Voedsel

WAT IS ORGANISCH OF BIOLOGISCH VOEDSEL? is biologisch voedsel beter voor je mentale en fysieke gezondheid?

woman carrying a bag of vegetables 1 - WAT IS ORGANISCH OF BIOLOGISCH VOEDSEL? is biologisch voedsel beter voor je mentale en fysieke gezondheid?

De voordelen en basisbeginselen van biologisch voedsel en hoe het betaalbaar te houden

Biologisch voedsel is erg populair geworden. Maar het navigeren door de wirwar van labels, voordelen en claims van biologisch voedsel kan verwarrend zijn. Is biologisch voedsel echt beter voor je mentale en fysieke gezondheid? Maken GGO's en pesticiden kanker en andere ziekten? Wat betekenen alle labels? Deze gids kan u helpen betere keuzes te maken over organisch winkelen, inclusief waar u op moet letten en hoe u biologisch eten betaalbaarder kunt maken.

Wat betekent 'organisch'?

De term "organisch" verwijst naar de manier waarop landbouwproducten worden verbouwd en verwerkt. Hoewel de regelgeving van land tot land verschilt, moeten biologische gewassen in de VS worden gekweekt zonder het gebruik van synthetische pesticiden, bioengineered genen (GGO's), op aardolie gebaseerde meststoffen en kunstmest op basis van rioolslib.

Biologisch vee dat wordt geteeld voor vlees, eieren en zuivelproducten moet toegang hebben tot de buitenlucht en moet biologisch voer krijgen. Ze mogen geen antibiotica, groeihormonen of dierlijke bijproducten krijgen.

Organisch versus niet-organisch
Biologische producten:Conventioneel geteelde producten:
Geteeld met natuurlijke meststoffen (mest, compost).Geteeld met synthetische of chemische meststoffen.
Onkruid wordt op natuurlijke wijze geregeld (vruchtwisseling, handmatig wieden, mulchen en bewerken).Onkruid wordt bestreden met chemische herbiciden.
Ongedierte wordt gecontroleerd met behulp van natuurlijke methoden (vogels, insecten, vallen) en natuurlijk afgeleide pesticiden.Ongedierte wordt gecontroleerd met synthetische pesticiden
Biologisch vlees, zuivel, eieren:Conventioneel geteeld vlees, zuivel, eieren
Vee krijgt alle organische, hormoon- en GMO-vrije voeding.Vee krijgt groeihormonen voor snellere groei, evenals niet-biologisch GGO-voer.
Ziekte wordt voorkomen met natuurlijke methoden zoals schone behuizing, roterende begrazing en gezonde voeding.Antibiotica en medicijnen worden gebruikt om veeziekten te voorkomen.
Vee moet toegang hebben tot de buitenlucht.Vee kan al dan niet toegang hebben tot de buitenlucht.

De voordelen van biologisch voedsel

Hoe uw voedsel wordt geteeld of verhoogd, kan een grote impact hebben op uw mentale en emotionele gezondheid en op het milieu. Biologisch voedsel heeft vaak meer heilzame voedingsstoffen, zoals antioxidanten, dan hun conventioneel geteelde tegenhangers en mensen met allergieën voor voedsel, chemicaliën of bewaarmiddelen vinden vaak dat hun symptomen verminderen of verdwijnen als ze alleen biologisch voedsel eten.

Biologische producten bevatten minder pesticiden.  Chemicaliën zoals fungiciden, herbiciden en insecticiden worden veel gebruikt in de conventionele landbouw en residuen blijven op (en in) het voedsel dat we eten.

Biologisch voedsel is vaak verser omdat het geen bewaarmiddelen bevat die ervoor zorgen dat het langer meegaat. Biologische producten worden vaak (maar niet altijd, dus let op waar het vandaan komt) geproduceerd op kleinere bedrijven in de buurt van waar het wordt verkocht.

Biologische landbouw is beter voor het milieu.  Biologische landbouwpraktijken verminderen vervuiling, behouden water, verminderen bodemerosie, verhogen de bodemvruchtbaarheid en verbruiken minder energie. Landbouw zonder pesticiden is ook beter voor nabijgelegen vogels en dieren, evenals mensen die dicht bij boerderijen wonen.

