Slaap & Dromen

WELKE SLAAPPILLEN EN NATUURLIJKE PRODUCTEN ZIJN ER? Risico’s en bijwerkingen van slaappillen

shutterstock 235858507 1024x682 - WELKE SLAAPPILLEN EN NATUURLIJKE PRODUCTEN ZIJN ER? Risico's en bijwerkingen van slaappillen

Slaappillen & natuurlijke slaapmiddelen

Recept en vrij verkrijgbare producten

Het is midden in de nacht en je staart naar het plafond, denkend aan werk, of rekeningen, of aan de kinderen. Slaap komt gewoon niet, dus je reikt naar een slaappil. Maar wist u dat slaapmedicatie zelden bedoeld is voor meer dan kortdurend gebruik? Ze kunnen afhankelijkheid en tolerantie veroorzaken en de voordelen wegen niet altijd op tegen de risico's. Lees wat u moet weten over de bijwerkingen en veiligheidsrisico's van veel voorkomende slaapmiddelen - evenals effectieve slapeloosheidsbehandelingen die niet in pilvorm zijn.

Zijn slaappillen of slaapmiddelen geschikt voor u?

Als je wanhopig wilt uitrusten, is het verleidelijk om naar het medicijnkastje te gaan voor verlichting. En je mag het in het moment krijgen. Maar als je regelmatig moeite hebt met slapen, is dat een rode vlag dat er iets mis is. Het kan zoiets simpels zijn als te veel cafeïne of 's avonds laat elektronische schermen bekijken. Of het kan een symptoom zijn van een onderliggend medisch of psychologisch probleem. Maar wat het ook is, het zal niet worden genezen met slaappillen. In het beste geval zijn slaappillen een tijdelijke pleister. In het slechtste geval zijn ze een verslavende kruk die op de lange duur slapeloosheid kan verergeren.

Dat betekent niet dat medicatie nooit mag worden gebruikt, maar het is belangrijk om de voordelen af ​​te wegen tegen de risico's. Over het algemeen zijn slaappillen en slaapmiddelen het meest effectief wanneer ze spaarzaam worden gebruikt voor kortdurende situaties, zoals reizen door tijdzones of herstellen van een medische procedure. Als slaappillen langdurig worden gebruikt, kunnen ze het best alleen op een zeldzame, 'zo nodig'-basis worden gebruikt om afhankelijkheid en tolerantie te voorkomen.

Risico's en bijwerkingen van slaappillen

Alle voorgeschreven slaappillen hebben bijwerkingen, die variëren afhankelijk van het specifieke medicijn, de dosering en hoe lang het medicijn in uw systeem aanwezig blijft. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn de volgende dag langdurige slaperigheid, hoofdpijn, spierpijn, obstipatie, droge mond, concentratiestoornissen, duizeligheid, onvastheid en rebound-slapeloosheid.

Andere risico's van slaappillen zijn onder meer:

Medicijntolerantie.  U kunt in de loop van de tijd een tolerantie voor slaapmiddelen opbouwen, en u zult steeds meer moeten nemen om te werken, wat op zijn beurt kan leiden tot meer bijwerkingen.

Drugsverslaving. U kunt op slaapmiddelen gaan vertrouwen om te slapen en zult niet kunnen slapen of zelfs slechter slapen zonder hen. Recept pillen, in het bijzonder, kunnen zeer verslavend zijn, waardoor het moeilijk is om ermee te stoppen.

Ontwenningsverschijnselen.  Als u abrupt stopt met de medicatie, kunt u ontwenningsverschijnselen hebben, zoals misselijkheid, zweten en trillen.

Geneesmiddelinteracties.  Slaapmiddelen kunnen interageren met andere medicijnen. Dit kan bijwerkingen verergeren en soms gevaarlijk zijn, vooral met pijnstillers op recept en andere sedativa.

Rebound slapeloosheid.  Als u moet stoppen met het nemen van slaappillen, kan de slapeloosheid soms zelfs erger worden dan voorheen.

Een onderliggend probleem maskeren.  Er kan een onderliggende medische of mentale stoornis zijn, of zelfs een slaapstoornis, die uw slapeloosheid veroorzaakt en die niet met slaappillen kan worden behandeld.

