Slaap & Dromen

WAT IS NARCOLEPSIE?  NARCOLEPSIE SYMPTOMEN  NARCOLEPSIEBEHANDELING

WAT IS NARCOLEPSIE?

Narcolepsie is een chronische slaapstoornis die bij ongeveer elke 2000 mensen voorkomt. Veel narcolepsie slagen er niet in om de juiste zorg te krijgen, en het wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als depressie of zelfs epilepsie. Er is geen directe remedie voor narcolepsie en als deze onbehandeld blijft, kan dit ernstige negatieve gevolgen hebben voor het persoonlijke en professionele leven van een patiënt. Gelukkig kan het met de juiste diagnose bij de meeste patiënten met succes worden behandeld en beheerd.

Wat is narcolepsie?

Narcolepsie is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door extreme slaperigheid, vaak gepaard gaand met een plotseling verlies van spiercontrole. Het is een neurologische aandoening die het gebied van de hersenen beïnvloedt dat de slaap / waakcyclus van het lichaam regelt.

Mensen met narcolepsie kunnen verschillende aanvallen per dag hebben. Deze aanvallen worden vaak veroorzaakt door sterke emoties zoals lachen of huilen. Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is, zijn genetica een factor, samen met een tekort aan chemische hypocretine in de hersenen (orexin) , dat helpt bij het reguleren van de slaap. Het huidige onderzoek richt zich op medicamenteuze behandelingen die hypocretinespiegels aanvullen om narcolepsiesymptomen te verminderen.

Narcolepsie symptomen

Symptomen komen het meest voor bij patiënten tussen de 15 en 30 jaar oud, maar patiënten kunnen wel tien jaar of langer doorgaan zonder te weten dat ze narcolepsie hebben. Hoewel het vaker voorkomt bij tieners en volwassenen, kan narcolepsie ook van invloed zijn op kinderen (hoewel het veel minder vaak voorkomt).

Primaire symptomen

Overmatige slaperigheid overdag ( slaapaanvallen ) -  De patiënt heeft een onweerstaanbare drang om te slapen en ontwikkelt een neiging tot frequente dutjes. Dit kan gebeuren zonder waarschuwing en op de meest ongepaste momenten.

Patiënten zullen zich uiterst slaperig voelen en kunnen niet wakker blijven. Patiënten slapen meestal een paar minuten als ze zich in een ongemakkelijke houding bevinden, maar de dutjes kunnen een aantal uren duren als ze liggen.

Kataplexie -  De meerderheid van narcolepsiepatiënten ervaart kataplexie, meestal pas na een paar jaar van overmatige slaperigheid. Kataplexie wordt gekenmerkt door een abrupt verlies van spierspanning, meestal veroorzaakt door sterke emoties zoals lachen of woede.

Het kan ook optreden na een zware maaltijd of wanneer de patiënt onder druk staat. De meeste incidenten duren minder dan seconden, worden zelden opgemerkt, hoewel de ernstigste gevallen een paar minuten kunnen duren. Tijdens deze afleveringen valt het hoofd naar voren, de kaak zal verslappen en de knieën zullen vaak knikken.

Andere symptomen

Hallucinaties Hypnagogische hallucinaties treffen ongeveer een derde van de patiënten met narcolepsie. Het zijn dromen die optreden tijdens het waken, meestal bij het begin van de slaap of bij het wakker worden. De dromen kunnen auditieve of visuele illusies en soms zelfs sensaties van aanraking bevatten.

Slaapverlamming (atonia)  Atonia komt voor in de perioden tussen slaap en waakzaamheid, meestal bij het ontwaken. Wanneer de verlamming optreedt, is de patiënt volledig bewust, maar kan helemaal niet bewegen of spreken. Het kan een angstaanjagende ervaring zijn die tot 20 minuten aanhoudt.

Narcolepsiebehandeling

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar meestal gaat het om een ​​combinatie van counseling, veranderingen in levensstijl en medicatie. Veel narcolepsie ervaren vaak een depressie vanwege de schaamte om niet goed in slaap te vallen en / of de angstaanjagende ervaringen van slaapverlamming en hallucinaties. Het is daarom belangrijk om vroegtijdig een diagnose te stellen en patiënten te laten delen en leren van anderen over hun ervaringen.

Lifestyle behandeling

Het kan helpen bij het noteren van patronen in slaapaanvallen, kataplexie of hallucinaties. Patiënten wordt ook geadviseerd om gedurende de dag een schema van dutjes te maken om de opbouw van slaapdruk te minimaliseren. Met een combinatie van gedragsverandering en het toepassen van goede slaaphygiëne, kunnen patiënten hun symptomen beter beheersen.

Narcolepsie drugs

De FDA heeft twee farmacologische behandelingen voor narcolepsie goedgekeurd:

Modafinil ( Provigil )  is een stimulerend medicijn dat wordt gebruikt om overdag wakker te blijven. Het wordt ook gebruikt om andere behandeling van slaapstoornissen , waaronder idiopathische hypersomnia en ploegenarbeid stoornis.

Het heeft een halveringstijd van ongeveer 15 uur, dus moet vroeg op de dag worden ingenomen om nachtelijke slaapstoornissen te voorkomen. Bijwerkingen zijn onder meer rugpijn, hoofdpijn, misselijkheid en diarree. Andere aprroved stimulant drugs voor narcolepsie omvatten Methylphenidate (Ritalin), Dextroamphetamine (Dexedrine) en Methamphetamine (Desoxyn).

Natriumoxybaat ( Xyrem ) is ook goedgekeurd voor de behandeling van narcolepsie. Het is een sterk medicijn dat wordt gebruikt om kataplexie te behandelen. Ook wel aangeduid als gamma-hydroxyboterzuur (GHB) wordt het strak gecontroleerd vanwege het potentieel voor verkeerd gebruik - het is in het verleden een geneesmiddel met de term 'verkrachting' genoemd. Zeer ernstige bijwerkingen, waaronder toevallen, coma, een hartaanval en zelfs de dood kunnen optreden als de aanbevolen dosering wordt overschreden.

Antidepressiva , hoewel niet goedgekeurd, worden vaak voorgeschreven om REM- symptomen te behandelen en om kataplexie, hallucinaties, slaapverlamming te behandelen . Tricyclische antidepressiva worden ook vaak voorgeschreven, maar ook deze kunnen ongewenste bijwerkingen hebben.

Narcolepsie is lang verkeerd begrepen. Voor mensen die de ziekte niet begrijpen, kunnen narcolepsie grof, lui of raar overkomen, waardoor het moeilijk is om het sociale stigma dat met de aandoening samenhangt te overwinnen. Maar naarmate de wetenschap meer begint bloot te leggen over deze mysterieuze toestand, beginnen er meer behandelingen te verschijnen, die hopelijk kunnen bijdragen aan een genezing voor de toekomst.