Biologisch geteelde dieren krijgen GEEN antibiotica, groeihormonen of dierlijke bijproducten van het voer. Het voederen van dierlijke bijproducten van dieren verhoogt het risico op gekkekoeienziekte (BSE) en het gebruik van antibiotica kan antibioticaresistente bacteriestammen veroorzaken. Biologisch geteelde dieren krijgen meer ruimte om zich te verplaatsen en hebben toegang tot het buitenleven, wat hen helpt gezond te blijven.

Biologisch vlees en melk zijn rijker aan bepaalde voedingsstoffen. Resultaten van een Europese studie uit 2016 laten zien dat niveaus van bepaalde voedingsstoffen, waaronder omega-3-vetzuren, tot 50 procent hoger waren in biologisch vlees en melk dan in conventioneel verhoogde versies.

Biologisch voedsel is GMO-vrij. Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) of genetisch gemodificeerde (GE) voedingsmiddelen zijn planten waarvan het DNA is veranderd op manieren die niet in de natuur of in traditionele kruisingen kunnen voorkomen, meestal om  resistent te zijn tegen pesticiden of om een ​​insecticide te produceren.

Biologisch voedsel versus lokaal geteeld voedsel

In tegenstelling tot biologische normen is er geen specifieke definitie voor "lokaal voedsel". Het kan worden gekweekt in uw lokale gemeenschap, uw staat, uw regio of uw land. Tijdens grote delen van het jaar is het meestal mogelijk om voedsel te vinden dat dicht bij huis wordt geteeld op plaatsen zoals een boerenmarkt.

Het voordeel van lokaal geteeld voedsel

Financieel: geld blijft binnen de lokale economie. Meer geld gaat rechtstreeks naar de boer, in plaats van naar zaken als marketing en distributie.

Vervoer: in de VS bijvoorbeeld, is de gemiddelde afstand die een maaltijd van de boerderij tot het dinerbord aflegt meer dan 1500 kilometer. Producten moeten worden geplukt terwijl ze nog onrijp zijn en vervolgens worden vergast om het na transport te "rijpen". Of het voedsel wordt in fabrieken verwerkt met conserveermiddelen, bestraling en andere middelen om het voor transport stabiel te houden.

Versheid: lokaal voedsel wordt geoogst wanneer het rijp is en dus verser en vol van smaak.

Kleine lokale boeren gebruiken vaak biologische methoden, maar kunnen zich soms niet veroorloven om gecertificeerd biologisch te worden. Bezoek een boerenmarkt en praat met de boeren om erachter te komen welke methoden ze gebruiken.

GGO's begrijpen

Het voortdurende debat over de effecten van GGO's op de gezondheid en het milieu is controversieel. In de meeste gevallen zijn GGO's ontwikkeld om voedselgewassen resistent te maken tegen herbiciden en / of een insecticide te produceren. Veel van de zoete maïs die in de VS wordt geconsumeerd, is bijvoorbeeld genetisch gemanipuleerd om resistent te zijn tegen het herbicide Roundup en om zijn eigen insecticide, Bt Toxine, te produceren.

GGO's komen ook veel voor in Amerikaanse gewassen zoals sojabonen, alfalfa, squash, courgette, papaja en canola en zijn aanwezig in veel ontbijtgranen en veel van het verwerkte voedsel dat we eten. Als de ingrediënten op een verpakking glucosestroop of sojalecithine bevatten, bestaat de kans dat het GGO's bevat.

GGO's en pesticiden

Het gebruik van giftige herbiciden zoals Roundup (glyfosaat) is 15 keer toegenomen sinds de introductie van GGO's. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangekondigd dat glyfosaat "waarschijnlijk kankerverwekkend is voor de mens", bestaat er nog steeds enige controverse over de gezondheidsrisico's die het gebruik van pesticiden met zich meebrengt.

Zijn GGO's veilig?

Terwijl de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de biotechbedrijven die genetisch gemodificeerde organismen produceren erop staan ​​dat ze veilig zijn, wijzen veel voorvechters van voedselveiligheid erop dat er nooit langetermijnstudies zijn uitgevoerd om de veiligheid van het gebruik van GGO's te bevestigen, terwijl sommige dierstudies aangegeven dat het consumeren van GGO's interne orgaanschade, vertraagde hersengroei en verdikking van het spijsverteringskanaal kan veroorzaken.