Enkele ernstige risico's van slaappillen

Sedativum-hypnotische medicatie (benzodiazepinen en niet-benzodiazepines) kan ernstige allergische reacties, zwelling van het gezicht, geheugenstoornissen, hallucinaties, zelfmoordgedachten of -acties en complex slaapgerelateerd gedrag zoals slaapwandelen, slaaprijden (rijden terwijl hij niet volledig wakker is) veroorzaken , zonder herinnering aan de gebeurtenis) en slaapetende (eten in het midden van de nacht zonder herinnering, vaak resulterend in gewichtstoename). Als u ongewoon slaapgerelateerd gedrag ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

Over-the-counter (OTC) slaapmiddelen en slaappillen

Standaard vrij verkrijgbare slaapmiddelen zijn afhankelijk van antihistaminica als hun belangrijkste actieve ingrediënt om slaperigheid te bevorderen.

Veel voorkomende vrij verkrijgbare slaapmiddelen zijn:

 • Diphenhydramine (te vinden in merknamen zoals Nytol, Sominex, Sleepinal, Compoz)
 • Doxylamine (merknamen zoals Unisom, Nighttime Sleep Aid)

Sommige andere OTC-slaapmiddelen combineren antihistaminica met de pijnstiller Acetaminophen (te vinden in merknamen zoals Tylenol PM en aspirine-vrije Anacin PM). Anderen, zoals NyQuil, combineren antihistaminica met alcohol.

Het probleem met antihistaminica is dat hun sederende eigenschappen vaak tot ver in de volgende dag voortduren, wat leidt tot een katerend effect van de volgende dag. Bij langdurig gebruik kunnen ze ook vergeetachtigheid en hoofdpijn veroorzaken. Vanwege deze problemen adviseren slaapdeskundigen hun regelmatig gebruik.  

Vaak voorkomende bijwerkingen van antihistaminicum slaappillen

 • Matige tot ernstige slaperigheid de volgende dag
 • Duizeligheid en vergeetachtigheid
 • Onhandigheid, gevoel van evenwicht
 • Constipatie en urineretentie
 • Wazig zicht
 • Droge mond en keel
 • Misselijkheid

Recept slaapmiddelen

Er zijn verschillende soorten voorgeschreven slaappillen, geclassificeerd als  sedatieve hypnotica.  Over het algemeen werken deze medicijnen door te werken aan receptoren in de hersenen om het zenuwstelsel te vertragen. Sommige medicijnen worden meer gebruikt voor het induceren van slaap, terwijl andere worden gebruikt om in slaap te blijven. Sommigen gaan langer mee dan anderen in uw systeem (een langere  halfwaardetijd ), en sommige hebben een hoger risico om verslavend te worden.

Benzodiazepine sedatieve hypnotische slaappillen

Benzodiazepinen zijn de oudste klasse van slaapmiddelen die nog steeds vaak worden gebruikt. Van benzodiazepinen als groep wordt gedacht dat ze een hoger risico op afhankelijkheid hebben dan andere slapeloosheid-kalmerende hypnotica en worden geclassificeerd als gereguleerde stoffen. De benzodiazepines die voornamelijk zijn gebruikt voor de behandeling van angststoornissen, zijn estazolam (merk ProSom), flurazepam (Dalmane), quazepam (Doral), temazepam (Restoril) en triazolam (Halcion).

Nadelen van benzodiazepine-slaappillen:

Je kunt zowel fysiek als psychologisch afhankelijk worden van benzodiazepinen.  Wanneer u een tijdje op de pillen zit, kunt u geloven dat u niet zonder hen kunt slapen, en als u eenmaal stopt met het innemen ervan, kunt u zelfs fysieke ontwenningsverschijnselen ervaren, zoals angst en rebound-slapeloosheid.

Slaappillen kunnen hun effectiviteit verliezen als ze 's nachts worden gebruikt,  omdat de hersenreceptoren minder gevoelig worden voor hun effecten. In slechts drie tot vier weken kunnen benzodiazepines niet effectiever worden dan een suikerverpakking.

De algehele kwaliteit van uw slaap kan worden verminderd,  met minder herstellende diepe slaap en REM-slaap.

Je kunt de volgende dag cognitieve vertraging en slaperigheid ervaren  (het katereffect), wat misschien nog erger is dan de traagheid die je voelt door het feitelijk slaapgebrek.

Slapeloosheid komt terug als u stopt,  zelfs als het medicijn effectief is tijdens het gebruik. Net als bij het gebruik van alle slaappillen, stelt u het probleem alleen maar uit in plaats van uw slapeloosheid aan te pakken.

