Groente en Fruit

HOE GEZOND ZIJN RODE BIETEN? Wat zijn de gezonde voordelen van rode biet?

beetroot - HOE GEZOND ZIJN RODE BIETEN? Wat zijn de gezonde voordelen van rode biet?

Wat zijn de voordelen van rode biet?

Rode biet, ook bekend als suikerbieten, wint aan populariteit als nieuw superfood dankzij recente studies die beweren dat bieten en bietensap de atletische prestaties kunnen verbeteren, de bloeddruk kunnen verlagen en de bloedstroom kunnen verbeteren.

Nieuwe producten met dit zeer voedzame voedsel verschijnen overal, en ze bevatten sappen en drankjes.

Rode bieten, of tafelbieten komen uit dezelfde familie als suikerbieten, maar ze zijn genetisch en qua voedingswaarde verschillend. Suikerbieten zijn wit van kleur en worden vaak gebruikt voor het extraheren van suiker en het verzoeten van gefabriceerd voedsel. Suiker kan niet worden verkregen uit bieten, die meestal rood of goud van kleur zijn.

Deze MNT Knowledge Center-functie maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

Inhoud van dit artikel:

 1. Gezondheidsvoordelen van het eten van rode biet
 2.  Nutritional breakdown of beetroot
 3. Hoe meer rode biet in uw dieet te verwerken
 4. Potentiële gezondheidsrisico's van het eten van rode biet

Gezondheidsvoordelen van het eten van rode biet

Rode biet wint aan populariteit als nieuw superfood.

Het consumeren van allerlei groenten en fruit is al lang geassocieerd met een verminderd risico op veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen.

Veel onderzoeken wijzen uit dat het eten van meer plantaardig voedsel, zoals rode biet, het risico op zwaarlijvigheid , algemene sterfte, diabetes en hartaandoeningen vermindert en een gezonde huid en haar, verhoogde energie en algemeen lager gewicht bevordert.

Gezondheid van het hart en de bloeddruk : A 2008 studie gepubliceerd in Hypertension onderzocht de effecten van de inname van 500 ml bietensap bij gezonde vrijwilligers en vond dat de bloeddruk aanzienlijk werd verlaagd na inname.

Onderzoekers veronderstelden dat dit waarschijnlijk te wijten was aan de hoge nitraatgehaltes in bietensap en dat de hoge nitraatgroenten een goedkope en effectieve manier zouden kunnen zijn om cardiovasculaire aandoeningen en bloeddruk te behandelen.

Een andere studie die in 2010 werd uitgevoerd, vond vergelijkbare resultaten, waarbij werd geconcludeerd dat het drinken van rode bietensap de bloeddruk aanzienlijk verlaagd op een dosisafhankelijke basis.

Dementie: Onderzoekers van de Wake Forest University hebben ontdekt dat het drinken van sap uit rode biet de oxygenatie naar de hersenen kan verbeteren, waardoor de progressie van dementie bij oudere volwassenen wordt vertraagd .

Volgens Daniel Kim-Shapiro , directeur van Translational Science Center Wake Forest, neemt de bloedtoevoer naar bepaalde delen van de hersenen af ​​met de leeftijd en leidt dit tot een afname van cognitie en mogelijke dementie. Het consumeren van bietensap als onderdeel van een hoog nitraatdieet kan de doorbloeding en zuurstofvoorziening naar deze gebieden die ontbreken, verbeteren.

Diabetes: bieten bevatten een antioxidant die bekend staat als alfa-liponzuur, wat kan helpen de glucosespiegels te verlagen, de insulinegevoeligheid te verhogen en oxidatieve stress-geïnduceerde veranderingen bij patiënten met diabetes te voorkomen.