GGO's zijn gekoppeld aan verhoogde voedselallergenen en gastro-intestinale problemen bij mensen. Hoewel veel mensen denken dat het veranderen van het DNA van een plant of dier het risico op kanker kan vergroten, is het onderzoek tot nu toe niet doorslaggevend gebleken.

Is organisch betekent pesticidevrij?

Zoals hierboven vermeld, is een van de belangrijkste voordelen van biologisch eten lagere niveaus van pesticiden. Echter, ondanks het populaire geloof, biologische boerderijen gebruiken bestrijdingsmiddelen. Het verschil is dat ze alleen van nature afgeleide pesticiden gebruiken, in plaats van de synthetische pesticiden die worden gebruikt op conventionele commerciële boerderijen. Natuurlijke pesticiden worden verondersteld minder giftig te zijn, maar sommigen hebben gezondheidsrisico's. Dat gezegd hebbende, zal uw blootstelling aan schadelijke pesticiden lager zijn bij het eten van biologische.

Wat zijn de mogelijke risico's van pesticiden?

De meesten van ons hebben een opeenhoping van blootstelling aan pesticiden in ons lichaam als gevolg van jarenlange blootstelling. Deze chemische "lichaamsbelasting", zoals het medisch bekend is, kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, geboorteafwijkingen en extra belasting van verzwakte immuunsystemen.

Sommige studies hebben aangetoond dat het gebruik van pesticiden, zelfs bij lage doses, het risico op bepaalde kankers , zoals leukemie, lymfoom, hersentumoren, borstkanker en prostaatkanker, kan verhogen.

Kinderen en foetussen zijn het meest kwetsbaar  voor blootstelling aan pesticiden omdat hun immuunsysteem, lichaam en hersenen zich nog steeds aan het ontwikkelen zijn. Blootstelling op jonge leeftijd kan ontwikkelingsvertragingen, gedragsstoornissen, autisme, schade aan het immuunsysteem en motorische stoornissen veroorzaken.

Zwangere vrouwen zijn kwetsbaarder vanwege de toegevoegde stress-pesticiden op hun reeds belaste organen. Bovendien kunnen pesticiden van moeder op kind in de baarmoeder worden overgedragen, evenals via moedermelk.

Het wijdverspreide gebruik van pesticiden heeft ook geleid tot de opkomst van 'superonkruid' en 'superbeestjes', die alleen kunnen worden gedood met extreem giftige gifstoffen zoals 2,4-dichloorfenoxyazijnzuur (een belangrijk ingrediënt in Agent Orange).

Maakt het wassen en afpellen van pesticiden af?

Spoelen vermindert, maar elimineert geen pesticiden. Peeling helpt soms, maar waardevolle voedingsstoffen gaan vaak door de afvoer met de huid. De beste aanpak: eet een gevarieerd dieet, was en schrob alle producten grondig en koop biologisch indien mogelijk.

De beste waar voor je geld bij organische boodschappen

Biologisch voedsel is vaak duurder dan conventioneel geteeld voedsel. Maar als u een aantal prioriteiten stelt, is het misschien mogelijk om biologisch voedsel te kopen en binnen uw voedselbudget te blijven.

Ken uw pesticideniveaus

Sommige soorten conventioneel geteelde producten zijn veel hoger in pesticiden dan andere, en moeten worden vermeden. Anderen zijn laag genoeg dat het kopen van niet-biologisch relatief veilig is. De Environmental Working Group, een non-profitorganisatie die de resultaten van overheidsbepalingen voor bestrijdingsmiddelen in de VS analyseert, biedt een jaarlijks bijgewerkte lijst die u kan helpen bij het maken van uw keuzes.

Groenten en fruit waar het biologische label het belangrijkst is

Volgens de Environmental Working Group, een non-profitorganisatie die de resultaten analyseert van pesticidetests door de overheid in de VS, hebben de volgende groenten en fruit de hoogste pesticideniveaus, dus best organische producten kopen:

 • Appels
 • Sweet Bell Peppers
 • komkommers
 • Selderij
 • aardappelen
 • druiven
 • Cherry-tomaten
 • Kale / Collard Greens
 • Zomer squash
 • Nectarines (geïmporteerd)
 • perziken
 • Spinazie
 • aardbeien
 • Hete pepers

Fruit en groenten die je niet nodig hebt om biologisch te kopen

Bekend als de "Clean 15", deze conventioneel geteelde groenten en fruit zijn over het algemeen laag in pesticiden.

