Vitamine en mineralen

 WAT IS VITAMINE A (RETINOL OF RETINA) ? 16 GEZONDE EIGENSCHAPPEN VOOR HART HUID ACNE TANDEN SPIEREN EN MEER

 De16 gezonde eigenschappen van vitamine A

 • Wat is vitamine A?
 • Tekenen van een vitamine A-tekort
 • Gezondheidsvoordelen van vitamine A
  • Visie
  • Immuniteit
  • Huidintegriteit
  • Acne
  • Skeletsysteem
  • Spieren
  • Tanden
  • Urinewegen
  • Kanker
  • wonden
  • Mazelen
  • Hart
  • Vruchtbaarheid en menselijke fysiologie
  • Gen transcriptie
  • cognitieve
  • Ontsteking
 • Andere voordelen van vitamine A
 • Beste vitamine A-voedingsmiddelen
 • Vitamine A voorzorgsmaatregelen
 • Vitamine A-risico's
 • Vitamine A-dosering
 • Vitamine A-interacties
 • Conclusie

Vitamine A, ook wel retinol en retina genoemd, is van vitaal belang voor veel functies in het menselijk lichaam.

De ogen en het immuunsysteem kunnen bijvoorbeeld niet goed functioneren zonder voldoende hoeveelheden vitamine A.

Vitamine A-tekort is zelfs de meest voorkomende oorzaak van blindheid bij kinderen.

Vitamine A is echter in veel gevallen contraproductief voor de gezondheid en kan leiden tot vitamine-toxiciteit.

Voordat u met een vitamine A-regime begint, is het belangrijk dat u begrijpt wat de rol is die vitamine A in het lichaam speelt, de voordelen voor de gezondheid, aanbevelingen voor uw leeftijd en geslacht, risicogroepen en de interacties van vitamine A met andere ziekteprocessen en medicijnen.

Als u deze feiten kent, kunt u veilige en heilzame gezondheidsvoordelen behalen met vitamine A.

Wat is vitamine A?

Als je bent zoals de meeste mensen, dan heb je vitamine A gezien met verschillende namen op voedsel- en productlabels en je hebt je waarschijnlijk afgevraagd of het allemaal hetzelfde is of niet.

Hoewel alle benaming vanuit medisch en biologisch oogpunt onvermijdelijk is, kunnen de verschillende namen die geassocieerd worden met vitamine A voor veel verwarring zorgen wanneer de medische leek gewoon probeert een etiket te lezen en een geïnformeerde beslissing neemt over hun inname van vitamine A.

Retina, retinol en bèta-caroteen worden bijvoorbeeld vaak door elkaar gebruikt met vitamine A.

Laten we kijken naar wat dit allemaal betekent.

Wat is vitamine A? Het is een in vet oplosbare vitamine.

Vitamine A is een verzamelnaam voor een groep verbindingen die van nature in voedselbronnen worden aangetroffen of die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Beide typen vitamine A die in het dieet zijn provitamine A carotenoïden en voorgevormde vitamine A .

De meest bekende en belangrijke provitamine A-carotenoïde is beta-caroteen, een plantenpigment dat het lichaam later omzet in vitamine A.

Provitamine A-carotenoïden worden aangetroffen in plantaardig voedsel, zoals fruit en groenten.

U hebt waarschijnlijk bètacaroteen genoemd als uw oogarts u ooit heeft verteld waarom wortels zo fantastisch zijn voor uw ooggezondheid.

Voorgevormde vitamine A, die uit retinol en retinylester bestaat, wordt aangetroffen in voedingsmiddelen op basis van dieren, waaronder vlees, vis en zuivelproducten.

Het lichaam gebruikt retinol om andere retinoïden te maken.

Terwijl sommige carotenoïden, zoals luteïne, niet worden omgezet in vitamine A, moeten zowel voorgevormde vitamine A als provitamine A voor het grootste deel gemetaboliseerd worden in het lichaam om voor gezondheidsdoeleinden als "vitamine A" te worden gebruikt.

