Slaap & Dromen

 WAT IS RUSTELOZE BENEN SYNDROOM ? RESTLESS LEGS SYNDROME (RLS) SYMPTOMEN, ZELFHULP EN BEHANDELINGS ALTERNATIEVEN

 763 -  WAT IS RUSTELOZE BENEN SYNDROOM ? RESTLESS LEGS SYNDROME (RLS) SYMPTOMEN, ZELFHULP EN BEHANDELINGS ALTERNATIEVEN

Restless Legs Syndrome (RLS)

Symptomen, zelfhulp en behandelingsalternatieven

Doen vreemde en onaangename sensaties in je benen je 's nachts wakker? Heb je last van een bijna onweerstaanbare drang om je benen te bewegen als je gaat liggen of ontspannen? Als dat het geval is, hebt u misschien het rusteloze-benensyndroom (RLS). Het tintelen, pijn en jeuken van RLS kan uren duren en voorkomen dat u de slaap krijgt die u nodig hebt. Maar er is hulp. In de afgelopen jaren hebben experts betere manieren ontdekt om symptomen te beheersen en verlichten, waaronder eenvoudige veranderingen in levensstijl en zelfhulpmiddelen die je thuis kunt doen om je rusteloze benen te kalmeren en te genieten van een vredige, verfrissende slaap.

Wat is rusteloze benen syndroom ?

Restless legs syndrome (RLS) is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door ongemakkelijke beensensaties die kunnen interfereren met rusten of in slaap vallen. Experts geloven dat lage niveaus van ijzer in de hersenen verantwoordelijk kunnen zijn voor RLS. Een verstoorde balans van dopamine wordt ook verondersteld betrokken te zijn. Ongeveer 60% van de mensen met rusteloze benen heeft een familielid met de aandoening, wat wijst op een sterke genetische component.

Iedereen kan een rustelozebenensyndroom hebben, maar het komt vaker voor bij oudere volwassenen en vrouwen. Milde symptomen van RLS kunnen beginnen in de vroege volwassenheid en dan toenemen met de leeftijd. Na de leeftijd van 50, RLS-symptomen vaak toenemen in ernst en aanzienlijk verstoren slaap. Rusteloze benen syndroom komt ook vaak voor tijdens de zwangerschap (ongeveer 40% van de zwangere vrouwen ervaart het).

Rusteloze benen syndroom: het is echt

Studies schatten dat 1 op 10 mensen last heeft van rusteloze benen, maar het is niet altijd gemakkelijk om hulp en ondersteuning te vinden. Veel mensen met RLS krijgen nooit de juiste behandeling. Een deel van het probleem is dat het moeilijk uit te leggen is en vaak wordt afgedaan als "nerveus". Degenen die de pijnlijke symptomen niet hebben ervaren, begrijpen misschien niet hoe ernstig ze de kwaliteit van je leven kunnen beïnvloeden. Zelfs artsen mogen rusteloze benen niet serieus nemen, de symptomen herkennen of zich realiseren dat het een echte medische aandoening is.

Het goede nieuws is dat recent onderzoek ons ​​begrip van het rustelozebenensyndroom heeft vergroot, wat heeft geleid tot effectievere behandelingen. Tegelijkertijd wordt RLS steeds meer erkend. Als u of uw partner last heeft van rusteloze benen, is er nooit een beter moment geweest om verlichting te vinden.

Een nacht uit het leven van RLS

Als je rusteloos benen syndroom hebt, kan een typische nacht als volgt gaan: je gaat in bed liggen, klaar om te gaan slapen, en net als je lichaam begint te ontspannen, begint het kruipen, tintelen of jeuken in je benen. Je probeert de ongemakkelijke sensaties te negeren, in de hoop dat ze verdwijnen, maar uiteindelijk is de drang om te bewegen te groot. Je stapt uit bed om de vloer te strekken en te passen en even vind je opluchting. Maar als je weer gaat liggen, beginnen de onrustige sensaties in je benen helemaal opnieuw.