Er kan een link zijn naar dementie.  Terwijl het momenteel wordt onderzocht, is er bezorgdheid dat het gebruik van benzodiazepines kan bijdragen aan de ontwikkeling van dementie.

Niet-benzodiazepine-sederende hypnotische slaappillen

Sommige nieuwere medicijnen hebben niet dezelfde chemische structuur als een benzodiazepine, maar werken op hetzelfde gebied in de hersenen. Er wordt gedacht dat ze minder bijwerkingen hebben en minder risico op afhankelijkheid, maar ze worden nog steeds beschouwd als gereguleerde stoffen. Ze omvatten zalepon (Sonata), zolpidem (Ambien) en eszopiclone (Lunesta), die zijn getest voor langdurig gebruik, maximaal zes maanden.

Nadelen van niet-benzodiazepine slaappillen:

Over het algemeen hebben niet-benzodiazepines minder nadelen dan benzodiazepines, maar dat maakt ze niet voor iedereen geschikt. Sommigen vinden dit type slaapmedicatie ineffectief om hen te helpen slapen, terwijl de effecten op de lange termijn onbekend blijven. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de fabrikanten van Ambien en vergelijkbare slaappillen recentelijk aangespoord om de standaarddosering te verlagen vanwege het ernstige risico van ochtendmisselijkheid tijdens het rijden, vooral bij vrouwelijke patiënten. Andere bijwerkingen zijn:

 • Medicijntolerantie
 • Rebound slapeloosheid
 • Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, slikmoeilijkheden of ademhalen
 • In sommige gevallen gevaarlijk slaapgerelateerd gedrag zoals slaapwandelen, slaaprijden en slaapetende
 • Nieuwe of verergerende depressie; zelfmoordgedachten of -acties

Melatoninereceptoragonist hypnotische slaappillen

Ramelteon (Rozerem) is het nieuwste type slaapmedicatie en werkt door het slaapregulerende hormoon melatonine na te bootsen. Het heeft weinig risico op fysieke afhankelijkheid maar heeft nog steeds bijwerkingen. Het wordt gebruikt bij het begin van de slaap en is niet effectief bij problemen met slapen.

Ramelteon's meest voorkomende bijwerking is duizeligheid. Het kan ook de symptomen van depressie verergeren en mag niet worden gebruikt door mensen met ernstige leverschade.

Antidepressiva gebruikt als slaappillen

De FDA heeft geen antidepressiva goedgekeurd voor de behandeling van slapeloosheid en het gebruik ervan is ook niet effectief gebleken bij de behandeling van slapeloosheid. Sommige antidepressiva worden echter off-label voorgeschreven vanwege hun sederende effecten. Zoals met alle depressiemedicatie, is er een klein maar aanzienlijk risico op zelfmoordgedachten of verergering van depressie, vooral bij kinderen en adolescenten.

Kruiden- en voedingssupplementen die kunnen helpen

Ga naar de apotheek en je zult tientallen zogenaamde "natuurlijke" slaapsupplementen zien. De FDA reguleert geen voedingssupplementen voor veiligheid, kwaliteit, effectiviteit of zelfs waarheid bij het labelen, dus het is aan jou om je due diligence te doen. Hoewel het bewijs gemengd is, hebben de volgende supplementen het meeste onderzoek als slapeloosheidsbehandelingen.

Valeriaan.  Valeriaan is een sederend kruid dat al sinds de tweede eeuw na Christus wordt gebruikt om slapeloosheid en angst te behandelen. Men gelooft dat het werkt door de hersenniveaus van de kalmerende chemische stof GABA te verhogen. Hoewel het gebruik van valeriaan voor slapeloosheid niet uitgebreid is bestudeerd, toont het onderzoek veelbelovendheid en wordt het over het algemeen als veilig en niet-gewoontevormend beschouwd. Het werkt het beste wanneer het dagelijks gedurende twee of meer weken wordt ingenomen.

Melatonine.  Melatonine is een van nature voorkomend hormoon dat 's nachts sterker wordt. Het wordt getriggerd door de duisternis en de niveaus blijven gedurende de nacht verhoogd tot onderdrukt door het licht van de ochtend. Hoewel melatonine niet bijzonder effectief lijkt voor de behandeling van de meeste slaapstoornissen, kan het slaapproblemen ten gevolge van jetlag en ploegendiensten helpen. Een eenvoudige blootstelling aan licht op het juiste moment kan echter net zo effectief zijn. Als u melatonine gebruikt, moet u zich ervan bewust zijn dat dit bepaalde bloeddruk- en diabetesmedicatie kan verstoren. Het is het beste om voor de meeste mensen lage doses te gebruiken - 1 tot 3 milligram - om de bijwerkingen en de slaperigheid van de volgende dag te minimaliseren.