Het wordt eerst omgezet in de actieve vorm van vitamine A, het netvlies.

Voor opslag in de lever wordt het vervolgens omgezet in retinezuur en retinylesters.

En daarom wordt de complexe kleine vitamine vaak door elkaar vitamine A en retina (de actieve vorm) genoemd.

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de voortplanting, immuniteit, celontwikkeling, huidgezondheid, botontwikkeling en groei, visie en hart-, long- en nierfunctie.

Retinol is vooral essentieel voor de gezondheid van de huid. Meer informatie over de details van deze voordelen in een minuut.

Tekenen van een vitamine A-tekort

Vanwege de overvloed aan plantaardige en dierlijke bronnen is vitamine A-tekort in ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten een zeldzaamheid.

Dergelijke nutritionele vitaminetekorten komen het meest voor in onderontwikkelde en lage-inkomenslanden waar hongersnood vaak voorkomt en voedselvariëteiten beperkt zijn voor volwassenen, kinderen en zwangere vrouwen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft enkele interessante gegevens over vitamine A-tekort, waaronder:

 • Het is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare blindheid bij kinderen, met gevolgen van 250.000 tot 500.000 kinderen per jaar, en de helft van deze kinderen sterft aan complicaties binnen een jaar nadat ze blind zijn geworden.
 • Het verhoogt het risico op overlijden en ziekte door ziekte en infectie.
 • Het kan nachtblindheid veroorzaken bij zwangere vrouwen.
 • Het is een escalerend probleem in de helft van de wereldlanden, met name Zuidoost-Azië en Afrika.
 • Schattingen laten zien dat ongeveer 250 miljoen kinderen van middelbare leeftijd lijden aan een tekort aan vitamine A ( 2 ).

In ontwikkelde landen, zoals de VS, kan vitamine A-tekort worden gezien wanneer individuen hun dieet op sterk beperkende manieren wijzigen.

Als u ooit een eliminatiedieet hebt ondergaan, dan weet u zeker wat beperkende diëten zijn.

Het is in wezen wanneer een voedselbron of groepen voedselbronnen worden geëlimineerd en vervolgens opnieuw worden geïntroduceerd om de oorzaak van allergieën en gezondheidsproblemen te bepalen.

Dergelijke diëten zijn uitstekende diagnostische hulpmiddelen, maar ze kunnen ook gemakkelijk leiden tot voedingstekorten als ze langdurig worden onderhouden zonder aanvullende toevoeging van de ontbrekende vitaminen en voedingsstoffen.

Een tekort secundair aan een ziekteproces is de meest voorkomende oorzaak van retinoldeficiëntie bij volwassenen in ontwikkelde landen.

Deze ziekten die de lever, pancreas, galblaas en darmen aantasten, zoals gezien met IBS, coeliakie, chronische diarree, giardiasis, obstructie van de galwegen, cirrose en cystic fibrosis, kunnen vitamine A-tekorten veroorzaken doordat het lichaam niet in staat is om behoorlijk te vitamine A ( 3 ) absorberen, opslaan of omzetten .

Het National Institute of Health, het Office of Dietary Supplements, citeert studies waaruit blijkt dat maar liefst 40% van de mucoviscidosepatiënten lijden aan een vitamine A-tekort.

Premature baby's lopen mogelijk ook een risico op vitamine A-tekort.

Vaak worden de baby's niet geboren met voldoende vitamine-opslag, zoals retinol, vanwege hun onderontwikkelde systeem.

Studies hebben aangetoond dat deze niveaus vaak het eerste jaar van hun leven laag blijven bij premature baby's, waardoor ze een verhoogd risico hebben op ademhalings-, maag-darm- en oogziekten.

De symptomen van een retinoldeficiëntie omvatten:

 • Visusstoornis, verstoring en blindheid.
 • Drogen, schilferen en verdikken van de huid.
 • Verminderde immuniteit.
 • Keratinisatie van de slijmvliezen van de GI, urinewegen en luchtwegen.
 • Groeiachterstand bij kinderen ( 5 ).