Tekenen en symptomen van rustelozebenensyndroom

Niet alleen zijn de tekens en symptomen van het rustelozebenensyndroom verschillend van persoon tot persoon, maar ze kunnen ook lastig te beschrijven zijn. Veel voorkomende beschrijvingen zijn: een "griezelig krop" gevoel, tintelingen, jeuk, prikkeling, branden, trekken, rukken en pijn. Sommige mensen hebben gezegd dat het voelt alsof insecten in hun benen kruipen, een koolzuurhoudende frisdrank door hun aderen borrelt, of ze hebben een "diepe been jeuk". Soms zijn de symptomen pijnlijk, maar meestal zijn ze gewoon ongemakkelijk en verontrustend.

Algemene klachten en symptomen van RLS

Beenongemakken gecombineerd met sterke drang om te bewegen - Ongemakkelijke sensaties diep in de benen, vergezeld van een sterke, vaak onweerstaanbare drang om ze te verplaatsen.

Rust triggert de symptomen - De ongemakkelijke beensensaties beginnen of worden slechter als u zit, ligt of probeert te ontspannen.

De symptomen worden 's nachts erger - RLS wordt meestal ' s nachts lichter. In ernstiger gevallen kunnen de symptomen eerder op de dag beginnen, maar worden ze veel intenser bij het naar bed gaan.

Symptomen verbeteren als je loopt of je benen beweegt - Het reliëf blijft zo lang als je in beweging blijft.

Been trekkingen of schoppen tijdens het slapen - Veel mensen met RLS hebben ook een periodieke ledematen bewegingsstoornis (PLMD), die terugkerende krampen of schokken van de benen tijdens de slaap veroorzaakt.

De symptomen van RLS kunnen variëren van licht irriterend tot ernstig invaliderend. U kunt de symptomen slechts af en toe ervaren, zoals wanneer u veel last van stress heeft, of ze kunnen u elke nacht teisteren. In ernstige gevallen van RLS kunt u symptomen in uw armen en benen ervaren.

RLS zelfhulp tip 1: vermijd triggers

Het vermijden van bekende RLS-triggers is een slimme eerste stap om het probleem op te lossen.

Beheer stress . RLS-symptomen worden erger als je angstig en overweldigd bent. Alles wat je kunt doen om stress onder controle te houden, helpt, waaronder ontspanningsmethoden zoals meditatie en diepe ademhaling.

Verminder alcohol of elimineer alcohol. Van alcohol is bekend dat het de symptomen van rusteloze benen verergert, dus wees voorzichtig met drinken in de avond. Alcohol verstoort ook de slaap, dus je bent meer geneigd om midden in de nacht wakker te worden en last te hebben van RLS-symptomen.

Doe niet te veel trainen. Hoewel gematigde dagelijkse lichaamsbeweging de RLS-symptomen aanzienlijk kan verminderen, is het belangrijk om het niet te overdrijven. Zware oefeningen kunnen soms de symptomen van RLS verergeren, vooral in de buurt van het naar bed gaan, dus vermijd trainen tot het punt waarop je gewrichten of spieren pijnlijk of pijnlijk worden.

Stop met roken. Nicotine is een stimulerend middel dat de bloedtoevoer naar spieren verstoort en rusteloze benen erger kan maken, dus het is het beste om sigaretten, verdampers en e-sigaretten te vermijden.

Experimenteer met cafeïne. Voor sommige mensen met RLS is cafeïne een trigger. Recent onderzoek toont echter aan dat het ook daadwerkelijk gunstig voor anderen kan zijn. Om te zien in welk kamp je valt, probeer je koffie, thee en frisdrank uit te schakelen en je symptomen te controleren.

Controleer uw medicijnkastje

Er zijn veel veel voorkomende medicijnen, zowel op recept als zonder recept verkrijgbaar, die de symptomen van RLS kunnen veroorzaken of ze erger kunnen maken. Medicijnen om op te letten, zijn onder meer:

 • Vrij verkrijgbare slaapmiddelen
 • Koude- en allergiemedicatie met antihistaminica (zoals Benadryl, NyQuil en Dimetapp)
 • Anti-misselijkheid medicijnen (zoals Antivert, Compazine en Dramamine)
 • Calciumantagonisten (gebruikt voor hoge bloeddruk, migraine en hartproblemen)
 • Antidepressiva (zoals Prozac, Effexor en Lexapro)
 • Antipsychotica (gebruikt voor bipolaire stoornis en schizofrenie)

Controleer op ijzer- en vitaminetekorten

Een aantal tekortkomingen van vitaminen en mineralen zijn gekoppeld aan het rustelozebenensyndroom.

