Superfoods

HOE GEZOND IS GINSENG? WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN EN BIJWERKINGEN VAN GINSENG?

images 4 - HOE GEZOND IS GINSENG? WAT ZIJN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN EN BIJWERKINGEN VAN GINSENG?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ginseng?

Ginseng verwijst naar elf verschillende variëteiten van een korte, langzaam groeiende plant met vlezige wortels. Het wordt verondersteld dat Ginseng het welzijn herstelt en verbetert. Het is een van de meest populaire kruidenremedies.

De kruiden bestaan ​​uit een lichtgekleurde, gevorkte wortel, een relatief lange stengel en groene bladeren met een ovale vorm.

Van zowel Amerikaanse ginseng ( Panax quinquefolius, L. ) als Aziatische ginseng ( P. Ginseng ) wordt aangenomen dat ze de energie verhogen, het bloedsuiker- en cholesterolgehalte verlagen, stress verminderen , ontspanning bevorderen, diabetes behandelen en seksuele disfunctie bij mannen beheersen.

Inhoud van dit artikel:

 1. Mogelijke gezondheidsvoordelen
 2. Mogelijke bijwerkingen
 3. interacties
 4. Afhaal

Mogelijke gezondheidsvoordelen

Ginseng heeft naar verluidt meerdere gezondheidsvoordelen. Er is echter verder onderzoek nodig om deze te bevestigen.

Ginseng wordt van oudsher gebruikt om een ​​reeks medische aandoeningen te ondersteunen.

Meer onderzoek is nodig om het nut ervan als supplement te bevestigen. Er wordt echter beweerd dat ginsenosides, chemische componenten die worden aangetroffen in ginseng, verantwoordelijk zijn voor het klinische effect van het kruid.

Westerse wetenschappers en gezondheidswerkers stellen vaak vraagtekens bij de medicinale eigenschappen van ginseng. Er is geen overtuigend bewijs dat de werkelijke effectiviteit ervan bepaalt.

Ginseng-producten kunnen variëren in kwaliteit en geneeskrachtige eigenschappen. Het is ten zeerste aan te bevelen de ingrediënten van ginseng-producten vóór aankoop te controleren. Sommige producten blijken een kleine of verwaarloosbare hoeveelheid ginseng te bevatten en sommige bevatten andere stoffen.

Onderzoekers suggereren dat de volgende gezondheidsvoordelen verbonden zijn met ginseng:

Verhoogde energie

Ginseng kan helpen bij het stimuleren van fysieke en mentale activiteit bij mensen die zich zwak en moe voelen. Een studie onthulde dat ginseng goede resultaten liet zien bij het helpen van kankerpatiënten met vermoeidheid .

De energie-opwekkende effecten van ginseng werden echter alleen waargenomen bij mensen die momenteel worden behandeld. Ginseng vertoonde geen statistisch significante verbeteringen bij mensen die al een kankerbehandeling hadden voltooid.

Scherpere cognitieve functie

Ginseng heeft effecten op het denkvermogen aangetoond, maar studies hebben geen uitsluitsel gegeven.

Ginseng kan denkprocessen en cognitie verbeteren. Onderzoek gepubliceerd in The Cochrane Library onderzocht de juistheid van deze claim.

De studie zegt dat ginseng voordelen lijkt te bieden voor cognitie, gedrag en kwaliteit van leven. De auteurs van de review waarschuwden echter dat, ondanks enkele positieve bevindingen, studies die waren opgenomen in de systematische review geen overtuigend bewijs leverden voor de effectiviteit van ginseng als een cognitieve booster.

Richard Brown, MD, universitair hoofddocent klinische psychiatrie aan Columbia University, zei over de studie :

"Het was een zeer zorgvuldige beoordeling, maar zoals met veel Chinese kruiden en behandelingen, terwijl ginseng door miljoenen mensen is gebruikt, zijn er niet veel rigoureuze moderne onderzoeken."

Een andere studie , gepubliceerd in Journal of Dairy Science , onderzocht of het mogelijk zou zijn om Amerikaanse ginseng in voedingsmiddelen op te nemen. De onderzoekers ontwikkelden ginseng-versterkte melk met voldoende ginseng om de cognitieve functie te verbeteren.