De American Academy of Ophthalmology beschrijft de visuele stoornissen geassocieerd met vitamine A-tekort als een proces dat begint met nachtblindheid en moeite met zien bij weinig licht.

Naarmate het tekort aanhoudt, droogt het bindvlies uit en is vatbaar voor zweren.

En als het tekort onbehandeld blijft, kan het volledige verlies van het gezichtsvermogen en permanente blindheid veroorzaken ( 6 ).

Andere gemelde symptomen zijn dof haar, hoofdroos, vermoeidheid, depressie en slapeloosheid.

Gezondheidsvoordelen van vitamine A

Als antioxidant en krachtige systematische speler in alles, van gezichtsvermogen en huid tot immuniteit en het skelet, zijn de voordelen van vitamine A vrij talrijk.

Hier zijn enkele van de meest onderzochte en bewezen gezondheidsvoordelen van topische, aanvullende en dieetvormen van retinol.

Visie

Het is duidelijk dat een voldoende hoeveelheid vitamine A essentieel is om problemen met het zicht te voorkomen.

U moet echter ook weten dat de voordelen van retinol vele andere visieziekteprocessen kunnen voorkomen.

Vitamine A houdt het oog vochtig en stelt het in staat zich aan te passen aan heldere en donkere veranderingen in het licht, waardoor het nachtzicht verbetert.

Retinol helpt het netvlies in het oog te voeden.

Vitamine A is onderzocht om het glaucoom te verbeteren en het risico op maculaire degeneratie te verminderen met aanzienlijke succespercentages.

Zoek niet verder dan een retinitis pigmentosa-studie van zes jaar, $ 5 miljoen, specifiek gericht op vitamine A, om u te laten zien hoe sterk de ogen en vitamine A met elkaar zijn verbonden; het is bijna ongeëvenaard dat een vitaminestudie zoveel tijd en geld kost.

Retinitis pigmentosa treft ongeveer 1,5 miljoen mensen wereldwijd.

Het is een geërfde groep oogaandoeningen die het netvlies aantast, dat begint met nachtzichtblindheid, perifeer zichtverlies en tunnelvisie, voordat het uiteindelijk leidt tot volledige blindheid.

De meesten met de ziekte zijn blind door hun vroege jaren '40.

Onderzoekers in de bovengenoemde klinische proef stelden vast dat een vitamine A-supplement van 15.000 IE de RP hielp om het ziekteproces te verhelpen en langer nuttig zicht te behouden.

De studie, door Berman-Gund Laboratory for the Study of Retinal Degenerations aan de Harvard Medical School, The National Eye Institute, en The Foundation Fighting Blindness, werd gepubliceerd in de uitgave van Archives of Ophthalmology ( 7 ) van juni 1993 .

Vitamine A wordt steeds vaker voorgeschreven door oogchirurgen na een ooglaserbehandeling om de genezing en hersteltijden te verbeteren.

In een artikel uit de British Journal of Ophthalmology van mei 2001 wordt een dubbelblind klinisch onderzoek naar vitamine A-suppletie na 40 fotorefractieve keratectomieën beschreven.

Het vond universeel dat de groep die vitamine A had allemaal snellere genezingstijden had, minder postoperatieve ontgroeningen rapporteerde en een betere gezichtsscherpte had dan de groep die een placebo kreeg.

De voordelen van retinol komen terug in andere postoperatieve onderzoeken met vitamine A.

Immuniteit

Je hebt vast wel eens gehoord dat borstvoeding een baby een immuunsysteem boost geeft.

Maar weet je waarom?

Dat komt deels doordat de voordelen van retinol aan de baby worden doorgegeven via de moedermelk.

Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem, zowel bij het voorkomen van infectie-veroorzakende kiemen in het lichaam en de post-lymfatische reactie op infectie zodra ziektekiemen binnenkomen.