Kamille.  Veel mensen drinken kamille-thee vanwege de milde kalmerende eigenschappen, hoewel het allergische reacties kan veroorzaken bij mensen met allergieën voor planten of pollen. Om het volledige slaapbevorderende effect te krijgen, breng water aan de kook, voeg dan 2-3 theezakjes toe (of het equivalent van losbladige thee), dek af met een deksel en laat 10 minuten trekken.

Tryptofaan. Tryptofaan is een basisch aminozuur dat wordt gebruikt bij de vorming van de chemische boodschapper serotonine, een stof in de hersenen die uw lichaam helpt te slapen. L-tryptofaan is een veel voorkomend bijproduct van tryptofaan, dat door het lichaam kan worden omgezet in serotonine. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat L-tryptofaan mensen sneller in slaap kan laten vallen. De resultaten waren echter inconsistent.

Kava.  Kava heeft aangetoond dat het de slaap verbetert bij mensen met stress-gerelateerde slapeloosheid. Kava kan echter leverschade veroorzaken, daarom wordt het niet aanbevolen, tenzij onder strikt medisch toezicht.

Andere kruiden waarvan is vastgesteld dat ze een kalmerende of kalmerende werking hebben, zijn onder meer citroenmelisse, passiebloem en lavendel. Veel natuurlijke slaapsupplementen, zoals MidNite en Luna, gebruiken een combinatie van deze ingrediënten om de slaap te bevorderen.

Natuurlijk betekent niet veilig

Hoewel sommige remedies, zoals citroenmelisse of kamille thee, over het algemeen onschadelijk zijn, kunnen anderen meer ernstige bijwerkingen hebben en de effectiviteit van voorgeschreven medicijnen verstoren of verminderen. Valerian kan bijvoorbeeld interfereren met antihistaminica en statines. Doe uw onderzoek voordat u een nieuw kruidengeneesmiddel uitprobeert en praat met uw arts of apotheker als u al bestaande voorwaarden of voorschriften hebt die u neemt.

Tips voor een veiliger gebruik van slaappillen

Als u besluit om slaappillen of slaapmiddelen te gebruiken, houd dan de volgende veiligheidsrichtlijnen in het achterhoofd.

Meng slaappillen nooit met alcohol of andere sedativa.  Alcohol verstoort niet alleen de slaapkwaliteit, maar het verhoogt de sedatieve effecten van slaappillen. De combinatie kan behoorlijk gevaarlijk zijn, zelfs dodelijk.

Neem alleen een slaappil als u genoeg tijd heeft voor minimaal 7 tot 8 uur slaap.  Anders kunt u zich de volgende dag erg slaperig voelen.

Neem geen tweede dosis in het midden van de nacht in.  Het kan gevaarlijk zijn om uw dosering te verdubbelen, en met minder tijd voor het medicijn om uw systeem te zuiveren, kan het moeilijk zijn om de volgende ochtend op te staan ​​en afschuw af te schudden.

Begin met de laagste aanbevolen dosis.  Kijk hoe de medicatie u beïnvloedt en wat voor soort bijwerkingen u ervaart.

Vermijd frequent gebruik.  Om verslapping te voorkomen en ongewenste effecten te minimaliseren, probeert u slaappillen te sparen voor noodsituaties in plaats van 's nachts te gebruiken.

Rijd nooit in een auto of bedien geen machines na het innemen van een slaappil.  Deze tip is vooral belangrijk wanneer u voor het eerst begint met het nemen van een nieuw slaaphulpmiddel, omdat u misschien niet weet hoe het u zal beïnvloeden.

Lees zorgvuldig de bijsluiter die bij uw medicatie wordt geleverd.  Besteed veel aandacht aan de mogelijke bijwerkingen en geneesmiddelinteracties. Veel voorkomende medicijnen, waaronder antidepressiva en antibiotica, kunnen gevaarlijke interacties veroorzaken met zowel receptdranken als vrij verkrijgbare slaappillen. Voor veel slaappillen moeten bepaalde voedingsmiddelen zoals grapefruit en grapefruitsap ook worden vermeden.