Ijzer. IJzergebrek (bloedarmoede) is een bekende oorzaak van RLS, dus vraag uw arts om u op bloedarmoede te testen. Suppletie met ijzer kan echter ook RLS-symptomen verbeteren bij mensen zonder bloedarmoede.

Magnesium . Magnesium kan de slaap verbeteren en sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nuttig is voor rusteloze benen. Probeer voor het slapengaan te experimenteren met een magnesiumsupplement (250 tot 500 mg) om te zien of uw symptomen verbeteren.

Vitamine D . Recente onderzoeken tonen aan dat RLS-symptomen frequenter en ernstiger zijn bij mensen met een vitamine D-tekort. Uw arts kan eenvoudig uw vitamine D-spiegel testen of u kunt eenvoudigweg wijzen op meer uit de zon komen.

Foliumzuur (foliumzuur) . Folaatdeficiëntie is in verband gebracht met RLS, wat kan verklaren waarom rusteloze benen zo vaak voorkomen bij zwangere vrouwen (folaat speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van gezonde foetussen). Als foliumzuur laag is, is B12 vaak ook laag, dus misschien wilt u proberen een vitamine B-complex aan te vullen.

Tip 2: Krijg dagelijkse oefening

Dagelijkse activiteit, waaronder aerobe oefeningen en training van de weerstand van het onderlichaam , kan de symptomen van het rusteloze benen syndroom bij de meeste mensen aanzienlijk verminderen. Kies de activiteiten die u leuk vindt, vooral de activiteiten die de nadruk leggen op het gebruik van de benen. Probeer op de meeste dagen minstens 30 minuten te trainen, maar niet te dicht bij de bedtijd.

De oefening hoeft niet intens te zijn. Eenvoudige dagelijkse activiteiten zoals wandelen kunnen vaak alle voordelen bieden waar u naar op zoek bent. Sterker nog, zeer krachtige training tijdens het trainen voor een marathon kan soms averechts werken en de RLS-symptomen verergeren.

Rekt zich uit voor RLS

Eenvoudig strekken kan helpen de symptomen van het rustelozebenensyndroom op hun weg te houden. Hier is een handvol om u te helpen aan de slag te gaan.

harvard strech illustration -  WAT IS RUSTELOZE BENEN SYNDROOM ? RESTLESS LEGS SYNDROME (RLS) SYMPTOMEN, ZELFHULP EN BEHANDELINGS ALTERNATIEVEN

Kuituitoefening - Strek uw armen uit zodat uw handpalmen plat tegen een muur zijn en uw ellebogen bijna recht zijn. Buig je rechterknie iets en stap je linkerbeen een paar voetjes naar achter, waarbij je hiel en voet plat op de grond worden geplaatst. Houd 20 tot 30 seconden vast. Buig nu uw linkerknie terwijl u de hiel en de voet plat op de grond houdt. Voor een diepere beweging, zet je je voet iets verder terug. Schakel benen en herhaal.

Dijbeen aan de voorkant - Sta evenwijdig met een muur voor een evenwicht, pak en trek een van je enkels naar je bil terwijl je het andere been recht houdt. Houd 20 tot 30 seconden vast. Schakel benen en herhaal.

Hippe stretch - Plaats de achterkant van een stoel tegen de muur voor ondersteuning en ga rechtop staan. Breng je linkervoet omhoog en laat hem plat op de stoel rusten, met je knie gebogen. (Of probeer je voet op een trap te plaatsen terwijl je de reling voor balans houdt.) Houd je ruggengraat zo neutraal mogelijk, druk je bekken zachtjes naar voren totdat je een rek voelt aan de bovenkant van je rechterdij. Je bekken zal slechts een beetje naar voren bewegen. Houd 20 tot 30 seconden vast. Schakel benen en herhaal.