Retinol doet dit voornamelijk door de slijmvliezen sterk en vochtig te houden en de functie van de witte bloedcellen te verbeteren.

Vochtige membranen maken het moeilijker voor ziektekiemen om aan te vallen en je ziek te maken.

De American Society for Microbiology publiceerde in 2005 een rapport over de effecten van vitamine A en het immuunsysteem, waarbij talrijke onderzoeken en klinische onderzoeken werden onderzocht.

Over het algemeen suggereert het onderzoek dat vitamine A een effect op meerdere niveaus kan hebben op immuniteit door acties zoals antilichaamproductie, lymfatische proliferatie en het ondersteunen van de integriteit van slijmvliesepithelen in de darm ( 8 ).

Huidintegriteit

Vitamine A is een antioxidant die de integriteit van de huid bevordert door de oxidatie van andere schadelijke moleculen te remmen.

De componenten van vitamine A werken om uw lichaam vrij te houden van gifstoffen en vrije radicalen die de huid vaak beschadigen.

Dit type schade wordt meestal geassocieerd met vroegtijdige en natuurlijke veroudering, zoals die van fijne lijntjes en rimpels.

Het is vochtinbrengend en vochtretentie zorgt ervoor dat de huid zacht blijft en voorkomt uitdrogen en verhoorning.

Rimpels reageren bijzonder goed op lokale retinolbehandelingen.

Het eerste recept dat door de FDA goedgekeurde retinoïde was om rimpels te behandelen was Tretinoïne.

Het was bewezen effectief om collageen te verhogen, de groei van nieuwe bloedvaten te stimuleren, ouderdomsvlekken te vervagen, actinische keratose te verminderen en het uiterlijk van door de zon beschadigde huid te verbeteren.

Sindsdien zijn ook een aantal andere retinoïde producten beschikbaar op recept en op recept verkrijgbaar.

Een snel woord van waarschuwing - sommige hiervan zijn geassocieerd met ongunstige foetale reacties bij zwangere vrouwen.

Raadpleeg uw dermatoloog als u in de vruchtbare leeftijd bent en niet met anticonceptie.

Goede huidintegriteit is gunstig voor u vanuit een cosmetisch en dagelijks leven, maar het is vooral van belang met betrekking tot reeds bestaande ziekten.

Diabetes brengt bijvoorbeeld vaak het vermogen van de huid tot herstel en regeneratie in gevaar.

Het handhaven van een goede integriteit van de huid is van het grootste belang bij het voorkomen en genezen van huidproblemen die verband houden met het ziekteproces, zoals een diabetische maagzweer.

Toepassing van lokale vitamine A- en D-zalf is een gangbare praktijk bij tatoeage-nazorg.

Het is een behandeling die de voorkeur heeft omdat het de huid op de juiste manier bevochtigd en beschermd houdt om genezing te bevorderen.

Acne

Topisch toegepast in de vorm van retinol, is vitamine A gebruikt om acne, psoriasis en hyperpigmentatie met groot succes te behandelen.

Bij acne bijvoorbeeld, verminderen vitamine A-behandelingen 1) de productie van sebum die de poriën verstopt; 2) verminder de grootte van talgklieren; 3) verminder het aantal bacteriën in de huidkanalen, en 4) verhoog de proliferatie en differentiatie van keratinocyten.

Dit vermindert op zijn beurt weer de ontstekingsreactie op de acne en versnelt het herstel ervan ( 9 ).

De eerste retinoïde werd goedgekeurd voor acne in 1971.

Tegenwoordig zijn retinoïden in veel van de meest succesvolle acne-topische behandelingen.

Orale retinolsupplementen zijn ook op recept verkrijgbaar.

Een dermatoloog kan u helpen bepalen of u een acneprobleem heeft en of retinoïden een geschikte behandelingsoptie zijn.

Skeletsysteem

Botten hebben vitamine A nodig om te groeien en sterk en gezond te blijven.

Vitamine A beïnvloedt de productie en efficiëntie van osteoblasten, die de botopbouwende cellen in het lichaam zijn.

