Slaap & Dromen

WAT IS HET RUSTELOZEBENENSYNDROOM?  SYMPTOMEN OORZAAK EN BEHANDELING

Wat is het rustelozebenensyndroom?

Rusteloze benen syndroom  ( RLS ) is een veelvoorkomende slaaptoestand die de ledematen aantast. Ook bekend als het  Ekbom Syndroom , is het een neurologische aandoening die voornamelijk sensaties in de benen veroorzaakt, wat resulteert in een onweerstaanbare drang om te bewegen. Een onderzoek uit 2011 [1] concludeerde dat tussen 4 en 29% van de bevolking in enige mate aan RLS kan lijden. Het verklaarde ook dat:

RLS heeft ingrijpende, negatieve effecten op de gezondheid, het welzijn en de kwaliteit van leven, maar de detectiepercentages blijven laag.

RLS-sensaties kunnen variëren van een milde tinteling tot extreme pijnen in het been. De symptomen treden meestal op na een periode van inactiviteit, waardoor het extreem moeilijk is om in slaap te vallen. De meerderheid van de RLS-patiënten ervaart ook bewegingsstoornissen in de ledematen (PLMD) , in de vorm van onvrijwillige ledemaatbewegingen gedurende de nacht. RLS komt ook voor bij patiënten met een REM-gedragsstoornis en  narcolepsie .

Rusteloze benen syndroom symptomen

De meeste symptomen die direct verband houden met deze aandoening zijn meestal in het begin erg mild, maar worden met de tijd slechter. Enkele van de vaak voorkomende tekenen en symptomen omvatten;

 • krampen van de benen of armen, jeuk of pijn in de benen 's nachts,
 • de urgentie om de benen of handen te bewegen, vooral wanneer iemand inactief is

Rusteloze benen syndroom veroorzaakt

De hoofdoorzaak van het rustelozebenensyndroom is onbekend, maar huidig ​​wetenschappelijk onderzoek wijst op een verstoorde balans van dopamine , een chemische stof in de hersenen die boodschappen naar de spieren stuurt. Het is vergelijkbaar met wat er gebeurt met patiënten van de ziekte van Parkinson, die ook wordt geassocieerd met dopamine en serotonine stoornissen. Er is echter geen oorzakelijk verband tussen de twee voorwaarden.

Andere mogelijke oorzaken :

IJzergebrek hangt nauw samen met het rustelozebenensyndroom. Veel ziekten kunnen lage ijzerniveaus veroorzaken, zoals bloedarmoede of nierfalen. Vaak zijn deze aandoeningen geassocieerd met RLS. Genetische factoren dragen waarschijnlijk ook bij aan het veroorzaken van RLS.

Sommige onderzoeken stellen dat RLS een type neuropathie is , een storing van het zenuwstelsel. Lichamelijk letsel, diabetes, alcoholisme en leverfalen kunnen vaak schade aan het zenuwstelsel veroorzaken, resulterend in perifere neuropathie [2] .

Vrouwen worden geacht een hoog risiconiveau te hebben, omdat ze door de menstruatie vaak ijzer verliezen. Een hoog percentage zwangere vrouwen lijdt aan RLS.

Rusteloze benen syndroom t reatment

Om zeker te zijn dat u de juiste behandeling krijgt, dient u eerst uw arts te raadplegen voor een professionele diagnose. 

U kunt een reeks farmacologische behandelingen voor RLS vinden. sommige van de omvatten:

 • benzodiazepines (slaappillen)
 • dopamine-regulatoren (sommige Parkinson-ziektegeneesmiddelen worden gebruikt om RLS te behandelen)
 • opioïden

Hoewel farmacokinetica op korte termijn effectief kunnen zijn, kan het lichaam resistentie ontwikkelen, wat betekent dat het effect na verloop van tijd minder wordt. U moet ook op de hoogte zijn van alle mogelijke bijwerkingen voordat u aan een medicijn begint.

Veranderingen in levensstijl

U kunt uw symptomen van rusteloze benen syndroom verminderen door simpele veranderingen in de levensstijl aan te brengen en goede hygiënepraktijken voor de slaap te volgen. Natuurlijke remedies en behandelingen omvatten:

 • het nemen van dieet supplementen aan een gebrek aan mineralen in de juiste ijzer , foliumzuur en magnesium (raadpleeg uw arts)
 • verminder uw inname van cafeïne, alcohol en tabak
 • matige dagelijkse oefening
 • een regelmatig slaappatroon behouden
 • massage
 • warme baden, warmte- en ijspakketten
 • meditatie / yoga / ontspanningstechnieken

WAT IS HET RUSTELOZEBENENSYNDROOM?  SYMPTOMEN OORZAAK EN BEHANDELING