Studies met alfa-liponzuur hebben ook een afname van de symptomen van perifere neuropathie en autonome neuropathie bij mensen met diabetes aangetoond . 5

Een meta-analyse suggereert echter dat de voordelen van alfa-liponzuur voor symptomatische perifere neuropathie beperkt kunnen zijn tot intraveneuze toediening van het zuur. De auteurs concluderen: "Het is onduidelijk of de significante verbeteringen gezien na 3 tot 5 weken orale toediening met een dosering van meer dan 600 milligram per dag zijn klinisch relevant. " 6

Spijsvertering en regelmaat: vanwege de hoge vezelinhoud helpt rode biet verstopping te voorkomen en regelmaat te bevorderen voor een gezond spijsverteringskanaal.

Ontsteking: Choline is een zeer belangrijke en veelzijdige voedingsstof in rode biet die helpt bij slaap, spierbewegingen, leren en geheugen. Choline helpt ook om de structuur van celmembranen te behouden, helpt bij de overdracht van zenuwimpulsen, helpt bij de opname van vet en vermindert chronische ontstekingen . 4

Oefening en atletische prestaties: suppletie van rode bietensap heeft aangetoond dat het de spieroxygenatie tijdens de training verbetert, wat suggereert dat een verhoogde nitraatinname via de voeding de potentie heeft om de inspanningstolerantie te verhogen tijdens langdurige uithoudingsvermogentraining. De kwaliteit van leven voor mensen met cardiovasculaire, respiratoire of metabole ziekten, die de activiteiten van het dagelijks leven fysiek moeilijk vinden vanwege een gebrek aan zuurstofvoorziening, kan worden verbeterd.

Rode bietensap verbeterde de prestaties met 2,8 procent, of 11 seconden, in een 4 km fietstijdrit en met 2,7 procent, of 45 seconden in een 16,1 kilometer lange tijdrit.

Nutritional breakdown of beetroot

Rode biet en bietensap zijn goede bronnen van verschillende voedingsstoffen.

Eén kop onbewerkte bieten bevat :

 • 58 calorieën
 • 13 gram koolhydraten , inclusief 9 gram suiker en 4 gram vezels
 • 2 gram eiwit

Afhankelijk van het merk kan een flesje bietensap van 296 milliliter bevatten:

 • 44 calorieën
 • 11 gram koolhydraten, inclusief 1 gram vezels en 8 gram suiker
 • 2 gram eiwit

Het is belangrijk om het etiket van verpakte sappen te controleren, echter om te controleren op toegevoegde suikers.

Rode biet levert 1 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine A, 2 procent calcium , 11 procent vitamine C en 6 procent ijzer.

Vitamine C, een antioxidant, speelt een sleutelrol bij het creëren van collageen en sommige neurotransmitters en bij het metabolisme van eiwitten. IJzer is een essentieel onderdeel van hemoglobine, het eiwit dat zuurstof van de longen naar de lichaamsweefsels overbrengt. Het is nodig voor groei, ontwikkeling en celfunctie. Een gebrek aan ijzer leidt tot een bepaald type bloedarmoede .

Het is een rijke bron van foliumzuur en mangaan. Het bevat ook thiamine, riboflavine, vitamine B-6, pantotheenzuur, choline, betaïne, magnesium , fosfor, kalium , zink, koper en selenium .

Foliumzuur is belangrijk voor een gezond metabolisme, stimuleert een gezonde huid en haar en beschermt de mond tegen pijn en zweren. Foliumzuur wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap en studies wijzen erop dat het bijdraagt ​​aan een gezond geboortegewicht en congenitale hartafwijkingen en andere problemen zoals neurale eileidersdefecten bij de pasgeborene voorkomt .

Mangaan komt in kleine hoeveelheden in het lichaam voor, maar is nodig voor een reeks functies. Een tekort aan mangaan kan bijdragen aan onvruchtbaarheid , botafwijkingen, zwakte en toevallen.

Bieten bevatten veel nitraat, waarvan wordt aangenomen dat het het cardiovasculaire systeem ten goede komt en dat het mogelijk beschermt tegen kanker.

Hoe meer rode biet in uw dieet te verwerken

Bieten kunnen worden geroosterd, gestoomd, gekookt, gebeitst of rauw worden gegeten.