Zonder voldoende vitamine A kunnen de botten broos, poreus en minder dicht zijn.

Dit proces is van bijzonder belang als u een degeneratieve gewrichtsaandoening of een andere orthopedische aandoening heeft.

Het is echter belangrijk om te weten dat vitamine A in overmaat osteoclasten kan veroorzaken, dat zijn de cellen die botten afbreken en de botdichtheid verlagen.

Lagere botdichtheid zorgt ervoor dat botten kwetsbaar zijn voor breuken.

 

Spieren

 

Spieren zijn bevestigd aan botten via ligamenten en pezen.

Om spieren voor te vormen en te laten groeien, moeten ze sterke botten hebben.

Vitamine A zorgt voor een smerend effect op de membranen rond spieren, pezen, ligamenten en gewrichten om wrijvingsproblemen te voorkomen.

 

Tanden

 

Vitamine A speelt een belangrijke rol in de sterkte van tanden door zijn rol in de dentine productie.

Dentine is de tweede harde laag van de tand, direct onder het glazuur.

Tubulair dentine wordt geproduceerd door uw hele leven.

Het dient als een patchesysteem waarbij het glazuur wordt gedragen en holtes zijn begonnen.

Urinewegen

Vitamine A speelt een rol bij het goed bevochtigen en gezond houden van de urinewegen.

Vitamine A voorkomt ook urinaire stenen die leiden tot de vorming van nierstenen.

Kanker

Vitamine A is onderzocht als middel om kanker te voorkomen en te behandelen vanwege de celhernieuwde eigenschappen, interacties met witte bloedcellen, antioxiderende eigenschappen en omdat het vocht dat het aan membranen geeft, ze beter bestand maakt tegen cellulaire schade.

Het is een veel voorkomend onderdeel van de behandeling van een bepaalde vorm van leukemie en is onderzocht op effectiviteit bij de behandeling van andere vormen van kanker, zoals borstkanker, lymfomen en darmkanker.

Een recent onderzoek, gepubliceerd door Science Daily, onderzocht vitamine A als een middel om terugval van colonkanker tegen te gaan.

Dikkedarmkanker is berucht vanwege de resistentie tegen conventionele behandelingen, waardoor het één van de belangrijkste oorzaken is van sterfgevallen door kanker wereldwijd.

De onderzoekers gebruikten vitamine A om een ​​verloren eiwit te reactiveren dat kankercellen en hun uitzaaiingen zou elimineren.

De resultaten waren verbluffend ( 10 ).

wonden

Weefselcellen worden voortdurend afgestoten en vervangen door nieuwe, frisse huidcellen.

Dit is niet alleen een noodzakelijk biologisch proces voor de gezondheid van de huid, maar is ook een essentieel onderdeel van wondgenezing.

Vitamine A helpt beschadigde weefsels te repareren.

Retinoïnezuur is een vitamine A-component die werkt als een groeifactor voor epitheliale cellen.

Het activeert in principe genen die onrijpe huidcellen in rijpe epidermale cellen veranderen, waardoor de huidcelomzetsnelheid wordt versneld ( 11 ).

Mazelen

Mazelen zijn in verband gebracht met vitamine A-tekort.

Inname van vitamine A is ook in verband gebracht met het verlichten van diarree, longontsteking en koortsbijwerkingen van mazelen.

In klinische onderzoeken verminderde de behandeling van mazelen met vitamine A de morbiditeit bij kinderen aanzienlijk.

Hart

Hyperlipidemie of verhoogd cholesterol is geassocieerd met een tekort aan vitamine A.

Adequate hoeveelheden kunnen helpen het risico op een beroerte en hartziekte te verminderen die secundair zijn aan een verhoogd cholesterolgehalte.

De American Heart Association heeft aanbevolen een gezonde voedingsinname van antioxidanten, waaronder bèta-caroteen, voor de preventie van hart-gerelateerde ziekten.