De yoga-genezing voor rusteloze benen

Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine, verminderden vrouwen met RLS die yoga beoefenden hun symptomen en ervoeren minder stress, verhoogde stemming en betere slaapgewoonten.

Tip 3: Verbeter je slaap

De symptomen van het rustelozebenensyndroom kunnen het moeilijk maken om in slaap te komen. Als je niet slaapt, voel je je niet alleen vreselijk, maar ben je ook kwetsbaarder voor stress. Stress en vermoeidheid kunnen RLS verergeren, waardoor het een vicieuze cirkel wordt, dus doen wat nodig is om voldoende slaap te krijgen, is cruciaal.

Probeer te slapen met een kussen tussen je benen. Het kan voorkomen dat zenuwen in uw benen samendrukken en resulteren in minder nachtelijke RLS-symptomen.

Blijf bij een gewoon slaapschema. Ondersteun het natuurlijke slaapritme van je lichaam door naar bed te gaan en elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan ​​(ook in het weekend).

Optimaliseer uw slaapkamer om te slapen . Zorg dat de kamer donker is (geen verlichting van elektronische apparaten), stil en koel.

Kom tot rust met een ontspannen bedtijdroutine . Probeer in bed te kruipen met een boek, te luisteren naar kalmerende muziek of een warm bad te nemen (de hitte heeft de toegevoegde bonus van het verlichten van rusteloze benen).

Schakel de elektronica 1-2 uur voor het slapengaan uit . Het blauwe licht van schermen (tv's, telefoons, tablets, computers) onderdrukt slaapbevorderende hormonen en stimuleert je hersenen.

Houd een slaapdagboek bij van RLS-symptomen

Door veranderingen in uw dieet, levensstijl, slaapgewoonten en routine vast te leggen, kunt u nuttige verbindingen maken tussen wat u 's nachts doet en de kwaliteit van uw nachtrust. Klik hier om het slaapdagboek van HelpGuide te downloaden .

Verlichten van rusteloze benen in het moment

Soms, ondanks je beste zelfhulpinspanningen, duiken de symptomen van rusteloze benen op. De volgende tips zullen u helpen om snel verlichting te vinden:

 1. Sta op en loop rond. Vechten tegen de drang om te bewegen kan de gevoelens erger maken.
 2. Leid jezelf af met een spel of activiteit.
 3. Breng warme of koude packs aan op je benen.
 4. Probeer kuituitoefeningen, yogaposes, kniekousen of een eenvoudige enkel- of voetrotatie.
 5. Ontspan je spieren met massage of een warm bad.
 6. Druk kan helpen om het ongemak van het rustelozebenensyndroom te verlichten. Probeer compressiekousen of -kousen te dragen of wikkel je benen in verband (maar niet zo strak dat je de bloedsomloop afsnijdt).

Vermijd lange perioden van inactiviteit

Te lang stilzitten kan de symptomen van RLS verergeren, dus probeer periodes van zitten op te breken met beweging of rekken.

 • Zoek of maak een werkinstelling waarin u actief kunt zijn. Als u op kantoor werkt, kijkt u in een bureau waar u kunt staan ​​en typen of lopen terwijl u aan het telefoneren bent.
 • Vertel vrienden, familie en collega's waarom je meer moet bewegen dan anderen. Ze zullen waarschijnlijk behulpzaam zijn en u helpen een gezond milieu te creëren.
 • Plan activiteiten die lange perioden van zitten vereisen, zoals autoritten, vluchten of wachten op afspraken, 's ochtends in plaats van laat op de dag.
 • Kies een gangpadstoel bij films en op vliegtuigen, zodat u kunt opstaan ​​en bewegen.
 • Geef jezelf stretch breaks op het werk en tijdens lange autoritjes.

Op zoek naar medische behandeling voor RLS

Als u last heeft van rustelozebenensyndromen en zelfhulpstrategieën gewoon niet verminderen, kunt u baat hebben bij medische behandeling.