Het is echter in dit stadium niet mogelijk om te weten of opname van ginseng in een voedingsproduct het gewenste cognitieve effect zou hebben.

Ontstekingsremmende effecten

Ginsenosides kunnen ontstekingsremmende effecten hebben, blijkt uit experimentele resultaten in Journal of Translational Medicine .

Ginseng wordt vaak gebruikt om ontstekingen te verminderen . De onderzoekers suggereren dat ginsenosides mogelijk verantwoordelijk zijn voor het richten van paden in het immuunsysteem die ontstekingen zouden kunnen verminderen.

Behandeling van erectiestoornissen

Mannen kunnen ginseng nemen om erectiestoornissen te behandelen .

Een Koreaans onderzoek uit 2002 bracht aan het licht dat 60 procent van de mannen die ginseng gebruikten een verbetering van hun symptomen opmerkte. Onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology beweerde ook "bewijs te leveren voor de effectiviteit van rode ginseng bij de behandeling van erectiestoornissen".

Er is echter een meer recente systematische review uitgevoerd.

Bij het beoordelen van de effectiviteit van rode ginseng voor de behandeling van erectiestoornissen, toonde de review aan dat het aantal onderzoeken, de totale steekproefomvang en de kwaliteit van de experimentele methoden niet bevredigend waren om aanhoudend klinisch voordeel te tonen.

Meer onderzoek is nodig om ginseng te bevestigen als een betrouwbare behandeling voor erectiestoornissen.

Griep preventie

Onderzoek naar de effecten van ginseng op muizen suggereert een mogelijk verband tussen ginseng en de behandeling en preventie van influenza en respiratoir syncytieel virus (RSV).

Bevindingen suggereerden dat extract van rode ginseng de overleving van humane longepitheelcellen die met het influenzavirus zijn geïnfecteerd zou kunnen verbeteren. Veel studies naar de preventieve werking van ginseng tegen virussen werden later echter als onbetrouwbaar in diskrediet gebracht.

Bloedsuiker verlagen

Verschillende studies suggereren dat ginseng kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en diabetes te behandelen. Ginsenosides invloed kunnen zijn op de insuline productie in de alvleesklier en het verbeteren van insulineresistentie met behulp van andere mechanismen.

Meer klinische studies en standaardisatie van ginsengwortel zijn nodig om ginseng te beschouwen als een mogelijke aanvullende therapie voor diabetes. Dit is zodat onderzoekers kunnen onderzoeken welke specifieke doses effectief zijn.

Mogelijke bijwerkingen

Ginseng kan hoofdpijn als bijwerking veroorzaken.

Niet alle bijwerkingen van ginseng zijn bekend. Hoewel ginseng als veilig wordt beschouwd om te consumeren, zijn de volgende bijwerkingen gemeld :

 • hoofdpijn
 • slaapproblemen
 • problemen met de spijsvertering
 • veranderingen in bloeddruk en bloedsuikerspiegel
 • prikkelbaarheid
 • nervositeit
 • wazig zien
 • een ernstige huidreactie
 • zwelling
 • diarree
 • bloeden
 • duizeligheid
 • een droge mond
 • een verlaagde hartslag
 • convulsies en epileptische aanvallen
 • delirium

Vrouwen kunnen ook gezwollen borsten en vaginale bloedingen ervaren .

interacties

Artsen adviseren om ginseng niet te mengen met een klasse antidepressiva die monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) worden genoemd. Het gelijktijdig innemen van deze antidepressiva als ginseng kan manische episodes en tremoren veroorzaken.

Ginseng kan de effecten van bloeddruk-, diabetes- en hartmedicatie, waaronder calciumantagonisten zoals nifedipine, veranderen. Meng nooit ginseng- en hartmedicijnen zonder eerst een arts te raadplegen.

Het kruid kan ook het risico op bloedingen vergroten wanneer het wordt ingenomen met bloedverdunners, zoals warfarine of aspirine .

Ginseng kan de effecten van cafeïne en andere stimulerende middelen versterken, wat leidt tot een snelle hartslag en mogelijk zweten of slapeloosheid . Het kan ook de pijnstillende effecten van morfine opheffen.