Essentiële Etherische oliën

Wat zijn de beste essentiële oliën voor jeukende insectenbeten?

Wat zijn de beste essentiële oliën voor jeukende insectenbeten?peppermint oil - Wat zijn de beste essentiële oliën voor jeukende insectenbeten?

Essentiële oliën voor insectenbeten kunnen zeer effectief zijn als ze correct worden gebruikt. Deze van nature afgeleide oliën zijn gericht tegen ontsteking en jeuk, waardoor de ellende uit insectenbeten komt.

Oliën kunnen de kans op krabben verminderen, wat infecties kan voorkomen. Dit komt omdat aanhoudend krassen op een insectenbeet een wond kan openen waardoor bacteriën in het lichaam kunnen komen.

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren helpen bij insectenbeten. De volgende oliën kunnen helpen de genezingsduur te versnellen en jeuk te verminderen na een insectenbeet.

Inhoud van dit artikel:

 1. De beste essentiële oliën voor insectenbeten
 2. Essentiële oliën gebruiken
 3. Essentiële oliën om te vermijden
 4. Wanneer essentiële oliën niet voldoende zijn
 5. Afhaal

Snelle feiten over etherische oliën voor insectenbeten:

 • Het is cruciaal om essentiële oliën te verdunnen met een dragerolie , zoals plantaardige olie.
 • Antimicrobiële etherische oliën kunnen het risico op het ontwikkelen van een infectie verminderen.
 • Ontstekingsremmende oliën kunnen de manier veranderen waarop het lichaam reageert op insectenbeten, waardoor jeuk vermindert.
 • Mensen met allergische reacties moeten essentiële oliën vermijden. Essentiële oliën kunnen bij sommige mensen een astma- aanval veroorzaken.

 

De beste essentiële oliën voor insectenbeten

Pepermuntolie kan helpen bij het branden en jeuken van insectenbeten.

Elke insectenbeet kan geïnfecteerd raken, vooral als deze is bekrast of een open wond heeft, zoals bij sommige steken. Bij mensen die een milde huidreactie hebben - zoals veel mensen doen met muggen en mierenbeten - kunnen deze oliën gunstig zijn.

Meng de essentiële olie altijd met een dragerolie en breng deze niet rechtstreeks op de huid aan.

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) controleert geen essentiële oliën, dus kies een merk dat bekendstaat om kwaliteit en zuiverheid.

Pepermunt en menthololie

Volgens één bron zorgen pepermuntoliën voor een verkoelend gevoel op de huid . Dit kan helpen bij brandende, branderige en jeukende gewaarwordingen veroorzaakt door beten of steken. Onderzoek suggereert dat pepermuntolie kan werken als een antimicrobieel middel, waardoor het risico op infectie die gepaard gaat met sommige beten wordt verminderd. Breng geen pepermuntolie aan op de beschadigde huid, want dit kan het verbranden of verergeren. Gebruik alleen op muggenbeten en andere milde bronnen van irritatie.

Tea tree olie

Tea tree olie kan helpen voorkomen dat bacteriën en andere microben in een insectenbeet groeien. Dit kan het risico op infecties verminderen, waardoor het een uitstekende keuze is voor kinderen die niet kunnen weerstaan ​​aan krabben.

Onderzoek toont ook aan dat theeboomolie kan werken als een natuurlijk antihistaminicum. Antihistaminica verminderen de activiteit van de histaminereceptoren van het lichaam, die een rol kunnen spelen bij allergische reacties en jeuk. Dit kan zwelling en jeuk verminderen.

Lavendel olie

Bekend als de beste voor zijn humeurverbeterende en kalmerende effecten, kan lavendelolie ook helpen de pijn en jeuk van insectenbeten te verminderen. Lavendel kan ook de pijn verbeteren door beten en steken van insecten, zoals vuurmieren en bijen.

Citroengras olie

De antimicrobiële effecten van citroengrasolie kunnen volgens sommige bronnen de verspreidingvan sommige door insecten overgedragen ziekten helpen voorkomen . Uit onderzoek dat in 2014 werd gepubliceerd , bleek ook dat een stof die in olie van citroengras wordt aangetroffen, ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben. Ontsteking is een belangrijke bron van pijn en jeuk na insectenbeten en -steken. Door het verminderen van ontstekingen kan citroengrasolie beten minder pijnlijk maken.

Kamferolie

Kamferolie kan aangename opwarmingsgeur op de huid veroorzaken, waardoor de jeuk van sommige insectenbeten kan worden verhuld. Als de bijt brandt in plaats van jeukt, vermijd dan kamfer, omdat het de sensaties erger kan maken.

Kamille olie

Lang gewaardeerd in de traditionele geneeskunde vanwege zijn verzachtende eigenschappen, kunnen deze voordelen van kamille ook helpen bij jeuk geassocieerd met insectenbeten en -steken. Een handvol onderzoeken hebben aangetoond dat kamille ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het kan helpen bij milde allergische reacties, evenals jeuk en verbranding geassocieerd met de meeste insectenbeten en -steken.