 • asperge
 • Avocado
 • champignons
 • Kool
 • Zoete maïs
 • Aubergine
 • Kiwi
 • Mango
 • Ui
 • Papaja
 • Ananas
 • Zoete erwten (bevroren)
 • Zoete aardappelen
 • Grapefruit
 • kantaloepa

Koop biologisch vlees, eieren en zuivelproducten als je het je kunt veroorloven

Terwijl prominente organisaties zoals de American Heart Association stellen dat verzadigd vet eten uit elke bron het risico op hartaandoeningen verhoogt, beweren andere voedingsdeskundigen dat het eten van biologisch grasgevoerd vlees en biologische zuivelproducten niet dezelfde risico's met zich meebrengt. Het is niet het verzadigde vet dat het probleem is, zeggen ze, maar het onnatuurlijke dieet van een industrieel dier dat maïs, hormonen en medicijnen bevat.

Wat zit er in Amerikaans vlees?

Volgens dierenvoer kunnen conventioneel opgezette dieren in de VS worden gegeven:

 • Melkkoeien - antibiotica, varkens- en kippenbijproducten, groeihormonen, pesticiden, rioolslib
 • Rundvee - antibiotica, varkens- en kippenbijproducten, steroïden, hormonen, pesticiden, rioolslib
 • Varkens - antibiotica, dierlijke bijproducten, pesticiden, rioolslib, op arseen gebaseerde geneesmiddelen
 • Vleeskuikens - antibiotica, dierlijke bijproducten, pesticiden, rioolslib, op arseen gebaseerde medicijnen
 • Leghennen - antibiotica, dierlijke bijproducten, pesticiden, rioolslib, op arseen gebaseerde medicijnen

Andere manieren om de kosten van biologisch voedsel binnen uw budget te houden

Winkelen op boerenmarkten.  In veel steden, maar ook in kleine steden, wordt een wekelijkse boerenmarkt gehouden, waar lokale boeren hun producten verkopen op een straatmarkt in de open lucht, vaak met korting op supermarkten.

Word lid van een coöperatie voor voedsel. Een coöperatie voor natuurlijke voeding of een coöperatieve supermarkt biedt meestal lagere prijzen aan leden, die een jaarlijkse vergoeding betalen om erbij te horen

Word lid van een Community Supported Agriculture (CSA) -boerderij,  waar individuen en gezinnen samenkomen om "aandelen" van producten in bulk te kopen, rechtstreeks van een lokale boerderij. Lokaal  en  organisch!

Tips voor het kopen van biologisch voedsel

Koop in het seizoen  - Groenten en fruit zijn het goedkoopst en het meest vers als ze in het seizoen zijn. Ontdek wanneer producten op uw markt worden afgeleverd, zodat u het meest verse eten koopt dat mogelijk is.

Rondkijken  - Vergelijk de prijs van biologische producten in de supermarkt, de boerenmarkt en andere locaties (zelfs de vriezerpad).

Onthoud dat biologisch niet altijd gelijk is aan gezond. Het gezond  maken van junkfood is een gebruikelijke marketingtruc in de voedingsmiddelenindustrie, maar biologische bakproducten, desserts en snacks zijn meestal nog steeds erg rijk aan suiker, zout, vet of calorieën. Het loont de moeite om voedseletiketten zorgvuldig te lezen.

Waarom is biologisch voedsel vaak duurder?

Biologisch voedsel is arbeidsintensiever omdat de boeren geen pesticiden, chemische meststoffen of medicijnen gebruiken. Biologische certificering is duur en biologisch voer voor dieren kan twee keer zo veel kosten. Biologische landbouwbedrijven zijn meestal kleiner dan conventionele landbouwbedrijven, wat betekent dat vaste kosten en overhead moeten worden verdeeld over kleinere productievolumes zonder overheidssubsidies.