Vruchtbaarheid en menselijke fysiologie

De ontwikkeling van zaadcellen kan niet gebeuren zonder vitamine A als een foetus zich ontwikkelt.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Biological Chemistry vond dat vitamine A de TR4-nucleaire receptor activeert die verantwoordelijk is voor de productie van embryonale zaadcellen, lipidenregulatie, regulering van de hemoglobineproductie en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel ( 12 ).

Vruchtbaarheidsspecialisten raden vitamine A vaak aan als middel voor mannen om het aantal zaadcellen te verhogen.

 

Gen transcriptie

Als ligand voor nucleaire receptoren is vitamine A's retinezuur essentieel voor gentranscriptieregulatie.

Recent bewijs geeft aan dat wees-nucleaire receptoren ook kunnen helpen bij het ontdekken van medicijndoelen voor processen van menselijke ziekten.

cognitieve

Onderzoekers van de Harvard Medical School ontdekten dat mannen die ten minste 15 jaar bèta-caroteen supplementen slikten minder snel cognitieve achteruitgang leden.

Andere studies hebben vergelijkbare resultaten met retinol bij vrouwen aangetoond.

Dit komt omdat de cognitieve achteruitgang is gekoppeld aan oxidatieve stress.

Krachtige antioxidanten, zoals vitamine A, bestrijden de oxidatie van vrije radicalen.

Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease gekeken naar het effect van het ontbreken van anti-oxidant vitaminen, zoals vitamine B-bèta-caroteen, had specifiek op Alzheimer-patiënten.

Uit de studie bleek dat Alzheimer-deelnemers over het algemeen onvoldoende bètacaroteenspiegels hadden, wat de vraag oproept of het nuttig zou kunnen zijn bij de preventie, het begin en / of de behandeling van de ziekte van Alzheimer ( 13).

Ontsteking

De antioxiderende eigenschappen van vitamine A maken het een krachtige ontstekingsremmer .

Omdat retinol vrije radicalen neutraliseert en voorkomt dat ze overactief worden, helpt het de weefsel- en cellulaire schade te voorkomen die ontstekingen kan veroorzaken.

Andere voordelen van vitamine A

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine A heilzaam is bij de behandeling van PMS, schimmelinfecties, fibrocystische borstziekte en als middel om het risico van overdracht van HIV op een ongeboren foetus te verminderen.

Topische toepassing van vitamine A wordt momenteel onderzocht als een preventieve behandeling voor sommige vormen van huidkanker.

Het gebruik ervan is gebruikelijk in onderontwikkelde landen om de effecten van malaria bij kinderen te verminderen.

Deze claims hebben allemaal medisch bewijs om hen te ondersteunen, maar ze zijn niet grondig genoeg bestudeerd om te worden onderbouwd of weerlegd.

Topische retinoïden worden vaak voorgeschreven voor wratten die niet reageren op andere behandelingsopties.

Ze werken door de celgroei in de wrat te verstoren.

Studies hebben aangetoond dat beroerteslachtoffers met hoge vitamine A-niveaus vaak sneller herstellen, minder kans hebben op langdurige invaliditeit van de beroerte en een hogere overlevingskans hebben dan patiënten met vitamine A.

Beste vitamine A-voedingsmiddelen

Visolie en lever bevatten de hoogste concentratie van voorgevormde vitamine A.

Melk en eieren bevatten zowel voorgevormd als provitamine A.

Veel soorten granen worden versterkt met vitamine A.

Hier zijn de meest voorkomende bronnen van vitamine A in het typische Amerikaanse dieet:

 • levertraan
 • room
 • eigeel
 • verrijkte melk
 • boter
 • cheddar kaas
 • runderlever
 • de meeste gele vruchten en groenten
 • de meeste oranje groenten en fruit
 • havermout
 • de meeste groene bladgroenten

Vitamine A voorzorgsmaatregelen

Te veel retinol is net zo schadelijk als niet genoeg.

Overtollige vitamine A is in verband gebracht met een aantal ziekten, waaronder osteoporose.

