Voedsel

WAT ZIJN DE RUSTGEVENDE VOORDELEN VAN KAMILLE THEE? RISICO’S EN BIJWERKINGEN VOOR SLAAP BLOEDDRUK EN HART

WAT ZIJN DE RUSTGEVENDE VOORDELEN VAN KAMILLE THEE? RISICO'S EN BIJWERKINGEN VOOR SLAAP BLOEDDRUK EN HART

Kamille thee is al lang gebruikt, als een traditionele folk remedie, voor een breed scala van gezondheidsproblemen. Tegenwoordig onderzoeken onderzoekers meer en meer de effectiviteit van het beheer van ziekten, waaronder kanker en diabetes.

Tot nu toe heeft onderzoek naar de potentie van kamille thee veelbelovend getoond. Studies variëren echter met een aantal onderzoeken die duidelijke voordelen aantonen in vergelijking met alternatieve oplossingen en andere onderzoeken die alleen wijzen op mogelijke oplossingen.

Voor de meeste mensen is kamille thee veilig om te proberen als een aanvulling op andere behandelingen, maar het mag de reguliere medische behandelingen niet vervangen als mensen ernstige ziekten hebben.

Inhoud van dit artikel:

 1. Wat is kamille thee?
 2. Voordelen van kamille thee
 3. Wie moet kamille-thee vermijden?
 4. Afhaal

Snelle feiten over kamille thee:

 • Gedroogde kamillebloemen worden gebruikt om kamillethee te maken.
 • Onderzoekers zijn geïnteresseerd in de voordelen van het consumeren van kamille thee.
 • Net als bij andere kruidengeneesmiddelen is het niet voor iedereen veilig.
 • Hoe krachtiger de thee, hoe waarschijnlijker het is om gezondheidsvoordelen te bieden.

Wat is kamille thee?

Kamille thee is een traditionele folk remedie gemaakt van gedroogde kamillebloemen.

De potentie van verschillende kamille theeën varieert, waarbij sommige aanzienlijk meer kamille bevatten dan andere. De krachtigere theesoorten zullen ook eerder bijwerkingen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Daarom is het het veiligst om met een lage dosering te beginnen en langzaam tot grotere doses te werken.

Kamille bevat chemicaliën die flavonoïden worden genoemd. Deze flavonoïden zijn een type voedingsstof dat in veel planten aanwezig is en ze spelen een belangrijke rol bij de medicinale werking van kamille.

Onderzoekers weten nog niet precies welke andere chemicaliën specifiek in kamille aanwezig zijn en verklaren de voordelen ervan.

 

Voordelen van kamille thee

De mogelijke voordelen van kamille thee, waarvoor het meest bewijs bestaat, zin onder andere:

1. Het verminderen van menstruatiepijn

Verschillende studies hebben kamille-thee in verband gebracht met een verminderde hevigheid van menstruatiekrampen. Zo bleek uit een studie uit 2010 dat het consumeren van kamille thee gedurende een maand de pijn van menstruatiekrampen kon verminderen. Vrouwen in de studie rapporteerden ook minder angst en angst geassocieerd met menstruatiepijn .

2. Diabetes behandelen en bloedsuiker verlagen

Nogmaals, sommige studies hebben aangetoond dat kamille thee de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij mensen met diabetes . Onderzoek toont niet aan dat kamille een levensvatbaar substituut is voor diabetesmedicatie, maar het kan een nuttige aanvulling op bestaande behandelingen zijn.

Evenzo bleek uit een studie van 2008 bij ratten dat een consistent gebruik van kamille-thee zou kunnen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel zou stijgen. Dit effect vermindert het langetermijnrisico op diabetescomplicaties, wat suggereert dat kamille de diabetesuitkomsten zou kunnen verbeteren.

3. Vertragen of voorkomen van osteoporose

Osteoporose is het progressieve verlies van botdichtheid. Dit verlies verhoogt het risico op gebroken botten en gebogen houding. Hoewel iedereen osteoporose kan ontwikkelen, komt het het meest voor bij vrouwen in de postmenopauze. Deze neiging kan te wijten zijn aan de effecten van oestrogeen .

Een onderzoek uit 2004 wees uit dat kamille thee anti-oestrogene effecten kan hebben. Het hielp ook de botdichtheid te bevorderen, maar de auteurs van de studie waarschuwen dat verder onderzoek nodig is om dit duidelijke voordeel te bewijzen.