Diagnose van het rustelozebenensyndroom

Geen enkele laboratoriumtest kan een diagnose van het rustelozebenensyndroom bevestigen. Om RLS te diagnosticeren, heeft uw arts nodig:

 • Een complete medische geschiedenis
 • Een diagnostisch interview om andere medische aandoeningen uit te sluiten
 • Een bloedtest voor lage ijzerniveaus
 • Een lijst met medicijnen en supplementen die u neemt
 • Een enquête om te zien of iemand anders in uw familie vergelijkbare symptomen heeft

Als een medische aandoening, zoals ijzertekort, diabetes of zenuwbeschadiging uw rusteloze benen triggert, kan het behandelen van het onderliggende probleem uw symptomen verlichten. Zo niet, dan kunt u baat hebben bij medicatie of andere behandelingen.

Gezondheidsomstandigheden gekoppeld aan rusteloze benen

 • IJzergebrek (bloedarmoede)
 • Zwangerschap
 • suikerziekte
 • Nierziekte
 • Reumatoïde artritis
 • ziekte van Parkinson
 • Schildklier problemen
 • Neurologische letsels (ruggenmergtumoren, perifere zenuwlaesies of ruggenmergletsel)
 • Slaapapneu of narcolepsie
 • Spataderen of problemen met de zenuwen in de handen of voeten
 • Alcoholisme

Niet-farmaceutische behandelingen

Er zijn een aantal niet-farmaceutische behandelingen die veelbelovend zijn gebleken voor de behandeling van het rustelozebenensyndroom.

Relaxis vibrerende pad. De door de FDA goedgekeurde Relaxis-pad wordt onder je benen geplaatst en trilt met verschillende intensiteiten gedurende perioden van 30 minuten om tegenstimulatie te bieden aan de rusteloze benen. Hoewel het niet voor iedereen werkt, lijkt het apparaat sommige RLS-patiënten te helpen om beter te slapen zonder de nare bijwerkingen van medicatie. In de VS wordt het apparaat alleen met een recept aangeboden en kan het worden gehuurd of gekocht.

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS). 15 tot 30 minuten dagelijkse TENS-therapie (met behulp van laagspanning elektrische stroom) lijkt nuttig te zijn bij mensen die veel spierspasmen ervaren. U kunt online een draagbare TENS-unit aan het bed kopen. Ze zijn relatief goedkoop en vereisen geen recept.

Manipulatie van de positionele vrijgave. Een klein medisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk heeft uitgewezen dat een osteopatische oefeningsmethode bekend als positionele vrijlating manipulatie (PRM) mensen met het rustelozebenensyndroom ten goede kan komen. PRM houdt in dat verschillende delen van het lichaam in een positie worden gehouden die gevoelens van ongemak en pijn vermindert.

Alternatieve therapieën zoals acupunctuur, massage, hypnotherapie en reflexologie kunnen ook helpen bij het verlichten van RLS-symptomen.

geneesmiddel

Als u ernstige RLS-symptomen heeft die niet zijn geholpen met veranderingen in levensstijl of andere behandelingen, kunt u baat hebben bij medicatie. Geen enkele medicatie werkt echter voor iedereen met RLS. In feite kan een medicijn dat de rusteloze benen van een persoon verlicht, je symptomen zelfs erger maken. Bovendien hebben geneesmiddelen die worden gebruikt om RLS te behandelen ernstige bijwerkingen, dus het is belangrijk om de voordelen af ​​te wegen tegen de risico's.

De volgende soorten medicijnen worden meestal gebruikt om RLS te behandelen:

 • Parkinson-medicijnen die dopamine beïnvloeden
 • Benzodiazepines (een soort anti-angst medicatie)
 • Recept pijnstillers (opiaten)
 • Medicijnen tegen epilepsie

Veel mensen met het rustelozebenensyndroom merken dat medicijnen die in eerste instantie werken in de loop van de tijd minder effectief worden. Experts raden daarom ook aan zelfhulpmiddelen te nemen om jezelf de beste kans te geven om symptomen op de lange termijn effectief te verlichten.