Toverhazelaar

Toverhazelaar is niet, in de strikte zin van het woord, een essentiële olie. Het is een water dat wordt gedistilleerd uit de bladeren en stengels van de Hamamelis virginiana-  plant. Toverhazelaar kan voorkomen dat beten worden geïnfecteerd door bacteriën te bestrijden en de wond schoon te houden. Toverhazelaar wordt ook gebruikt om ontstekingen en blauwe plekken te verminderen. Omdat het water is, is het niet nodig om het in een dragerolie te verdunnen.

 

Essentiële oliën gebruiken

essential oils with dried herbs on a table - Wat zijn de beste essentiële oliën voor jeukende insectenbeten?

Essentiële oliën kunnen verschillende rollen dienen en studies suggereren dat ze moeten worden gebruikt als een aanvulling op reguliere behandelingen.

Essentiële oliën worden gewonnen uit planten, zoals kruiden, bloemen of bomen .

Essentiële oliën onderscheiden zich van parfum- en geuroliën, die vaak worden gemengd met andere ingrediënten. Binnen de plant vervullen etherische oliën verschillende rollen.

In planten trekken etherische oliën nuttige insecten aan, zoals bijen, om zich te beschermen tegen gevaarlijke insecten, beschermen ze de plant tegen bacteriën en ziekten en sturen ze belangrijke chemische signalen over de plant.

Voorstanders van etherische oliën stellen dat menselijke gebruikers evenveel kunnen profiteren van essentiële oliën als planten. Onderzoek naar dit zich ontwikkelende veld van alternatieve geneeskunde staat nog in de kinderschoenen.

Veel studies suggereren echter dat etherische oliën de reguliere medische behandelingen kunnen aanvullen, of zelfs voordelen bieden die standaardbehandelingen niet bieden. Dat omvat de behandeling van insectenbeten.

Etherische oliën aanbrengen op de huid

Breng de oliën rechtstreeks op het getroffen gebied aan volgens de instructies die bij de essentiële olie zijn geleverd, zoals geadviseerd door een arts of specialist, of volgens een gids specifiek voor essentiële oliën. Gebruik nooit essentiële oliën, tenzij een specialist anders adviseert.

 

Essentiële oliën om te vermijden

Vermijd het gebruik van de volgende oliën na een insectenbeet of als de huid kapot of geïrriteerd is:

 • piment
 • Laurier
 • benzoë
 • cassia
 • kaneel
 • kruidnagel
 • venkel
 • naaldboom
 • oregano
 • peterselie
 • salie
 • net
 • tagetes
 • tijm

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten hun arts raadplegen voordat ze essentiële oliën op hun huid aanbrengen.

 

Wanneer essentiële oliën niet voldoende zijn

mosquito on a hand - Wat zijn de beste essentiële oliën voor jeukende insectenbeten?

Een insectenbeet kan worden geïnfecteerd als deze opgezwollen raakt en begint te sijpelen.

Soms zijn essentiële oliën niet voldoende om de pijn en jeuk van insectenbeten te behandelen. Enkele andere strategieën die kunnen helpen zijn onder meer:

 • Calamine lotion op de beet aanbrengen
 • een havermoutbad nemen
 • aanbrengen van een actueel anti-jeukmiddel zoals hydrocortison crème
 • het nemen van een vrij verkrijgbare antihistaminica zoals Benadryl

Als de beet erg opgezwollen raakt, er strepen uit komen of begint te druipen, kan het zijn geïnfecteerd. In dit geval moeten mensen onmiddellijk naar een arts gaan.

Mensen met ernstige allergische reacties die kortademigheid, roodheid, huiduitslag of braken veroorzaken, moeten naar spoedeisende zorg gaan. Gebruik nooit essentiële oliën om een ​​allergische reactie te behandelen.

 

Afhaal

Bugbites kunnen erg irritant zijn, vooral voor mensen met een gevoelige of droge huid. Essentiële oliën bieden een eenvoudig tegengif. Sommige essentiële oliën kunnen helpen bij het voorkomen van insectenbeten helemaal. Volgens sommige onderzoeken kunnen neem, citroen eucalyptus en citronella oliën muggen en andere insecten helpen afstoten .

Mensen moeten etherische oliën verdund op de huid gebruiken of een insectenverdrijvend middel proberen te gebruiken.

Essentiële oliën zijn krachtig. Het feit dat iets natuurlijk is, betekent nog niet dat het veilig is. Dus zoals bij elke remedie, moeten mensen met een arts praten voordat ze essentiële oliën gebruiken, vooral als ze een gevoelige huid of een voorgeschiedenis van allergische reacties hebben.