetic Association.

Wat is het DASH-dieet en is het gezond?

Geen verrassingen hier - Delaney geeft het DASH-dieet twee duimen omhoog.

"Het DASH-dieet is rijk aan fruit, groenten, magere zuivelproducten, volkoren, peulvruchten, vis, eieren, noten en zaden en mager vlees zoals kip en kalkoen met minimaal zout en voedsel rijk aan verzadigd vet", zegt Delaney. "Hart-gezonde oliën zoals olijfolie of raapzaadolie zijn ook inbegrepen.

"Het dieet is evenwichtig en gezond en moet worden gezien als een keuze voor een langetermijnlevensstijl, in tegenstelling tot een rage dieet. Het is ook sterk evidence-based met uitgebreid onderzoek ter ondersteuning van de aanzienlijke positieve impact op de gezondheid van het hart en hoge bloeddruk. "

Video's van rond het web

Is het een dieet voor iedereen, of alleen als je bepaalde medische aandoeningen hebt?

Aangezien "Stop Hypertension" de helft van het DASH-acroniem uitmaakt, zou je kunnen aannemen dat het een dieet is dat alleen het overwegen waard is als je je zorgen maakt over je bloeddruk. In feite zijn de voordelen voor de gezondheid van het hart van het DASH-dieet op bijna iedereen van toepassing - en er zijn nog andere pluspunten.

"Het dieet is vooral bedoeld om hoge bloeddruk te behandelen of te voorkomen", zegt Delaney. "Meer recent onderzoek suggereert echter dat het gunstig kan zijn voor het verminderen van ontstekingsmarkers, het verlagen van het risico op het ontwikkelen van nieraandoeningen - een veel voorkomende complicatie van hypertensie - en afnemende niveaus van lipoproteïnen met lage dichtheid, waarvan we weten dat het een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. ”

Is er een vegetarische versie van?

Toen we zeiden dat de voordelen van toepassing zijn op bijna iedereen hierboven, bedoelden we alle vleeseters. Hoewel het dieet aanbeveelt om meer planten in het algemeen te eten, is er nog geen bewijs voor een volledig vegetarisch DASH-dieet.

"Het onderzoek ter ondersteuning van de effectiviteit van het DASH-dieet omvat de consumptie van mager vlees, gevogelte en vis", zegt Delaney. "Deze bevatten specifieke vitamines, mineralen en omega 3-oliën die moeilijk te repliceren zijn met een vegetarische versie van het DASH-dieet. Het bewijs voor een vegetarische versie van het DASH-dieet ontbreekt, dus het kan niet worden aanbevolen als u op zoek bent naar dezelfde effecten. "

Vijf manieren om je dieet meer DASH te maken

1. Voeg groenten toe

De eenvoudigste verandering die u kunt maken, is om elke dag een extra portie groenten toe te voegen aan één maaltijd. Maak meer groenten de norm, werk dan aan de rest van je bord.

2. Slanker je vleesporties

De porties mager vlees moeten zo groot zijn als een stapel kaarten (dit moet een van de meest genegeerde stukjes voedingsadvies zijn die er zijn). Ervan uitgaande dat je grotere porties eet dan dat, probeer je ze geleidelijk in de loop van de tijd terug te brengen en curries en stoofschotels op te wekken met peulvruchten in plaats van vlees.

3. Voeg twee vleesvrije maaltijden per week toe

Als je twee keer per week vleesloos gaat, wordt je kookrepertoire uitgebreid. Eet op deze dagen meer noten, zaden en peulvruchten om aan je voedingsbehoeften te voldoen.

4. Ga pittig, niet zout

Raid het kruidenrek tijdens het koken om smaak aan uw maaltijden toe te voegen zonder zout toe te voegen. En als je meestal een zoutvaatje op tafel hebt, doe dat dan aan de achterkant van je kast.

5. Verhoog geleidelijk uw volkorenopname

Het DASH-dieet beveelt aan om meer bruine rijst, volkorenpasta en andere volkoren koolhydraten te eten, maar ga niet van nul tot vezelheld in één keer, of je kunt wat maag-, er, ongemak ervaren. Als je je inname gedurende een paar weken langzaam verhoogt, zal het hele proces prettiger zijn, waardoor het makkelijker wordt om je eraan te houden.