Praat met uw arts of apotheker over:

 • Andere medicijnen en supplementen die u gebruikt. Veel voorkomende medicijnen, waaronder antidepressiva en antibiotica, kunnen gevaarlijke interacties veroorzaken met zowel receptdranken als vrij verkrijgbare slaappillen. Ook kruiden- en dieetsupplementen en medicijnen zonder medicijnen, zoals pijnstillers en allergiegeneesmiddelen kunnen interfereren.
 • Andere medische aandoeningen die je hebt.  Sommige slaapmiddelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben voor mensen met medische problemen zoals hoge bloeddruk, leverproblemen, glaucoom, depressie en ademhalingsmoeilijkheden.
 • Specifieke instructies voor het verhogen, verlagen en / of beëindigen van gebruik.  Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzingen op de voet te volgen. Het kan riskant zijn om uw dosis te verhogen, maar het verminderen van uw gebruik kan ook problemen veroorzaken als het te snel wordt gedaan. In sommige gevallen kan het abrupt stoppen van medicatie onaangename bijwerkingen veroorzaken en zelfs slapeloosheid veroorzaken.

Kies voor een betere nachtrust voor gezonde gewoonten, geen pillen

Onderzoek heeft aangetoond dat het veranderen van je levensstijl en slaapgewoonten de beste manier is om slapeloosheid te bestrijden. Zelfs als u op korte termijn besluit om slaappillen of medicijnen te gebruiken, raden deskundigen aan veranderingen aan te brengen in uw levensstijl en bedtijdgedrag als een langetermijnoplossing voor slaapproblemen. Gedrags- en omgevingsveranderingen kunnen meer een positieve invloed hebben op de slaap dan op medicatie, zonder het risico van bijwerkingen of afhankelijkheid.

Ontspanningstechnieken als alternatief voor slaappillen

Ontspanningstechnieken  die stress kunnen verlichten en je helpen te slapen, zijn eenvoudige meditatie-oefeningen, progressieve spierontspanning, yoga, tai chi en het gebruik van diepe ademhaling. Met een beetje oefening kunnen deze vaardigheden u helpen ontspannen voor het slapengaan en uw slaap beter verbeteren dan een slaappil of slaapmiddel. Proberen:

Een ontspannen bedtijdroutine.  Schakel de schermen minstens één uur voor het slapengaan uit en concentreer u op rustige, kalmerende activiteiten, zoals lezen, zachte yoga of zachte muziek beluisteren. Houd de lichten laag om melatonine van nature te stimuleren.

Buikademhaling.  De meesten van ons ademen niet zo diep als we zouden moeten. Wanneer we diep en volledig ademen, waarbij we niet alleen de borst, maar ook de buik, onderrug en ribbenkast betrekken, kan dit feitelijk het deel van ons zenuwstelsel dat de ontspanning regelt, helpen. Sluit je ogen en probeer het nemen van diepe, langzame ademhalingen, waardoor elke ademhaling nog dieper dan de vorige. Adem in via je neus en door je mond. Laat elke uitademing iets langer duren dan elke inademing.

Progressieve spierontspanning  is gemakkelijker dan het klinkt. Ga liggen of maak het jezelf gemakkelijk. Begin met je voeten, span de spieren zo strak als je kunt. Houd voor een telling van 10, en dan ontspannen. Blijf dit doen voor elke spiergroep in je lichaam, werk je een weg naar de top van je hoofd.

Oefening is een krachtig slaapmiddel

Studies hebben aangetoond dat  overdag de  slaap 's nachts verbetert. Wanneer we oefenen ervaren we een aanzienlijke stijging van de lichaamstemperatuur, enkele uren later gevolgd door een aanzienlijke daling. Deze daling van de lichaamstemperatuur maakt het makkelijker voor ons om te vallen en in slaap te blijven. De beste tijd om te oefenen is laat in de middag of vroege avond, in plaats van vlak voor het slapengaan. Richt vier keer per week minstens 30 minuten. Aerobe oefeningen zijn de beste manier om slapeloosheid te bestrijden, omdat ze de hoeveelheid zuurstof die het bloed bereikt, verhogen.

Cognitieve gedragstherapie (CBT) verslaat slaappillen

Veel mensen klagen dat frustrerende, negatieve gedachten en zorgen voorkomen dat ze 's nachts slapen. Cognitieve gedragstherapie (CGT)  is een vorm van psychotherapie die problemen behandelt door het wijzigen van negatieve gedachten, emoties en gedragspatronen.