In grote hoeveelheden kan het groeivertraging en orgaanvergroting veroorzaken.

Vitamine A kan de effecten van leverschade door gebruikelijke consumptie en grote hoeveelheden alcohol versnellen.

Het is belangrijk om alle bronnen van vitamine A en zijn derivaten in overweging te nemen.

Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld wanneer een persoon actuele producten met vitamine A-actieve ingrediënten gebruikt, supplementen van vitamine A neemt en voldoende hoeveelheden krijgt van de plantaardige en dierlijke voedingsbronnen.

Dergelijke overbelastingen van retinol kunnen vaak de oorzaak zijn van hoofdpijn, misselijkheid en braken en huiduitslag.

Factor ook in elke multi-vitamine die u dagelijks mag nemen.

De meeste multivitamines bevatten vitamine A.

Op het etiket van het product staat de mcg per portie.

Vitamine A-supplementen en plaatselijke toepassingen moeten worden bewaard bij kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en uit direct zonlicht.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten hun inname van vitamine A zorgvuldig in de gaten houden.

Bedragen van meer dan 10.000 IE per dag kunnen geboorteafwijkingen veroorzaken, vooral tijdens de eerste drie maanden van de ontwikkeling van de foetus.

Aan de andere kant lijden zwangere vrouwen het meest waarschijnlijk aan een vitamine A-tekort in het laatste trimester wanneer de vraag van de foetus het hoogst is.

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan altijd uw kinderarts en prenatale zorgverlener over uw bronnen van retinol.

Degenen met medische aandoeningen die van invloed zijn op hoe vet wordt geabsorbeerd, zoals coeliakie, glutenallergie en cystic fibrosis, moeten een in water oplosbaar vitamine A-supplement nemen om goed te worden opgenomen.

Bepaalde darminfecties, zoals maagwormen, kunnen ook van invloed zijn op de opname van vitamine A.

Degenen met type-V-hyperlipoproteïnemie vormen van een hoog cholesterolgehalte mogen geen vitamine A nemen.

U mag geen dierlever meer dan eens per week gebruiken.

Eskimo's en poolreizigers hebben last van hypervitaminose door de frequentie waarmee ze ijsbeerlever eten.

Actuele retinoïden zijn nuttig voor veelvoorkomende huidproblemen, maar ze kunnen gevoeligheidsproblemen veroorzaken, vooral als ze te vaak of vaker worden gebruikt dan wordt aanbevolen.

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn uitdroging, roodheid, ontsteking, huidverkleuring, gevoeligheid voor zonlicht en blaarvorming of korstvorming.

Sommige studies hebben een verhoogd risico aangetoond dat het HIV-virus sneller repliceert met hoge vitamine A-consumptie bij volwassen HIV-patiënten.

Vitamine A-risico's

Afgezien van de specifieke risico's die hierboven zijn uiteengezet, is uw grootste risico om vitamine A te gebruiken hypervitaminose, wat toxiciteit is als u te veel vitamine A in uw lichaam heeft.

Dit kan op twee manieren gebeuren: 1) in korte tijd grote hoeveelheden vitamine A consumeren, of 2) door het opbouwen van grote hoeveelheden vitamine A terwijl het in je lichaam wordt opgeslagen.

Dit laatste wordt meestal gezien wanneer vitamine A wordt ingenomen door mensen met een leveraandoening.

Zoek onmiddellijk medische hulp bij symptomen van vitamine A-toxiciteit, waaronder visusveranderingen, botpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken en huidveranderingen.

Onbehandelde toxiciteit kan orgaanfalen veroorzaken, verhoogde druk op uw hersenen, coma en zelfs de dood veroorzaken.

Een belangrijk onderscheid bij hypervitaminose is dat het met name voorgevormde vitamine A is die zich in de lever kan ophopen en toxiciteit kan veroorzaken; bèta-caroteen en provitamine carotenen kunnen allergieën veroorzaken, maar leiden over het algemeen niet tot hypervitaminose.