Voeg in plakjes gesneden bieten bieten toe aan je favoriete salade en bedek met geitenkaas.

 • Maak je eigen bietensap door bietjes te schillen en te mengen met een combinatie van verse sinaasappel, munt en ananas of appels, citroen en gember . Meng en vervorm.
 • Rasp rauwe bieten en voeg ze toe aan koolsla of je favoriete salade.
 • Top geroosterde bieten met geitenkaas voor een perfecte combinatie.
 • Voeg in plakjes gesneden bieten bieten toe aan je favoriete salade en bedek met geitenkaas.
 • Snijd de rauwe bieten in stukjes en serveer ze met citroensap en een scheutje chilipoeder.

Zorg er bij het kiezen van een biet voor dat deze zwaar is voor zijn formaat en zonder oppervlaktebeschadiging. Als de groene bladen nog aan zijn, moeten ze er fris uitzien, niet verwelkt zijn. Deze zijn ook eetbaar.

Bieten zijn niet alleen rood. Er zijn ook gouden bieten en witte bieten. Ze zijn overal verkrijgbaar in supermarkten en boerenmarkten.

Bewaar bieten voor een paar dagen in een goed afgesloten zak.

Als je rode biet kweekt en langer moet bewaren, snijd je de bladeren en stengels af, laat ongeveer 2 centimeter lang. Bewaar ze in een bak met zand in een garage of schuurtje, ergens dat koel maar vorstvrij is.

Recente ontwikkelingen over de gezondheidsvoordelen van rode biet van MNT-nieuwsBietensap is goed voor patiënten met hartfalen

Spierkracht, maar geen uithoudingsvermogen, kan verbeteren bij patiënten met hartfalen als ze een dieet met veel nitraten gebruiken - in overvloed gevonden in bietenensap - een onderzoek in het tijdschrift Circulation: Heart Failure shows.

Potentiële gezondheidsrisico's van het eten van rode biet

Als nitraatbevattend groentesap niet correct wordt opgeslagen, kunnen bacteriën zich ophopen die nitraat in nitriet omzetten en het sap verontreinigen. Hoge niveaus van nitriet kunnen mogelijk schadelijk zijn als ze worden geconsumeerd.

Een hoog nitraatdieet kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen zoals organische nitraat (nitroglycerine) of nitrietgeneesmiddelen die worden gebruikt voor angina , sildenafilcitraat, tadalafil en vardenafil. 2

Drinken van bietensap kan rode urine of ontlasting veroorzaken.

Het is het totale dieet of algehele eetpatroon dat het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan zich te concentreren op afzonderlijke voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

Verder lezen

Heb je genoten van het lezen over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode biet? Bekijk onze verzameling artikelen over andere groenten en fruit .

Lees ook ons ​​artikel over de top 10 van gezonde voedingsmiddelen voor uw dagelijkse voeding.

De gezondheidsvoordelen van rucola Ontdek de potentiële gezondheidsvoordelen van rucola (ook bekend als raket) die het verlagen van het risico op kanker en het voorkomen van osteoporose omvatten.

Waterkers: gezondheidsvoordelen en voedings afbraak Meer informatie over de gezondheidsvoordelen van waterkers, waaronder kankerpreventie, het onderhouden van de bloeddruk en gezonde botten, en het behandelen van diabetes.

Gezondheidsvoordelen van rapen De potentiële gezondheidsvoordelen van rapen, waaronder het verlichten van diverticulose, het handhaven van de bloeddruk, het bestrijden van kanker en het helpen bij het verliezen van gewicht.

Pickle juice drinken: goed of slecht?Pickles worden al lang beschouwd als voedsel dat de gezondheid en het welzijn kan ondersteunen. Dus hoe zit het met het sap van augurken? Ontdek of het gezondheidsvoordelen biedt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van druiven?De voedingsstoffen in druiven kunnen kanker, hartaandoeningen en diabetes helpen voorkomen, en ze kunnen helpen hoge bloeddruk en obstipatie te verminderen.