4. Vermindering van ontsteking

Ontsteking is een reactie van het immuunsysteem om infecties te bestrijden. Kamille thee bevat chemische stoffen die de ontsteking kunnen verminderen . Langdurige ontsteking is echter gekoppeld aan een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder aambeien , gastro-intestinale pijn, artritis , auto-immuunziekten en zelfs depressie .

5. Behandeling en preventie van kanker

Sommige onderzoeken suggereren dat kamillethee zich kan richten op kankercellen , of zelfs kan voorkomen dat die cellen zich in de eerste plaats ontwikkelen. Tot dusverre is onderzoek echter niet doorslaggevend en wetenschappers zeggen dat er meer werk nodig is om de anti-kanker claims van kamille te bewijzen. Ook heeft het meeste onderzoek gekeken naar klinische modellen bij dieren, niet bij mensen.

Een studie uit 2012 vergeleek de kankerbestrijdende vermogens van goudsbloem en kamille theeën. Beide konden selectief kankertumoren richten, maar de effecten van goudsbloemthee waren krachtiger.

6. Helpen met slapen en ontspanning

older lady sleeping - WAT ZIJN DE RUSTGEVENDE VOORDELEN VAN KAMILLE THEE? RISICO'S EN BIJWERKINGEN VOOR SLAAP BLOEDDRUK EN HART

Van kamille thee wordt gedacht dat ze mensen helpen in slaap te vallen.

Kamille thee wordt algemeen beschouwd als een manier om mensen te helpen ontspannen en in slaap te vallen. Slechts weinig klinische onderzoeken hebben dit echter getest.

In een overzicht van het huidige bewijsmateriaal worden 10 van de 12 cardiovasculaire patiëntenaangehaald als zijnde kort na het nuttigen van kamille thee in slaap gevallen. Een handvol andere onderzoeken naar klinische modellen suggereren ook dat kamille thee mensen kan helpen ontspannen.

In een onderzoek met ratten hielp het kamille-extract slaapgestoorde knaagdieren in slaap te laten vallen. Veel onderzoekers geloven dat kamille thee kan functioneren als een benzodiazepine . Benzodiazepines zijn voorgeschreven medicijnen die angst kunnen verminderen en slaap kunnen veroorzaken. Sommige onderzoeken suggereren dat kamille bindt aan benzodiazepine-receptoren.

Een beoordeling waarin gekeken wordt naar het vermogen van kamillethee om angst te verminderen, is niet overtuigend. Sommige onderzoeken tonen een bescheiden anti-angstvoordeel, maar anderen niet.

7. Koude symptomen behandelen

Anekdotisch bewijs en enkele studies suggereren dat het inademen van stoom met kamille-extract enkele van de symptomen van verkoudheid kan verlichten. Maar dit voordeel is nog niet bewezen.

8. Behandeling voor milde huidaandoeningen

Een klein onderzoek uit 1987 wees uit dat het rechtstreeks toepassen van kamille-extract op een wondondersteunde genezing. Evenzo hebben enkele onderzoeken gevonden dat kamillezalven kunnen helpen bij eczeem en milde inflammatoire huidaandoeningen, hoewel ze niet zo effectief zijn als hydrocortisoncrème.

Wie moet kamille-thee vermijden?

De volgende groepen moeten kamille vermijden tenzij anders geadviseerd door een arts:

 • Mensen met een voorgeschiedenis van ernstige allergieën, vooral voor pollen : kamille kan besmet zijn met stuifmeel van andere planten en kan een allergische reactie veroorzaken.
 • Mensen die eerder een allergische reactie, zelfs milde, op kamilleproducten hadden : Ze moeten kamille vermijden, omdat allergische reacties met de tijd erger kunnen worden.
 • Zuigelingen en heel jonge kinderen : kamille thee, vergelijkbaar met honing en sommige andere natuurlijke producten, kan besmet zijn met botulisme- sporen. De meeste gezonde volwassenen kunnen de infectie bestrijden, maar baby's kunnen dit misschien niet. Veel artsen adviseren baby's en jonge kinderen honing te vermijden, en ze moeten ook kamilleproducten vermijden .

Het is ook niet veilig om kamille te gebruiken als vervanging voor bewezen medische behandelingen. Als iemand medicijnen gebruikt, moeten ze hun arts vragen naar mogelijke interacties met kamillethee.

WAT ZIJN DE RUSTGEVENDE VOORDELEN VAN KAMILLE THEE? RISICO'S EN BIJWERKINGEN VOOR SLAAP BLOEDDRUK EN HART