Vitamine A-dosering

Het National Institute of Health beveelt de volgende dagelijkse hoeveelheden vitamine A aan:

 • 400 mcg voor baby's jonger dan 6 maanden.
 • 500 mcg van 6-12 maanden oud.
 • 300 mcg vanaf 12 maanden tot 3 jaar.
 • 400 mcg in de leeftijd van 4 tot 8.
 • 600 mcg in de leeftijd van 9 tot 13.
 • 900 mcg voor mannen in de leeftijd van 14 tot 18.
 • 700 mcg voor vrouwen in de leeftijd van 14 tot 18.
 • 750 mcg voor zwangere vrouwen in de leeftijd van 14 tot 18.
 • 1.200 mcg voor zogende vrouwen van 14 tot 18 jaar.
 • 900 mcg voor mannen ouder dan 18 jaar.
 • 700 mcg voor vrouwen ouder dan 18 jaar.
 • 770 mcg voor zwangere vrouwen ouder dan 18 jaar.
 • 1.300 mcg voor zogende vrouwen ouder dan 18 jaar ( 14 ).

Om wat context te geven, zijn de volgende typische hoeveelheden vitamine A per portie in voedingsmiddelen:

 • 3 oz. van gefrituurde runderlever = 6.582 mcg.
 • 1 kop magere ricotta kaas = 263 mcg.
 • 1 gebakken zoete aardappel = 1.403 mcg.
 • 1/2 kopje rauwe wortelen = 459 mcg.
 • 1 kopje verrijkte granen = 127-149 mcg, afhankelijk van het merk.

Zoals u kunt zien, kan een enkele zoete aardappel- of leverbediening vele malen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A opleveren.

Voor de gemiddelde persoon is een matige voedingsinname van vitamine A uit een verscheidenheid aan plantaardige en dierlijke bronnen onschadelijk, zelfs gunstig.

Vitamine A-interacties

Nogmaals, het is belangrijk om te kijken hoeveel bronnen van vitamine A en de componenten ervan dagelijks in je leven aanwezig zijn: actueel, aanvullend en dieet.

Vitamine A in grote hoeveelheden kan een wisselwerking hebben met sommige antibiotica die u neemt, zoals tetracyclines, en verhoogde inter-craniale druk veroorzaken.

Vertel uw arts altijd als u een orale dosis vitamine A inneemt of zwaar gebruik maakt van lokale producten met retinol.

Raadpleeg een arts voordat u vitamine A inneemt met geneesmiddelen met hoog hepatotoxiciteit, zoals Tegretol, Dilantin of Zocor.

Er zijn veel voorgeschreven medicijnen die zeer toxische bijwerkingen hebben op de lever.

Zorg ervoor dat u het gebruik van vitamine A opruimt met uw arts, vooral als u een leveraandoening heeft.

Raadpleeg een arts voordat u vitamine A inneemt en retinol-topische producten gebruikt wanneer u Coumadin gebruikt.

Beide veroorzaken een verminderde bloedstolling en kunnen resulteren in ongecontroleerd bloeden en blauwe plekken als je jezelf zelfs maar een beetje stoot.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn voldoende hoeveelheden vitamine A zeer nuttig voor een verscheidenheid van de biologische systemen van je lichaam.

Het is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de foetus en voortdurende goede gezondheid gedurende de adolescentie en de volwassenheid.

In ontwikkelde landen zijn plantaardige en dierlijke bronnen van vitamine A direct beschikbaar.

Het is echter geen stof die iedereen kan aanvullen zoals hij wil; toxiciteit is een mogelijkheid, vooral binnen bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen en mensen met een leveraandoening.

Neem bij twijfel altijd contact op met uw primaire verzorger en voedingsdeskundige om te bepalen hoe vitamine A u beiden ten goede komt en mogelijk in wisselwerking staat met bestaande aandoeningen en medicijnen.

Wat is vitamine A (retinol of retina) ? 16 gezonde eigenschappen van vitamine A